Clauza Natiunii Celei Mai Favorizate si Clauza Regimului National

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1 Clauza natiunii celei mai favorizate
1.1 Aspecte introductive.Definitie
1.2 De ce se spune"cea mai favorizata"?
1.3 Domeniile la care se refera CNF
1.4 Modalitati de inscriere CNF in tratate
Capitolul 2 Clauza regimului national
2.1Aspecte introductive.Definitie
2.2 Domeniile la care se refera CRN
Capitolul 3 Studiu de caz CNF
3.1 URSS-SUA
3.2 UE-Republica Moldova
3.3 UE-Canada
3.4 UE-Mexic
3.5Noua Zeelanda -China
3.6 Romania-Arabia
3.7 Romania -Turcia
3.8 SUA-Egipt
Capitolul 4 Studiu de caz CRN
4.1 SUA
4.2Nafta
Anexe:
Anexa 1: Acord privind schimburile ecnomice si cooperare economica intre Romania si Turcia Anexa 2: ACORD comercial din 14 noiembrie 1966 de lunga durata intre guvernul Republicii Socilaliste Romania si guvernul Republicii Arabe Unite


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1 Clauza natiunii celei mai favorizate
Relatiile economice internationale se desfasoara in baza unor conventii , care cuprind arie de reglementari , de principii generale care guverneaza raporturile economice dintre state . De regula , pe baza acestor tratate statele negociaza diverse acorduri comerciale si de plati pe termene diferite , dar si alte rapoarte ce reglementeaza alte schimburi economice. Acordurile comerciale si de plati cuprind o serie de clauze esentiale : CNF si CRN.
1.1 Aspecte introductive.Definitie 
CFN ste una dintre regulile fundamentale ale relatiilor economice internationale si stipuleaza faptul ca partile contractante isi acorda reciproc si neconditionat toate avantajele pe care le-au consimtit sau le vor consimti in viitor in favoarea oricarui tert. Clauza a fost formulata in documentele OMC in felul urmator: "Orice avantaje, privilegii si imunitati acordate de catre o parte contractanta pentru un produs originar din sau avand ca destinatie alta tara, vor fi extinse imediat si neconditionat asupra oricarui produs similar originar din sau avand ca destinatie teritoriul tuturor celorlalte parti contractante. Aceasta dispozitie priveste taxele vamale si impunerile de orice natura percepute la import sau export, sau cu ocazia importului sau exportului, precum si pe acelea care afecteaza transferurile internationale de fonduri efectuate cu prilejul platii importurilor sau exporturilor, modul de percepere a acestor taxe si impuneri, ansamblul reglementarilor si al formalitatilor aferente la importuri si exporturi..."ansamblul reglementarilor si al formalitatilor aferente la importuri si exporturi..." reglementarilor si al formalitatilor aferente la importuri si exporturi..."
Clauza natiunii celei mai favorizate face parte, de fapt, dintr-un tratat (tratat de comert, de navigatie, de stabilire etc.). Statul care beneficiaza de tratamentul natiunii celei mai favorizate se afla intr-o situatie complexa: el este, fara indoiala, tert in raport cu tratatul prin care s-au acordat anumite avantaje altor state si resortisantilor lor, dar devine contractant in tratatul care, prin reciprocitate sau concesie unilaterala, ii permite sa se foloseasca de aceleasi avantaje; beneficiarul tratamentului clauzei nu este deci, res inter alios, pentru ca aceasta nu se extinde la statul beneficiar decat in virtutea unei dispozitii conventionale prealabile, la formarea careia statul respectiv a luat direct parte in calitate de contractant.1
Tratatul care contine clauza nu atribuie prin el insusi avantajul, pentru ca el nu creeaza, in mod direct, dreptul la un anumit tratament, ci il prilejuieste numai in masura in care acest tratament este concedat de un alt tratat. Din existenta simultana a doua tratate rezulta ca beneficiarul va avea dreptul la un tratament care este fixat intr-un tratat la care el nu este parte.
O exceptie de la aplicarea clauzei natiunii celei mai favorizate o constituie situatia
uniunilor vamale (uniune specifica sistemelor de integrare economica internationala - de ex., Uniunea Europeana), caz in care tratamentul aplicat de o tara celorlalte tari din uniune, nu trebuie extins in mod obligatoriu supra tarilor care nu sunt membre ale uniunii (evident, este vorba despre tratamente care nu sunt aplicate decat tarilor membre ale uniunii). De altfel, aceasta derogare, prevazuta de documentele OMC a stat la baza aparitiei uniunilor economice internationale: Uniunea Europeana (in Europa de vest), Asociatia Europeana a Liberului Schimb - EFTA (tot in Europa de Vest), Asociatia de liber schimb a Americii de Nord - NAFTA (cuprinde Statele Unite ale Americii, Mexic si Canada) etc. O alta exceptie de la clauza mentionata o constituie acordarea preferintelor vamale generalizate, acordate de catre tarile dezvoltate tarilor in curs de dezvoltare.
De asemenea, la nivelul tarilor in curs de dezvoltare mai functioneaza o exceptie si anume sistemul global de preferinte intre aceste tari
1.2 De ce se spune "cea mai favorizata"?
Aceasta expresie suna ca o contradictie. Pare sa sugereze ca este vorba de vreun tip special de clauza pentru o tara determinata, dar in OMC inseamna in termeni reali nediscriminarea, adica tratament egal pentru toti.
Ceea ce se intampla in OMC este: fiecare membru ii trateaza pe ceilalti membrii in mod egal ca interlocutori comerciali "cei mai favorizati". Daca o tara creste beneficiile pe care le da altui partener de afaceri, trebuie sa acorde acest "cel mai bun" tratament tuturor celorlalti membrii ai OMC astfel incat toti sa continue sa fie "cei mai favorizati".
1.3 Domeniile la care se refera CNF sunt:
- perceperea de taxe vamale la import, export si tranzit;
- eliberarea licentelor de export-import;
- tranzitul de marfuri;
- navigatia maritima si fluviala;
- situatia juridica a firmelor, reprezentantelor comerciale si alte persoane juridice dintr- o tara ce exercita acte de comert pe teritoriul altei tari semnatare;
1.4 Modalitati de inscriere CNF in tratate 
In practica relatiilor comerciale internationale, inscrierea CNF in tratat se poate face sub forma a doua modalitati:
a) CNF neconditionata (sau forma neconditionata a clauzei), este denumita si principiul egalitatii de tratament, cand partile isi asuma obligatia de a acorda automat si fara alte compensatii toate avantajele sau privilegiile acordate deja sau care se vor acorda in viitor tarilor terte in relatiile comerciale. Forma neconditionata a CNF se poate materializa in tratat printr-o:
o formulare negativa: avantajele pe care partile se obliga sa si le acorde nu vor fi mai mici decat cele acordate in viitor unor tari terte;
o formulare pozitiva: avantajele care au fost acordate sau vor fi acordate in viitor de o tara semnatara unor terti trebuie sa fie extinse imediat si neconditionat asupra celorlalte parti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Clauza Natiunii Celei Mai Favorizate si Clauza Regimului National.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!