Ciclicitatea Activitatii Economice

Cuprins referat Cum descarc?

I.Ciclicitatea - trasatura a evolutiei activitatii economice 3
II.Diversitatea ciclurilor economice 4
III.Politici anticiclice 8
BIBLIOGRAFIE 12


Extras din referat Cum descarc?

I. Ciclicitatea - trasatura a evolutiei activitatii economice
Evolutia principalelor laturi ale activitatii economice dintr-o intreprindere, ramura si economie nationala (venitul national, productia, desfacerile, investitiile, consumul, ocuparea fortei de munca etc) permite constatarea ca in unele perioade se inregistreaza cresteri, in altele stagnari sau chiar reduceri; periodic, activitatea economica de ansamblu sau de ramura, pentru cunoasterea starii de criza. Aceasta inseamna ca, in timp, activitatea eonomica nu are o evolutie uniforma, lineara, ci este fluctuanta. Se pot delimita fluctuatii sezoniere accidentale (intamplatoare) si ciclice.
a) Fluctuatiile sezoniere, se deruleaza, de regula, pe parcursul unui an, ca urmare a influentei unor factori naturali sau sociali si sunt in general explicabile si previzibile.
Astfel, sub incidenta unor factori naturalclimaterici, volumul productiei, al ocuparii, al activitatii economice in general, cunoaste fluctuatii pe parcursul unui an in agricultura, constructii, turism, in unele subramuri ale industriei etc. Variatiile sezoniere ale activitatii economice se datoreaza si unor imprejurari sociale (obiceiuri si traditii, sarbatori religioase sau laice s.a.).
b) Fluctuatiile intamplatoare, accidentale, sunt determinate de factori aleatori sau evenimente neasteptate: cataclisme naturale, evenimente sociale si politice deosebite, decizii neasteptate ale unor agenti economici, o anumita stare de spirit a populatiei etc.
c) Fluctuatiile ciclice sunt determinate de factori ce tin de functionarea activitatii economice, de interdependente dintre partile sale. Sunt fluctuatii agregate si se reproduc cu o anumita regularitate, desi nu pot fi incadrate in termene riguroase, exacte.
Asemenea fluctuatii s-au manifestat pregnant de la inceputul secolului XIX, iar prin cercetarea lor s-a desprins concluzia ca alternanta perioadelor de expansiune si contractie a afacerilor, a activitatii economice in general, se deruleaza cu o anumita regularitate in timp. Evolutia principalelor fenomene economice este pulsatorie, se deruleaza sub forma ondulatorie, are un caracter ciclic.
Ca expresie a fluctuatiilor ciclice, activitatea economica trece prin anumite faze, fiecare cu
trasaturi distincte si care se deruleaza aproximativ in aceeasi succesiune.
In caracterizarea ciclicitatii, ca forma de miscare a activitatii economice, se porneste de la o succesiune si repetabilitatea in timp a unor stari ale economiei, care seamana in linii generale de la un ciclu la altul, in fiecare faza, starea si performantele agregate ale economiei au anumite caracteristici, diferite de la o faza la alta.
Fazele miscarii ciclice se conditioneaza reciproc si, in unitatea lor, pregatesc premisele care asigura activitatii economice continuitate, chimbari calitative si progres. 
De aceea, teoria economica a desprins concluzia ca ciclicitatea reprezinta forma de evolutie fireasca, normala a activitatii economice.
Pentru cercetatori, evidentierea evolutiei ciclice este posibila pe baza analizei datelor statistice, in special, a celor care exprima activitatea la nivel macroeconomic. Cum acestea, in marea lor majoritate, sunt sub forma monetara, devine necesara asigurarea comparabilitatii prin eliminarea influentelor generate de modificarea preturilor.
De aceea, indicatorii valorici nominali - calculati pe baza preturilor curente ale fiecarui an - trebuie transformati in indicatori reali - marimi exprimate in preturi constante, comparabile.
O asemenea transformare se realizeaza cu ajutorul deflatorului, indicator care reliefeaza in mod sintetic modificarile survenite in nivelul preturilor sau in puterea de cumparare a banilor.
II. Diversitatea ciclurilor economice
Pe baza datelor statistice acumulate pentru diferite economii, au fost identificate mai multe tipuri de cicluri economice care se suprapun si se intrepatrund. Se detaseaza prin importanta lor: cicluri lungi sau "seculare ", cicluri propriu zise, numite decenale cu o durata care variaza de la 4-5 ani la 10- 12 ani si cicluri scurte, cu o durata de la 6 luni la 3 ani, din randul carora se detaseaza ciclul inflationist si cel al variatiei stocurilor.
a) Ciclurile lungi sau seculare
Evolutia pe termen lung a vietii economice, a starii si eficientei factorilor de productie demonstreaza ca aceasta se desfasoara sub forma unor unde lungi cu o durata de 40-60 ani. In acest interval de timp, in economie este dominant un anumit mod tehnic de productie. O perioada de timp reprezentand circa 20-30 ani modul tehnic de productie dominant functioneaza corespunzator, isi dezvaluie capacitatile de progres, are un cadru adecvat de afirmare. Dupa aceasta, el intra in conflict cu posibilitatile oferite de natura si alte resurse economice pe baza carora a fost edificat, apar semne de epuizare a capacitatilor sale de afirmare a rationalitatii economice, manifestandu-se o tendinta istorica de scadere


Fisiere in arhiva (3):

  • Ciclicitatea Activitatii Economice
    • 2.CUPRINS.doc
    • 3.CICLICITATEA ACTIVITATII ECONOMICE.doc
    • 4.BIBLIOGRAFIE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!