Comerț internațional curs 4 produsele de bază și cele manufacturate și subgrupele lor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. 1. Subgrupa produselor alimentare Inainte de cel de-al 2-lea razboi mondial, aceasta subgrupa detinea primul loc, ca pondere, in comertul international, din punct de vedere valoric. Dupa razboi, ponderea ei s-a redus treptat si in ultimul deceniu a reprezentat 9-10 % din comertul international.

Ritmul de crestere al productiei acestei subgrupe a fost relativ scazut, chiar negativ. Aceasta evolutie s-a datorat urmatoarelor cauze: tarile dezvoltate si-au refacut acest sector al agriculturii, dupa cel de-al 2-lea razboi mondial, intr-un timp scurt si l-au dezvoltat, asigurandu-si aprovizionarea cu produse alimentare din productia proprie, concomitent cu reducerea importului de produse alimentare; la randul lor, tarile in curs de dezvoltare si-au redus exportul de produse alimentare din doua motive: a crescut consumul intern, datorita cresterii demografice; a crescut nivelul de trai.

multe tari in curs de dezvoltare, dupa castigarea independentei politice, au trecut de la productia de monocultura la o productie diversificata si acest lucru a dus la participarea lor la comertul cu produse alimentare; modificarea, in timp, a preturile la produsele agricole.

Din punctul de vedere al volumului fizic, comertul cu produse agricole a crescut in aceasta perioada, dar cu un ritm de crestere mai lent.

Au avut loc numeroase modificari si in structura productiei alimentare, evolutie determinata, in mai mica masura, de influenta revolutiei tehnico-ttiintifice si, in mai mare masura, de consumul alimentar al populatiei.

Tarile dezvoltate detin o pondere de (70 % din comertul cu produse alimentare (atat la import, cat si la export), iar tarile in curs de dezvoltare (30 %. 1. 2. Subgrupa materiilor prime Din punct de vedere valoric, aceasta subgrupa a inregistrat, dupa al 2-lea razboi mondial, o insemnata scadere a ponderii sale valorice in comertul international.

Astfel, daca inainte de razboi reprezenta 22 % din totalul comert, la nivelul anilor 1970 a ajuns la 11 %, pentru ca in a doua parte a deceniului 10 sa reprezinte doar 5 %. Cauzele acestei evolutii au fost: revolutia tehnico-stiintifica care a dus la procesul de industializare, la inlocuirea partiala a unor materii prime naturale, socotite clasice, cu altele noi, sintetice; evolutia preturilor la materiile prime naturale; politica constituirii stocurilor strategice de materii prime practicata de tarile dezvoltate participante la diverse blocuri militare.

Paralel cu scaderea ponderii valorice a subgrupei in comertul international, din punctul de vedere al volumului fizic, s-a produs o imbogatire a nomenclatorului de materii prime prin introducerea in circuitul economic a unor noi materii prime naturale care si-au gasit utilizare ca urmare a revolutiei tehnico-stiintifice (materii prime folosite in industria atomica, diverse materiale rare utilizate in industria aerospatiului sau in electronica). 1. 3. Subgrupa combustibililor minerali ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comert International Curs 4 Produsele De Baza Si Cele Manufacturate Si Subgrupele Lor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 280 cuvinte
Nr caractere:
6 995 caractere
Marime:
12.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!