Comertul

Extras din referat Cum descarc?

COMERT, (rar) comerturi, s.n. Schimb de produse prin cumpararea si vanzarea lor; ramura a economiei in cadrul careia se desfasoara circulatia marfurilor. - Din fr. commerce, lat. commercium.
Istoria comertului incepe in antichitate, cand oamenii faceau schimburi de produse sau animale.Acest schimb se numea troc.Mai tarziu, pentru a usura comertul, oamenii au inventat banii, care aveau rolul unui intermediar.Atunci bunurile erau comercializate in schimbul unei sume de bani la care bunurile respective erau evaluate.Acest obicei s-a pastrat pana in zilele noastre.
Odata cu trecerea anilor, comertul se desfasura pe arii tot mai largi.Intai intre locuitorii aceluias oras, apoi intre locuitoii a doua sau mai multe orase diferite.Mai tarziu a aparut si comertul international care a dus la diversificarea ofertei marfurilor, dand cumparatorilor dreptul de a alege dintr-o varietate de produse.
Comertul in Evul Mediu
Intre secolele XI si XIV Europa medievala a inregistrat mari progrese economice si sociale . Populatiile , suprafetele cultivate , orasele si comertul s-au extins , punandu-se bazele unor schimbari radicale .
Comertul international
Orasele erau piete si puncte de distributie ale bunurilor transportate si comercializate in Europa : astfel orasele si comertul infloreau impreuna.  
Cel mai profitabil comert international se facea cu  Orientul , o sursa de produse de lux , precum mirodeniile ,matasea, satinul si zaharul ; Piperul , ghimbirul si alte condimente erau pretuite deoarece imbunatateau gustul carnii conservate , importanta in alimentatia europenilor .
Bunurile produse in Europa (grane , blanuri , peste , fructe , sare , cositor , fier , arama si cherestea ) erau fie comercializate local sau regional , fie exportate spre Orient .
Comertul in zilele noastre
Comertul de astazi si-a pastrat o parte din calitatile initiale, dar a suferit diferite modificari.In zilele noastre, produsele comercializate sunt trecute printr-o serie de verificari si totul se face pe baza de documente care sa ateste provenienta, componenta, etc. marfii si altele care sa ateste ca vanzara a  fost incehiata (bon fiscal, factura fiscala), toate acestea oferind cumparatorului o siguranta si o satisfactie mai ridicata, iar comerciantului o vanzare mai mare.Exista si anumite marfuri precum drogurile a caror comercializare este interzisa prin lege, incalcarea ei fiind aspru pedepsita.
In concluzie, comertul este necesar atat pentru ofertant cat si pentru comparator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!