Clauzele Contractului Comercial

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiuni introductive 
2. Continutul contractului de comert international
3. Clauze generale ale contractelor comerciale
a. Clauza privind identificarea partilor
b. Clauza referitoare la obiectul contractului
c. Cauze privind durata contractului
d. Clauze referitoare la cantitatea marfii
e. Clauze referitoare la calitate 
f. Clauze referitoare la reclamatii privind calitatea si cantitatea marfii
g. Clauze referitoare la ambalare si marcare
4. Clauze privind obligatiile partilor
a. Clauze referitoare la livrarea marfii la termenele de livrare
b. Clauze referitoare la conditiile de expeditie, incarcare-descarcare, transportul si asigurarea marfii in timpul transportului
c. Clauze referitoare la obligatia de preluare a marfii
d. Clauze referitoare la pret si modalitati de plata
5. Clauze specifice, comune tuturor contractelor de drept comercial
a. Clauze care privesc raspunderea contractantilor
b. Clauze referitoare la dreptul aplicabil contractului
c. Clauze privind solutionarea litigiilor
d. Clauze asiguratorii
d.1 Clauze de adaptare a contractului la noile imprejurari
d.2 Clauza de forta majora
e. Clauza primului refuz
f. Clauza ofertei concurente 
g. Clauza clientului cel mai favorizat
h. Clauza de impreveziune( hardship)
6. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Notiuni introductive
Contractul de comert international desemneaza totalitatea drepturilor si obligatiilor la care da nastere vointa intre participanti la comertul international.
Comertul international modern are ca obiect nu numai schimbul de marfuri corporale si transferul de capitaluri dar si schimbul de servicii numit comert invizibil. Acesta cuprinde prestari de servicii precum transporturile internationale de marfuri si calatori, telecomunicatiile, turismul international, asigurarea si reasigurarea internationala, serviciile efectuate in porturi si pe aeroporturi internationale, intretinerea reprezentantelor economice, diplomatice, consulare si militare straine si a personalului acestora.
Fac parte din sfera contractului de comert international: vanzarea comerciala internationala, mandatul comercial international, comisionul international, transportul international de marfuri si persoane, asigurarile internationale etc. 
Sfera contractului de comert international cuprinde orice contract de comert international convenit in raporturile cu strainatatea sau cu pietele externe.
2.Continutul contractului de comert international
Continutul contractului de comert international cuprinde totalitatea drepturilor si obligatiilor la care da nastere vointa juridica a participantilor la comertul international. Acordul lor de vointa in aceasta privinta este exprimat in clauze contractuale. 
Clauza contractuala a fost definita ca fiind o prevedere care face parte din cuprinsul unui contract ca urmare a acordului de vointa la partilor sau in temeiul unei dispozitii legale.
Autori precum O. Capatana, M. Costin, S. Deleanu, etc. au impartit clauzele ce formeaza continutul unui contract de comert intrenational in clauze necesare si clauze optionale. 
Clauze necesare sunt stipulatiile care nu trebuie sa lipseasca din continutul nici unui contract de comert international, fie pentru ca privesc elemente esentiale ale contractului, de care depinde insasi valabilitatea sa juridica( de exempu, clauze referitoare la parti sau cele referitoare la obiectul contractului), fie pentru ca prezinta importanta pentru determinarea cu certitudine a drepturilor si obligatiilor partilor, prevenind eventualele litigii( de exemplu, clauzele asiguratorii, cele prin care se stabileste legea aplicabila raportului dintre parti si jurisdictia competenta). 
Clauzele optionale sunt stipulatii contractuale care nu sunt strict necesare pentru configurarea raportului juridic obligational, ci ele au doar menirea sa creeze pentru parti o marja de siguranta in ceea ce priveste drepturile si obligatiile generate de contract pe seama lor. Ele pot lipsi din continutul contractului de comert international fara ca acesta imprejurare sa-i afecteze valabilitatea. Dar, in eventualitatea unor ricuri contractuale, survenite in aceste conditii, partile vor fi mai putin protejate. 
Unele clauze au rolul de a completa lacunele legislatiei interne cu privire, de pilda, la unele probleme de conjunctura sau cazuri de forta majora specifice. Alte clauze sunt menite sa exprime solutii diferite de cele adoptate de dreptul intern.


Fisiere in arhiva (1):

  • Clauzele Contractului Comercial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Mircea N. Costin, Sergiu Deleanu, Dreptul comertului international, 2 vol., Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 1994
D. Mazilu, Dreptul comertului international, 2 vol., Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 1999
http://www.rubinian.com
http://dreptprivat.wordpress.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!