Cheltuieli publice pentru obiective si actiuni economice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Caracterizare generala 2
2. Forme ale ajutoarelor financare 2
3. Cheltuieli pubilice cu destinatie economica 4
A. Cheltuielile publice pentru industrie, transporturi, drumuri, gospodarie comunala si locuinte sociale 4
B. Cheltuieli publice pentru agricultura 4
C. Cheltuieli publice pentru protectia mediului 5
D. Cheltuieli publice pentru cercetare-dezvoltare 5
Studiu de caz 6


Extras din referat Cum descarc?

1. Caracterizare generala
Cheltuielile pentru activitati economice sunt destinate finantarii regiilor autonome sau societatilor comerciale cu capital de stat, privat sau mixt sau vizeaza actiuni si obiective importante pentru tara. Aceste cheltuieli reflecta functia statului de reglare a proceselor economice si se realizeaza prin interventia acestuia.
In primul rand aceste cheltuieli sunt indreptate catre sectorul public, catre intreprinderile cu capital majoritar de stat avand ca obiect de activitate productia de bunuri sau prestarea de servicii si in care statul dispune de puterea de decizie. Sectorul public inregistreaza permanent cresteri si scaderi ca volum de importanta. Cresterea se realizeaza prin nationalizare sau prin marirea participarii statului la capitalul intreprinderilor. Trebuie retinut ca perioadele de largire sau de crestere a sectorului public alterneaza cu perioadele de reducere a acestuia care se realizeaza prin privatizare. 
In afara sectorului public statul finanteaza si intreprinderi particulare in caz de dificultati financiare prin acordarea de ajutoare financiare in scopul dezvoltarii si sustinerii financiare a anumitor sectoare. In tarile dezvoltate cheltuielile pentru actiuni si obiective economice au ponderi variind intre 3% Japonia si 12% Elvetia din cheltuielile publice.
In tarile in curs de dezvoltare ponderea acestor cheltuieli in totalul cheltuielilor este mai ridicata respectiv 5% Emiratele Arabe Unite pana la 36% Congo.
Intreprinderile publice au un mecanism de finantare ca si cele private. Faptul insa ca sunt proprietatea statului face sa fie supuse constrangerii guvernamentale astfel incat unele preturi sunt controlate sau chiar stabilite de Guvern. Apare astfel necesitatea compensarii prin subventii a veniturilor insuficiente ale acestor intreprinderi.
Caracteristic pentru aceste intreprinderi este si finantarea investitiilor si
constituirea fondurilor si anume finantarea investitiilor este asigurata din venituri proprii, din imprumuturi obligatare ,din credite bancare sau alocatii de la buget.
In cele mai multe cazuri statul acorda alocatii, ajutoare rambursabile sau
imprumuturi in conditii avantajoase.
2. Forme ale ajutoarelor financare
-  Ajutoare financiare directe din care fac parte:
A. subventiile
B. investitiile
C. imprumuturile cu dobanda subventionata
D. ajutoare financiare pentru difuzarea de informatii, studii de marketing si organizare de expozitii
E. avansuri rambursabile
-  Ajutoare financiare indirecte din care fac parte:
I. avantajele fiscale
II. imprumuturile garantate de stat.
A. Subventiile
Subventia este un ajutor nerambursabil pe care statul il acorda agentilor economici in dificultate asigurandu-le functionarea in conditiile in care activitatea lor
este ineficienta.
Subventia are caracter discretionar si reprezinta o manifestare de a cheltui a autoritatii publice, bazata pe existenta unei comunitati de interese. Subventiile se acorda atat pentru activitatile interne cat si pentru export.
Uneori subventiile pentru export pot aparea si sub alte forme:
1. Restituirea unei parti din impozitele platite de exportatori
2. Facilitati la transportul pe calea ferata a marfurilor exportate
3. Avantaje valutare.
B. Investitiile
Reprezinta acele ajutoare financiare pe care statul le efectueaza pentru dezvoltarea sectorului public si a altor sectoare avand ca obieciv principal satisfacerea interesului general.
C. Imprumuturi cu dobanda subventionata
Se acorda din bugetul de stat sau din alte fonduri speciale atunci cand apar dificultati financiare temporare de trezorerie sau de restructurare. Aceste imprumuturi au dobanda avantajoasa si termene de rambursare convenabile.
D. Avansurile rambursabile
Reprezinta o forma de ajutor prin care se acorda intre 20 si 50% din valoarea necesara realizarii unor actiuni de prospectare in strainatate a unor produse noi. 
Aceste avansuri se restituie bugetului de stat din incasarile obtinute prin vanzarea noilor produse in strainatate.
I. Avantajele fiscal
Sunt acordate de autoritatile publice agentilor economici cu scopul de a-i ajuta, stimula, cointeresa. Ele se mai numesc si cheltuieli fiscale deoarece reprezinta incasari fiscale la care statul renunta lasandu-le la dispozitia agentilor economici platitori.
Astfel de avantaje fiscale sunt:
1. amortizarea accelerata
2. reducerea impozitului pentru profitul reinvestit
3. creditul fiscal.
II. Garantarea imprumuturilor bancare
In cazul in care beneficiarul unui astfel de imprumut nu-l ramburseaza statul este obligat sa efectueze rambursarea pe seama resurselor bugetare.
Finantarea cheltuielilor publice pentru actiuni si obiective economice se face din surse interne si externe. Sursa interna cea mai importanta o reprezinta bugetul de stat care acopera cheltuielile unor intreprinderi publice si private acolo unde acestea depasesc veniturile. O alta sursa interna o reprezinta fondurile speciale constituite in afara bugetului de stat. Sursele externe sunt constituite din finantarile primite din fonduri comunitare cu caracter structural ale Uniunii Europene. Alta sursa externa o furnizeaza institutiile bancare si financiare internationale (ex. Banca Europeana pentru Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Mondiala).


Fisiere in arhiva (1):

  • Cheltuieli publice pentru obiective si actiuni economice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Buget Finante. (n.d.). Retrieved from www.buget-finante.ro/date/FP04.ppt
Finante. Editia A II-a. (n.d.). Retrieved from Biblioteca ASE: www.biblioteca-digitala.ase.ro
PNDR 2007-2013. (n.d.). Retrieved from AFIR: http://www.afir.info/
PNDR 2007-2013. (n.d.). Retrieved from PNDR 2007-2013: http://www.pndr.ro/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!