Cererea si Oferta Agregata

Cuprins referat Cum descarc?

TEMA 4.1 CEREREA AGREGATA
1.Cererea agregata - notiuni generale.
2.Curba cererii agregate. 
3 Influenta politicilor statului asupra cererii agregate.
TEMA 4.2 OFERTA AGREGATA
1.Curba ofertei agregate ( clasica si keynesiana).
2 Influenta politicii monetare si fiscale asupra ofertei agregate. 
3. Venitul, consumul si investitiile.
4. Echilibrul macroeconomic in modelul AD-AS


Extras din referat Cum descarc?

1.Cererea agregata si oferta agregata - notiuni generale.
Elementele cheie in analiza productiei, inflatiei, cresterii economice si rolului politicilor economice sunt efectuate cu ajutorul cerererii agregate (AD) si ofertei agregate (AS). Rolul modelului AD - AS este de a explica si previziona fluctuatiile PIB-ului real de-a lungul PIB-uliu potential si fluctuatiile nivelului pretului. Modelul utilizeaza o curba a cererii agregate si a ofertei agregate, fiecare dintre acestea fiind determinate ca o relatie dintre PIB si nivelul preturilor.
Cererea agregata (AD) reprezinta cantitatea totala de bunuri si servicii ceruta pe piata de catre menaje, firme, sectorul guvernamental si sectorul extern intr-o anumita perioada de timp la un anumit pret. Componentele cererii agregate sunt:
1.consumul personal (C), include cheltuielile menajelor legate de procurarea bunurilor de consum curent, alimentare si nealimentare, pentru bunurile de folosinta indelungata, pentru servicii comunale si culturale;
2.investitii private brute (Ib) - reprezinta cheltuielile firmelor efectuate in urmatoarele directii:
- investiti in masini si echipament;
- investitii in constructii;
- investitii in stocuri.
Ib = Inete + A, unde 
A -- deprecierea capitalului investit in perioada anterioara,
Inete - investitii curente efectuate in anul dat. 
Inete>A => economia se afla in perioada de crestere; 
Inete=A => stagnare; 
Inete <A => descrestere economica.
3.achizitii guvernamentale (G) pentru procurarea de bunuri si servicii include cheltuielile statului legate de procurarea bunurilor si serviciilor necesare pentru intretinerea aparatului administrativ al armatei si politiei;
4.exportul net (Xn) - diferenta dintre cheltuielile straine pentru bunurile nationale si cheltuielile interne pentru bunurile straine.
Ecuatia cererii agregate este: AD=C+Ib+G +Xn 
AD=C+I - economia simpla, cind nu exista interventia statului in economie si nu exista legatura cu strainatatea;
AD=C+I+G - economie inchisa, nu exista export si import;
AD=C+Ib+G+Xn - reprezinta cererea agregata in economia deschisa.
2.Curba cererii agregate. Influenta politicii monetare asupra cererii agregate. 
Curba AD determina cantitatea de marfuri si servicii pe care cumparatorii sint dispusi sa o procure la orice nivel dat al preturilor. Ea reflecta combinatiile volumului productiei si nivelului preturilor la care piata de bunuri si cea monetara se afla in echilibru.
Curba AD poate fi construita in baza ecuatiei teoriei cantitative a banilor care are urmatoarea forma:
M*V=P*Y unde M-masa monetara 
V-viteza de rotatie a capitalului
P-pretul
Y-volumul real al productiei
Ecuatia data stabileste ca masa monetara (M) determina valoarea nominala a productiei(Y) care la rindul ei depinde de nivelul preturilor(P) si volumul productiei.
Pentru orice volum fixat al ofertei de bani ecuatia stabileste dependenta invers proportionala dintre nivelul preturilor si volumul marfurilor si serviciilor, iar ca urmare curba AD are inclinatie negativa.
Deplasarea de-a lungul curbei AD denota faptul ca modificarea AD este in functie de dinamica nivelului pretului.
Conform efectelor cererii agregate avem:
a)efectul ratei dobinzii - cresterea preturilor duce la micsorarea ofertei reale de bani, la micsorarea cererii de bani, respectiv la cresterea ratei dobinzii pe piata monetara, ca urmare investitiile scad si cererea agregata scade:
b)efectul bogatiei - care arata ca daca preturile cresc, ca urmare valoarea bogatiei acumulate de populatie se reduce, ca urmare se micsoreaza cererea din partea menajelor, ceea ce duce la micsorarea cererii agregate;
c)efectul importului - cresterea preturilor marfurilor interne duce la majorarea cererii populatiei pentru bunurile importate, care duce la micsorarea exportului net si ca urmare la reducerea cererii agregate.
Orice modificare a nivelului pretului va determina o deplasare de-a lungul curbei cererii agregate. Orice modificare a componentelor cererii agregate, la acelasi nivel al preturilor, va determina o deplasare in spatiu a curbei cererii agregate.
Curba AD se construieste pentru o valoare fixata a masei monetare(M). Modificarea acesteia va cauza deplasarea curbei AD 
1) M?; AD? 2) M?; AD?


Fisiere in arhiva (1):

  • Cererea si Oferta Agregata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!