Comerțul mondial cu bijuterii

Extras din referat

Cu o istorie de o suta, o suta cincizeci de ani, toate marile branduri de lux au inceput ca afaceri de familie. Mai mult, timp de decenii, generatii intregi s-au luptat pentru ca aceste branduri sa ramina afaceri de familie. In ultimii ani, insa, cresterea competitiei, globalizarea, schimbarea pietelor au modificat regulile jocului. Si au obligat firmele de familie sa puna eficienta economica inaintea sentimentelor, a amintirilor, a sufletului. Trecerea de la o afacere de familie, in care toate deciziile, toate strategiile sint in responsabilitatea urmasilor membrilor fondatori ai brandului la o afacere publica, ce include listari pe bursa, tranzactionarea unor pachete semnificative de actiuni catre straini sau chiar transferul integral al brandului catre terti, nu a fost deloc usoara. Mai intii, au fost motivele de ordin sentimental. 
Un brand construit cu truda si suflet de catre familie sa ajunga in patrimoniul unor persoane care au doar interese economice, nu si vibratii profunde, nu este un lucru simplu de acceptat. Apoi, au fost motive de independenta decizionala si financiara. Cu un actionar strain, nu mai poti sa iei deciziile pe care le-ai lua cind afacerea se deruleaza in sinul familiei. Cind ai partener un actionar strain, trebuie sa tii cont de interesele lui, trebuie sa iei in calcul ideile lui creative, care, de ce nu ?, pot sa modifice linia traditionala a brandului. Ce te faci, totusi, cind presiunea concurentei si a clientilor nu mai poate fi dusa de catre familie? Vinzi sau te listezi pe bursa. Unele dintre marile branduri de lux au acceptat sa vinda, cum este Gucci. Altele, cum este Armani, lupta in continuare sa-si pastreze independenta, refuzind temerar accesul strainilor la nivelul executiv. Altele, combina stilul afacerii in familie cu cel al afacerii publice, pastrind puterea decizionala in familie, dar listind o parte din actiuni pe piata de capital. Aceasta din urma strategie este urmata cu succes de Bulgari. 
Bulgari si Boucheron incep sa se vanda pe Internet
Boucheron, marele producator de bijuterii de lux si parte a grupului francez PPR, impreuna cu Bulgari, cel mai mare producator de bijuterii din Italia, au anuntat ca vor lansa site-uri prin care sa-si comercializeze produsele, ca urmare a tendintei industriei de profil de a se orienta tot mai mult spre e-commerce, informeaza presa internationala.
"Pana la sfarsitul anului, si deocamdata doar pentru Statele Unite ale Americii, vom incepe sa ne vindem produsele pe Internet", a declarat Francesco Trapani, directorul executiv al companiei italiene. 
Reprezentantii Boucheron au precizat ca site-ul lor va fi lansat la inceputul saptamanii viitoare, desi unii clienti selectati au deja acces la pagina de web. Jean-Christophe Bedos, directorul executiv al companiei franceze, a adaugat ca nu are idee ce volum de vanzari va genera site-ul, dar ca se asteapta la o crestere a vanzarilor din lanturile sale de magazine. 
Acesta urmeaza sa se extinda cu noi unitati in Doha, Bahrain, Sankt Petersburg, Macao, Shanghai si Bordeaux. Miscarea este sprijinita si de adevaratul boom experimentat in prezent de industria de profil, bagajele cu monograme si inele cu diamant fiind de departe cele mai cautate produse de lux.
Pana acum, consumatorii americani s-au dovedit cei mai dispusi sa cheltuiasca mii de dolari pe cumparaturile online, impunand un trend care se extinde la nivel mondial. "Vanzarile pe Internet au ramas un subiect tabu pentru un numar considerabil de jucatori din domeniu. Acest lucru i-a facut pe clienti sa se simta frustrati care, pe langa faptul ca sunt foarte bogati, au acces si la cele mai performante tehnologii ale momentului", este de parere Bedos. 
Site-ul Boucheron va permite cumparaturi directe de pana la 10.000 de euro, clientii care depasesc aceasta suma avand la dispozitie o linie telefonica directa cu producatorul prin care sa se realizeze transferul de bani si produse.
Pentru anul 2007, oficialii Bulgari se asteapta la rezultate excelente, anuntand prezentarea informatiilor financiare din primul semestru al anului 2007 la sfarsitul lunii iulie. Profitul primului trimestru a crescut cu 31,5% pana la 23,9 milioane de euro, estimandu-se o majorare a profitului net si a vanzarilor intre 8 si 12% pentru anul curent


Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Mondial cu Bijuterii.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!