Cheltuieli Publice cu Subventiile

Cuprins referat Cum descarc?

1. Cheltuieli publice cu subventiile - caracteristici generale 2
2. Forme ale cheltuielilor publice cu subventiile 3
3. Impactul cheltuielilor cu subventiile 6
3.1 In sensul Legii nr. 78/2000 6
3.2 Fondurile Phare si subventionarea in UE 19
4. Concluzii 23


Extras din referat Cum descarc?

In cadrul cheltuielilor publice un loc aparte ocupa cheltuielile pentru activitatea economica. Aceste cheltuieli sunt destinate finantarii regiilor publice(autonome), sau societatilor comerciale cu capital de stat, privat sau mixt, fermierilor si altor mici intreprinzatori sau vizeaza actiuni sau obiective importante pentru fiecare stat. se cunosc mai multe pargii financiare pentru a intervene in viata economica:
-Cheltuielile publice ca mijloc de stimulare a cresterii economice;
-Incheierea de contracte cu agentii economici pentru realizarea de achizitii publice;
-Impunerea anumitor comportamente de piata
-Ajutorarea intreprinderilor mici si mijlocii.
Dintre acestea cheltuielile pentru actiuni economice reprezinta instrument important in directia dezvoltarii, ajutorarii si stimularii activitatilor economice.
Formele ajutoarelor din partea statului sunt directe si indirecte. Cele directe actioneaza ca mijloc de interventie si ajutor, iar cele indirecte sprijina din punct de vedere economic sau social intreprinderile, darn u prin transferuri banesti.
Principalele ajutoare directe sunt:
1-subventiile;
2-investitiile;
3-imprumuturile cu dobanda subventionata;
4-ajutoarele financiare pentru difuzarea de informatii, studii de marketing, organizare de expozitii;
5-avansuri rambursabile.
Din categoria ajutoarelor financiare indirecte sunt:
1-avantajele fiscale;
2-imprumuturile garantate de stat;
Subventiile reprezinta forma cea mai utilizata sic ea mai importanta a ajutorului direct al statului. In esenta, subventia este un ajutor nerambursabil pe care statul il acorda agentilor economici in dificultate, asigurandu-le functionarea in conditii in care activitatea lor este ineficienta. Acest ajutor financiar este acordat unilateral si fara contraprestatie, dar conditionat si are o afectatie speciala. Subventia are un caracter discretionar si reprezinta o manifestare a puterii de a cheltui a autoritatii publice, bazata pe existenta unei comunitati de interese.
2. Forme ale cheltuielilor publice cu subventiile
Subventiile economice se acorda atat pentru activitati interne, cat si pentru activitati externe. Subventiile interne sunt numite subventii de functionare sau subventii de exploatare deoarece ele acopera pierderile intreprinderilor respective, cauzate de in principal de diferenta intre preturile de vanzare, impuse de stat si costurile de productie. Statul impune intreprinderilor publice care produc bunuri de utilitate publice, practicarea anumitor preturi sau tarife scazute in raport cu cheltuielile, in scopul realizarii protectiei sociale a indivizilor sau pentru a veni in sprijinul agentilor economici. Aceasta situatie se intalneste in special in transportul urban, agricultura, energie si gaz pentru consumul casnic, carbune etc. De subventii de exploatare beneficiaza si alte ramuri ale industriei(siderurgia, industria de masini, santiere navale), precum si cercetarea stiintifica. In unele tari se practica si alte tipuri de subventii: pentru mentinerea structurilor intreprinderilor existente, subventii de adaptare-acordate ep perioade limitate si care urmaresc adaptarea productiei intreprinderilor la schimbari structurale, subventii de investitii care permit achizitionarea sau crearea de imobilizari, precum si finantarea pe termen lung sau subventii destinate productivitatii care contribuie la cresterea economica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cheltuieli Publice cu Subventiile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!