Clasificarea Institutiilor Publice dupa Criteriul Functional pentru Buget

Extras din referat Cum descarc?

I Servicii publice generale
Administratia Prezidentiala : Aceasta include serviciile publice aflate la dispozitia Presedintelui Romaniei pentru indeplinirea atributiilor sale.
Autoritati legislative. Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii. Din punct de vedere organizatoric, Parlamentul este format din Senat si Camera Deputatilor (institutii cu personalitate juridica).
Autoritati judecatoresti. Cuprind institutiile din sistemul justitiei (ca servicii publice) si organele de specialitate: Ministerul de Justitie, Curtea Suprema de Justitie, curtile de apel, tribunalele, judecatoriile, instantele militare.
Autoritati executive. Sunt organe cu functie de organizare si asigurare a executarii legilor: Secretariatul General al Guvernului (Guvernul nu are personalitate juridica), Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finantelor Publice, Institutul National de Statistica etc. La nivel local autoritatile executive sunt consiliile judetene, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale (inclusiv Consiliile locale ale Sectoarelor Municipiului Bucuresti).
Alte autoritati. In aceasta categorie se includ institutiile de supraveghere si control, a caror obiect de activitate nu se incadreaza in categoriile prezentate mai sus: Avocatul Poporului; Consiliul Concurentei, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Consiliul Legislativ, Consiliul National al Audiovizualului, Curtea Constitutionala, Curtea de Conturi.
II Apararea nationala
Apararea nationala si mentinerea pacii. In subordinea Ministerului Apararii Nationale se afla statele majore ale categoriilor de forte ale armatei in cadrul carora sunt organizate unitatile militare.
Prin Ministerul Apararii Nationale este condusa activitatea in domeniul apararii nationale potrivit Strategiei de Securitate Nationala pentru garantarea suveranitatii, independentei, unitatii statului, integritatii teritoriale a tarii si democratiei constitutionale.
III Ordinea publica si siguranta nationala.
Ordinea publica se realizeaza de catre structurile specializate din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor. Principalele domenii vizate de ordinea publica sunt duse la indeplinire prin urmatoarele institutii:
Politia. Politia Romana este institutia specializata a statului care exercita pe teritoriul tarii atributiile privind apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor, a avutului privat si public, prevenirea si descoperirea infractiunilor, respectarea ordinii si linistii publice, in conditiile legii .
Protectia si Paza contra incendiilor. Corpul Pompierilor Militari este institutia publica de interes national, specializata in prevenirea si stingerea incendiilor si investita cu atributii de coordonare, control si acordare a asistentei in acest domeniu , in conditiile legii.
Paza si protectia frontierei . Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care exercita atributiile ce ii revin cu privire la supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea si combaterea migratiei ilegale si a faptelor specifice criminalitatii transfrontaliere savarsite in zona de competenta, respectarea regimului juridic al frontierei de stat, pasapoartelor si strainilor. 
Jandarmeria . Jandarmeria Romana este institutia militara specializata a statului care exercita atributiile ce ii revin cu privire la asigurarea pazei si apararii unor obiective, a bunurilor si a valorilor de importanta deosebita, mentinerea si restabilirea ordinii publice, indeplinirea misiunilor de prevenire si combatere a infractiunilor si a altor incalcari ale normelor legale in vigoare, de prevenire si neutralizare a actelor teroriste si de diversiune pe teritoriul Romaniei.
Siguranta nationala. Asigurarea sigurantei nationale se face prin urmatoarele institutii: Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
Penitenciare. Directia Generala a Penitenciarelor (din cadrul Ministerul Justitiei) are in subordine: penitenciarele, centrele de reeducare pentru minori, Scoala Militara de Administratie Penitenciara, Centrul de Pregatire si Perfectionare a Personalului in Penitenciare.
IV Actiuni social - culturale
Invatamant Ministerul Educatiei, Culturii si Tineretului implementeaza in Romania strategia guvernamentala din domeniul invatamantului si al educatiei. In teritoriu sunt organizate, ca organe descentralizate de specialitate:
Inspectorate Scolare Judetene respectiv Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.
Activitatea de invatamant este organizata pe urmatoarele niveluri:
- invatamant prescolar ;
- invatamant primar;
- invatamant gimnazial;
- invatamant liceal:
- invatamant profesional;
- invatamant postliceal;
- invatamant special;
- invatamant superior
Institutiile in cadrul carora se desfasoara activitatile de invatamant prezentate mai sus, sunt: gradinitele de copii, scolile, liceele, scolile profesionale, scolile de ucenici, unitatile de invatamant special, universitatile, institutele, academiile de studii si scolile de studii postuniversitare.
Din sistemul de invatamant mai fac pare si alte institutii publice. Acestea sunt :
Biblioteci universitare. In sistemul de invatamant functioneaza, ca parte integranta, o retea de biblioteci specializate: biblioteci central universitare si biblioteci pedagogice, ca institutii cu personalitate juridica.
Case de cultura studentesti. Casele de cultura studentesti sunt organizate in centrele universitare ca unitati cultural-artistice si de divertisment studentesti.
Cluburi sportive. Cluburile sportive scolare si universitare sunt institutii publice din sistemul invatamantului menite sa sprijine activitatea sportiva de performanta.
Alte institutii. Casele Universitarilor, Agentia Nationala "Socrates", Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate, Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar.
Pe langa institutiile de invatamant aflate in subordinea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului sunt si unele institutii de invatamant in subordinea altor institutii publice centrale, astfel:
Ministerul Justitiei are in subordine :
- Centrul de Pregatire si Perfectionare a Grefierilor si a Celuilalt Personal Auxiliar de Specialitate;
- Centrul de Pregatire a Magistratilor, a Grefierilor si a Celuilalt Personal din Sistemul Justitiei;
Ministerul Muncii are in subordine :
- Centre regionale de formare profesionala a adultilor.
Ministerul Administratiei si Internelor are in subordine :
- Centrul Regional de Formare Continua pentru Administratia Publica Locala;
- Licee de pompieri;
- Academia de Politie.
Ministerul Apararii Nationale are in subordine:
- Licee militare;
Sanatate
Organul de specialitate al administratiei publice centrale il reprezinta Ministerul Sanatatii, ca institutie publica care organizeaza, coordoneaza, indruma activitatile pentru asigurarea sanatatii populatiei si actioneaza pentru prevenirea si combaterea practicilor ce dauneaza sanatatii. Directiile de sanatate publica judetene, respectiv a Municipiului Bucuresti sunt servicii publice descentralizate, cu personalitate juridica, ale Ministerului Sanatatii, in subordinea carora functioneaza alte unitati cu sau fara personalitate juridica, conform prevederilor legale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Clasificarea Institutiilor Publice dupa Criteriul Functional pentru Buget.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!