Comertul Extra-Comunitar - Partenerii Comerciali ai Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Chiar daca populatia UE reprezinta doar 7% din populatia lumii, importurile si exporturile de bunuri ale statelor membre ajung la o cincime din totalul acestora la nivel mondial. De exmeplu, in 2005, UE a exportat bunuri catre celelalte state in valoare de 1070 mld Euro si a importat produse valorand 1180 mld Euro. Fata de SUA, exporturile UE sunt semnificativ mai mari, in timp ce importurile sunt putin mai reduse decat cele ale SUA. Balanta comerciala a UE a fluctuat intre excedent si deficit in ultimii 10 ani. In general, balanta comerciala este excedentara in perioadele de stagnare sau reducere a activitatiilor economice, pe cand deficitul apare cel mai des la sfarsitul perioadelor caracterizate prin crestere economica. 
SUA este cel mai important partener comercial al UE, avand o pondere de 23,5% din exporturile realizate de UE in 2005. chiar daca SUA a fost si cea mai importantaa sursa a importurilor UE, ponderea sa de 13,9% din totalul importurilor este destul de joasa, depasind-o foarte putin pe cea a Chinei - 13,4%.
Masinile si echipamentele de transport sunt de departe cea mai semnificativa grupa de produse exportata de UE, acestea reprezentand aproape jumatate (44,9%) din totalul exporturilor. Celelalte produse manufacturate detin o pondere de 25,6%. Aceleasi doua grupe de produse se afla si in topul importurilor, masinile si achipamentele de transport inregistrand o pondere de 32,1%, iar celelelte produse manufacturate 25,4%. Exista, totusi, si o a treia grupa de produse, si anume combustibili minerali, lubrifianti si alte materiale asemanatoare, care s-a remarcat in randul importurtilor cu un procent de 22,5%. Unul din motivele rapidei cresteri a valorii importurilor de combustibili minerali consta in majorarea pretului la aceste produse. 
Din cauza epuizarii resurselor naturale de energie cu care se confrunta UE, acesta a devenit dependenta de importurile de combustubili si energie din tarile extra-comunitare. 
Figura 1. Ponderea diferitelor state in totalul exporturilor de bunuri, in 2004
Sursa: Eurostat
Figura 2. Ponderea diferitelor state in totalul importurilor de bunuri, in 2004
Sursa: Eurostat
I. Comertul dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Statelor Independente
1. Acorduri bilaterale
Nu exista acorduri intre UE si CSI (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Kazakhstan, Moldova, Rusia, Tajikistan, Ucraina, Uzbekistan, Republica Kyrghyzstan si Turkmenistan care pana in 2005 a fost membru permanent, iar acum este membru asociat), doar intre UE si state membre ale CSI.
De mai bine de 10 ani, cadrul de desfasurare a relatiilor bilaterale UE-Rusia este reglementat prin Acordul de Parteneriat si Cooperare (Partnership and Co-operation Agreement - PCA), semnat in 1994 si care a intrat in vigoare pe 1 decembrie 1997. Acest acord reglementeaza relatiile politice, economice si culturale dintre Rusia si UE si reprezinta baza legala pentru comertul bilateral al UE cu Rusia. Unul din principalele obiective ale Acordului este promovarea comertului si investitiilor, dar si dezvoltarea unei relatii economice armonioase intre cele doua parti.
UE are Acorduri de Parteneriat si Cooperare cu Kazakhstan, Kyrgyzstan si Uzbekistan din 1999. aceste acorduri contin prevederi de eliminare a restrictiilor cantitative si alte chestiuni comerciale, inclusive probleme legate de cncurenta si ajutoare de la stat. Cooperarea dintre UE si Tajikistanse bazeaza pe Acordul Comercial si de Cooperare (Trade and Cooperation Agreement - TCA). 
Toate aceste tari beneficiaza de pe urma Sistemului Generalizat de Preferinte al UE, dar exista si cateva exceptii la anumite categorii de produse, si anume: peste si produse din fier si otel.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Extra-Comunitar - Partenerii Comerciali ai Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!