Cererea si Oferta de Forta de Munca in Economia Romaneasca de Tranzitie

Extras din referat Cum descarc?

Cererea de forta de munca reprezinta ansamblul relatiilor, raporturilor si conexiunilor privind volumul si structura fortei de munca pe profesii si niveluri de calificare, atat pentru fiecare componenta a economiei nationale, cat si pe ansamblul ei. Cererea de forta de munca este deosebit de complexa, vizand deopotriva aspecte de ordin cantitativ si calitativ, de structura. Cererea de forta de munca este forma principala de concretizare a nevoii de forta de munca.
Aceasta este dovada faptului ca nevoia de forta de munca se manifesta ca cerere pe piata muncii. Conditia esentiala pentru ca nevoia de forta de munca sa fie considerata sau inclusa in categoria cererii de forta de munca este remunerarea sau salarizarea ei. Asadar, cererea de forta de munca se defineste ca fiind nevoia de forta de munca salariata care se formeaza la un moment dat intr-o economie de piata. Se exprima prin intermediul numarului de locuri de munca.In principal, strategia in domeniul necesarului de forta de munca include un ansamblu de componente, indisolubil legate intre ele, respectiv:
a) determinarea necesarului de forta de munca, la nivel national, pe sectoare, ramuri si subramuri, mergand pana la nivelul agentilor economici (intreprindere, firma).
b) construirea intregului sistem de invatamant, a procesului care "sa produca" forta de munca, adica a mijloacelor, cailor si formelor adecvate de instruire profesionala, de ridicare a calificarii.
c) conceperea unor criterii si reglementari juridice care sa asigure o ocupare cat mai deplina si o utilizare cat mai rationala a resurselor de munca.
d) crearea unui sistem de stimulente materiale pentru salariati, in vederea valorificarii cu randament maxim a potentialului de munca existent.
Cererea de forta de munca precede momentul consumului, inteleasa ca un consum potential si este conditionata de o multitudine de factori care stau la baza cresterii economice in toata complexitatea si dimensiunile sale : economice, tehnice, stiintifice, ecologice, conjuncturale, social-politice, juridice, macroeconomice, microeconomice si teritoriale. Ea este rezultanta actiunii combinate a mecanismelor pietei si este influentata de conjunctura interna si externa, de resursele materiale si financiare existente sau potentiale, de politica economica. Factorii cererii de forta de munca sunt decisivi in realizarea echilibrului acesteia cu oferta de forta de munca. Nivelurile dimensiunii si structurii factorilor pe termen scurt, mediu si lung si sunt in stransa legatura cu cresterea sau descresterea cantitatii de munca.
In manifestarea sa, cererea de forta de munca reflecta vitalitatea si viabilitatea unei economii, corectitudinea functionarii mecanismelor sale. Asigurarea locurilor de munca pentru toti cetatenii apti in conformitate cu oferta si cu disponibilitatea de a munci, este un element fundamental al proiectarii strategiilor de dezvoltare. Aceasta constituie nu numai o conditie a echilibrului social-politic, dar si o transpunere a principiului si dreptului de proprietate pe care orice stat de drept il garanteaza.
Cererea de forta de munca in Romania, ca si structura de productie si de ocupare, trebuie judecate in contextul unor schimbari totale, fundamentale. Este vorba de ocupare si de situatia actuala profund destructurata a intregului sistem economic si social, care impun o noua teorie si practica economica, ajustate la specificul national. Reforma va restructura profund economia, in contextul conservarii unor segmente ale productiei si al revolutionarii altora.
Masurile si parghiile de stimulare, echilibrare si consolidare a cererii de forta de munca presupun, concomitent, sustinerea, dezvoltarea si mentinerea motivatiei economice de a se munci in intrega economie, retehnologizarea si modernizarea capacitatilor de productie in sectoarele viabile, recalificarea, reciclarea si inlocuirea fortei de munca in domenii de activitate, formarea fortei de munca in concordanta cu imperativele previzibile ale noilor structuri ale cererii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cererea si Oferta de Forta de Munca in Economia Romaneasca de Tranzitie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!