Cererea de Moneda

Cuprins referat Cum descarc?

Rezumat....................................................................................  .............pag 3
Introducere.............................................................................................. pag 4
1.	CEREREA DE MONEDA
o	Fundamentarea teoretica a cererii de moneda...........................................pag 5
o	Piata financiara si echilibrul monetar in teoria economica......................... ...pag 9
2. INOVATIA FINANCIARA
o	Fundamentele teoretice ale inovatei financiare...............................................pag 14
o	Inovatii pe piata capitalurilor.................................................................pag 15
o	Functiile inovatiilor financiare................................................................pag 17
Concluzii.................................................................................................................................pag 19
Bibliografie.............................................................................................................................pag 20


Extras din referat Cum descarc?

Rezumat	
In contextul actual al economiei de piata concurentiale din tara noastra, lucrarea de fata se doreste a fi un ghid foarte util pentru a intelege legatura existenta intre cererea de moneda a statului si inovatia financiara ca si trasatura caracteristica a sistemelor financiare contemporane. 
O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, problema stabilitatii si intaririi monedei noastre nationale este nu numai actuala, dar si de o mare acuitate politica, economica si sociala Intr-un astfel de context, existenta inovatiilor financiare este omniprezenta, contribuind la instabilitatea functiei cererii de moneda, intretinand fluctuatiile vitezei de circulatie a monedelor, facand mai dificila prevederea miscarilor pe termen scurt a acestora.
In principiu, inovatia financiara creste eficienta sistemului financiar (permitand incorporarea tehnologiilor financiare performante, stimuland concurenta, ameliorand alocarea resurselor), dar aceasta poate fi in acelasi timp si cauza unei anumite fragilitati a sistemului.
Prin urmare, suntem obligati in permanenta sa veghem asupra corelarii stricte a circulatiei monetare cu necesitatile reale ale economiei, pentru ca numai astfel se poate sprijini stabilitatea monedei si, implicit, se creaza premisele cresterii economice si a derularii unui comert eficient, mai ales a celui exterior. 
Pornind de la aceste probleme legate de incertitudinea aferenta stabilirii cererii de moneda, la nivel teoretic s-au conturat mai multe teorii ale determinarii cererii de moneda care vin sa evidentieze, mai mult sau mai putin, care este legatura ce se stabileste intre cererea de moneda si principalele variabile macroeconomice (PIB, rata dobanzii, rata inflatiei). 
Termenul cerere de moneda exprima atat un concept, cat si o functie. Definitia conceptului pune in evidenta notiunea de incasare monetara, iar functia asociata cererii de moneda rezulta din interpretarea moderna a ecuatiei cantitative.
Desi moneda face parte din viata noastra de zi cu zi si toata lumea o cunoaste sio utilizeaza, putine alte definitii au iscat controverse mai mari. Atat definitia, cat si functiile monedei difera ca abordare de la un autor la altul.
Pentru aceasta, in tarile cu economie de piata dezvoltata, moneda nationala si activitatea de creditare realizata prin intermediul bancilor joaca un rol determinant in desfasurarea proceselor economice, in reglarea circuitelor economice la nivel micro- si macroeconomic, a lichiditatii operatorilor economici, a economiei in ansamblul sau.
INTRODUCERE
In economiile contemporane, derularea relatiilor comerciale si a altor raporturi de piata este strans legata de existenta instrumentelor si a mijloacelor de plata. Acest lucru impune manifestarea pregnanta a cererii de moneda. 
Pe fondul presiunilor inflationiste, s-au accentuat si presiunile la nivelul cererii de moneda, Banca Centrala fiind obligata sa selecteze acea cerere viabila care, prin acoperirea ei, sa nu genereze noi tensiuni la nivelul preturilor din economie.
Vorbind despre cererea de moneda, J.M.Le Page arata ca notiunea de cerere de moneda nu are nimic concludent. Macroeconomia contemporana o utilizeaza pentru a putea defini o piata a monedei, altfel spus, locul de confruntare al monedei oferite de autoritatile monetare si al incasarilor dorite de agentii economici. Variatiile venitului nominal, ale preturilor si ale ratelor dobanzilor sunt rezultatul acestor confruntari.	
Altfel spus, sectorul nonbancar (agentii economici, populatia), dar nu numai acesta (deoarece si statul este un mare solicitant de moneda, precum si sistemul bancar) este cel care, prin actiunile sale, conduce la stabilirea echilibrului pe piata monetara. 
Termenul cerere de moneda exprima atat un concept, cat si o functie. Definitia conceptului pune in evidenta notiunea de incasare monetara, iar functia asociata cererii de moneda rezulta din interpretarea moderna a ecuatiei cantitative.
Desi moneda face parte din viata noastra de zi cu zi si toata lumea o cunoaste sio utilizeaza, putine alte definitii au iscat controverse mai mari. Atat definitia, cat si functiile monedei difera ca abordare de la un autor la altul.
Caracterul complex al monedei a ficut necesara instituirea, inca de la aparitia acesteia, a unor organism abilitate cu atributii in domeniul reglementarii emisiunii monedelor nationale si al circulatei lor la nivel intern si international.
Formele actuale de organizare a circulatiei monetare din diverse tari, dar si pe plan international, reprezintarezultatul unui proces continuu de transformari si inovatii in plan monetar, proces care a constat, pe de o parte, in disocierea treptata a aurului de la baza sistemelor banesti, iar pe de alta parte, in dematerializarea instrumentuluimonetar. 
Inovatiile contemporane in plan financiar si monetar au o semnificatie foarte complexa si conduc la estomparea din ce in ce mai puternica a granitei dintre moneda si celelalte active financiare.
Analiza cererii de moneda in cadrul diferitelor teorii monetare pune in evidenta motivele care se solicita si se detine moneda. In practica, cunoasterea cererii de moneda prezinta importata pentru autoritatea monetara in vederea orientarilor actiunilor sale pentru asigurarea stabilitatii monedei nationale.
In cele ce urmeaza vom aborda atat aspectele teoretice ale cererii de moneda, cat si manifestarea acestui fenomen in economia Romaniei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cererea de Moneda.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Angela Roman, Politici Monetare, Editura Universitatii Al.I.Cuza, Iasi, 2009
Gheorghe Lutac, Macroeconomie, Editura Universitatii Al.I.Cuza, Iasi, 2005
Liliana Donath, Bogdan Dima, Economie monetara, Editura Mirton, Timisoara, 2002
M. Jean - Marie de Page, Economie monetaire, Editions Cujas, Theories Economiques, Paris, 1991
Nicolae Dardac, Teodora Vascu, Moneda credit 1, Editura ASE, Bucuresti, 2002
Silviu Cerna, Liliana Donath, Bogdan Boldea, Economie monetara si financiara internationala, Editura Universitatii de Vest Timisoara, 2005
Vasile Turliuc, Vasile Cocris, Moneda si credit, Ed. ANKAROM, Iasi, 2009


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!