Comertul International

Cuprins referat Cum descarc?

1.Obiectul de studiu al teoriei comertului international 3
2.Precursorii si fondatorii teoriei comertului international 4
2.1 Mercantilismul 4
2.2Clasicismul 5
3.Teoria avantajelor absolute-Adam Smith 6
4.Teoria costurilor comparative-David Ricardo 8
5.Teorii moderne privind comertul international 11
BIBLIOGRAFIE 13


Extras din referat Cum descarc?

Comertul constituie unul dintre actele fundamentale ale societatii care definesc locul economiei in ansamblul vietii sociale.
Comertul constituie o preocupare straveche a oamenilor.In cadrul acestuia comertul exterior sau international a fost intotdeauna un domeniu privilegiat de activitate.
Participarea tarilor la schimburile comerciale internationale contribuie la adincirea decalajelor dintre tarile puternic industrializate si cele sarace sau aflate in curs de dezvoltare,la exploatarea muncii copiilor,la extinderea practicilor neloiale.
Exista opinii conform carora "pentru multe tari ,insuficienta ancorare in comertul mondial reprezinta,in ultima instanta,saracie". 
John Stuart Mill aprecia ca:"deschiderea spre comertul exterior..are uneori efectul unui fel de revolutie industriala intr-o tara ale carei resurse sunt deficitare". 
Pornind de la ideea ca participarea tarilor la schimburile comerciale internationale determina progresul unei natiuni,economistii au incercat de-a lungul timpului sa explice printr-o diversitate de teorii mecanismele comertului international.
1.Obiectul de studiu al teoriei comertului international
Nucleului obiectului de analiza al teoriei comertului international il reprezinta fundamentarea criteriilor cu valoarea explicativa si normativa pentru participarea tarilor la diviziunea muncii si comertul international.
Primele incercari de analiza teoretica a schimburilor internationale intreprinse de mercantilisti raman orientate doar spre avantajele generate de comertul exterior si masurile de politica comerciala adecvate pentru insusirea lor.Ulterior in opera clasicilor obiectul teoriei comertului international se extinde si se definitiveaza.
Criteriile de structurare a specializarii internationale si a comertului exterior dezvaluie noi probleme care se inscriu in completarea sferei de cuprindere a obiectului de analiza a teoriei comertului international: 
o definirea avantajelor pe care le degaja specializarea internationala si structurarea exporturilor si a importurilor dupa anumite criterii;
o explicarea modului de repartitie si insusire a acestor avantaje de catre partenerii de schimb;
o formularea de recomandari de politica comerciala care sa asigure maximizarea acestor avantaje.
Aceste probleme principale care constituie obiectul teoriei comertului international au fost sesizate inca de la inceputurile analizei teoretice a schimburilor comerciale internationale de mercantilisti si de economistii clasici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!