Ciclurile Industriale - Tarile Care au Dominat Economia Lumii in Era Industriala

Extras din referat Cum descarc?

CICLUL TEXTIL AL EREI INDUSTRIALE - CICLUL BUMBAC
Intre anii 1760 - 1800 s-a produs o schimbare majora in producerea de bunuri pe plan mondial. Productia textila din lana si in a fost cu mult depasita de cea de bumbac. Produsele din bumbac au inceput sa fie realizate in fabrici mult mai mecanizate decat oricare din atelierele anterioare si in cadrul unui proces superior.
Anglia care este o tara cu clima rece, unde nu poate fi cultivat bumbacul, dar cu o productie textila mare, importa intre anii 1750 - 1770 in jur de 1000 - 3000 de tone de bumbac pe an. In decurs de 20 de ani s-a ajuns la un import de 14000 de tone pe an. In 1800 se importau 24000 de tone, punctul ,,culminant" fiind atins in 1840 cand s-a ajuns la 208000 de tone importante. Toate aceste cantitati imense de bumbac importante au determinat ca unele zone de pe glob, cu clima favorabila culturii de bumbac, sa devina cele mai productive pe plan mondial. Astfel, India care la sfarsitul secolul XVIII detinea suprematia in productia de bumbac, la inceputul secolului al XIX-lea a fost depasita de Statele Unite ale Americii.
Aceasta invetie de a produce textilele din bumbac apartine englezilor si ea a determinat o adevarata ,,revolutie" in economia mondiala, aducand dupa sine un intreg set de imbunatatiri mecanice prin care hainele s-au putut face mai repede, mai bine si mai ieftin decat in oricare alta perioada din istoria omenirii. Astfel ca exportul de haine englezesti a gasit pretutindeni in lume piata de desfacere.
Englezii si-au valorificat foarte bine punctele tari pe care le-au detinut de-a lungul istoriei si anume transportul naval si comertul la distanta, pe care le-au combinat cu producerea de haine ieftine din bumbac si astfel au devenit cea mai puternica forta economica a lumii. 
Au mai existat state din Europa de Vest, precum si S.U.A. care au imitat tehnologia englezeasca, insa au fost nevoie de decenii intregi pentru a-i ajunge din urma.
Aceasta evolutie a economiei englezesti a fost posibila datorita faptului ca intreprinderile particulare au fost considerate legale iar profiturile lor nu au fost retinute din motive sociale. De asemenea, legile restrictive prin care se incerca oprirea la sat a taranilor saraci au fost desfiintate, pentru a permite libera intrare in randul fortei de munca din fabrici. 
Ca orice manifestare de pe acest pamant, dupa o faza de aparitie, ,,nastere", urmeaza o faza de crestere, dezvoltare, apoi ,,varful de forma", apogeul si in final o faza de descrestere, disparitie, si ciclul textil al erei industriale a luat nastere in jurul anilor 1760-1770, s-a dezvoltat intre ani 1780-1790, a cunoscut apogeul in anii 1800-1810 si a intrat in declin in 1820-1830. 
Investitiile excesive in industria textila, alaturi de sporirea competitiei, precum si relativa saturatie a pietei, toate acestea au facut ca producatorii mai putin eficienti sa ajunga la faliment, lasand multi muncitori si mici proprietari de tesatorii fara munca. 
Simpla observare a crizelor sociale produse in Anglia anilor 1820-1830 si a celor de dupa un deceniu, din anii ,40, din alte centre textile ale Europei de Vest l-a determinat pe Karl Marx sa-si dezvolte teoriile despre modul in care va esua capitalismul. 
In pofida previziunilor lui Karl Marx progresul capitalismului nu a fost stopat de greutatile marite din economia de textile. A fost inventat imediat un alt produs de inalta tehnologie si anume sina de cale ferata. Aceasta a devenit, si la propriu si la figurat, motorul unei enorme etape de dezvoltare. Astfel apare cel de-al doilea ciclu al erei industriale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ciclurile Industriale - Tarile Care au Dominat Economia Lumii in Era Industriala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. CHIROT Daniel - Societati in schimbare, Editura Athena, Bucuresti, 1996
2. GARDELS Nathan - Schimbarea ordinii globale, Editura Antet, Bucuresti, 1998
3. POENARU Maria - Politica sociala si indicatori sociali, Editura All, Bucuresti, 1998
4. POHOATA Ion - Paradigme de gandire. Introducere in epistemologia economica, Editura Universitatii ,,AL.I.Cuza" Iasi,1944
5. SUTA-SELEJAN Sultana - Doctrine economice. O privire panoramica, Editura Eficient, Bucuresti, 1997


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!