Cercetare si Dizertatie

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I. ACTIVITATEA DE CERCETARE STIINTIFICA. 
INTRODUCERE
Orice activitate de cercetare stiintifica iti propune un anumit scop, reprezentat prin cunoasterea unui lucru sau fenomen din realitate. Din acest motiv, inainte de a se trece la efectuarea propriu-zisa, este gandita si planificata. Ea nu trebuie sa se desfasoare la intamplare. Este un act strict si riguros organizat dupa un program stabilit anterior. Nu trebuie sa confundam cercetarea stiintifica cu descoperirile intamplatoare, cu observatiile empirice etc. Ea este o activitate riguros organizata, cu caracter stiintific, condusa dupa principiile gandirii logice, nesupusa hazardului. Din aceste motive, ea este o activitate planificata, gandita in perspectiva. Totusi, nu trebuie considerata rigida, ci are o anumita flexibilitate, fiind si un act de creatie stiintifica. Ea nu se poate modifica sau adapta pe parcursul desfasurarii, ca strategie metodologica, dar numai in limitele rigorilor impuse de o ,,logica a cercetarii". 
Activitatea de cerecetare stiintifica este una de tip strict organizat, riguros disciplinata si rezervata strict specialistilor. Ea presupune cateva etape de pregatire prealabila reprezentate prin:
- etapa de instructie profesionala a viitorilor cercetatori stiintifici;
- desfasurarea unei activitati prealabile, cu caracter de cercetare stiintifica, sub forma de stagiu de pregatire, intr-un institut sau laborator pe langa un colectiv specializat in activitatea de cercetare;
- dobandirea unei experiente personale cu caracter pregatitor in viitoarea activitate, consacrata exclusiv cercetarii stiintifice;
- utilizarea experientei profesionale sau a celei de cercetator consacrat, in activitatea de cercetare ttiintifica proiectata;
- o informatie stiintifica solida in domeniul in care se desfasoara cercetarea prorpiu-zisa;
- cunoasterea teoretica si capacitatea de utilizare practica a metodelor, tehnicilor si instrumentelor de lucru in domeniul cercetarii stiintifice respective;
- capacitatea de a inventa tehnici si metode noi, adecvate cercetarii pe care o intreprindem.
Inainte de a se trece la activitatea de cerecetare stiintifica propriu-zisa, trebuie elaborat un ,,plan de cercetare". Orice plan de cercetare stiintifica trebuie sa aiba in vedere urmatoarele componente obligatorii:
1. delimitarea precisa a domeniului de cercetare stiintifica si a sferei de interes a cercetatorului legat de acesta.
2. delimitarea precisa a obiectului care face tema cercetarii respective, avandu-se in vedere urmatoarele aspecte:
- daca este vizata o cunoastere teoretica a obiectului respectiv;
- daca se are in vedere o cercetare cu caracter aplicativ practic legata de tema de cercetare.
3. ce se urmareste prin activitatea de cercetare respectiva, care sunt intentiile cercetatorului sau ale echipei/colectivului de cercetare privind tema data;
4. valorificarea finala a rezultatelor cercetarii stiintifice.
Orice plan de cercetare stiintifica trebuie sa cuprinda cateva etape de cercetare absolut obligatorii, organizate in conformitate cu o schema logica, prin care sa se reproduca structura gandirii logice, de tip deductiv sau inductiv.
1. Alegerea temei de cercetare;
2. Formularea ipotezelor, respectiv a produselor de la care porneste respectiva cercetare stiintifica;
3. Stabilirea etapelor cercetarii, care au ca scop confirmarea sau demonstrarea validitatii ipotezelor foirmulate;
a. studiul experimental al obiectului cercetat;
- material (obiectul propriu-zis);
- metoda (tehnici de lucru);
b. reflectia sau gandirea intuitiv-simetrica a semnificatiei obiectului cercetat privitor la:
- deatele rezultate din cercetare;
- interpretarea rezultatelor obtinute din cercetare;
4. Concluziile care rezulta din cercetarea stiintifica privind obiectul cercetarii noastre (tema de cercetare); aceasta se refera la valabilitatea datelor rezultate din cercetarea respectiva.
Cercetarea propriu-zisa este cea mai importanta si complexa etapa a metodologiei cercetarii stiintifice. Primele doua etape care au pus in special bazele informarii-documentarii sunt comune si prea putin diferentiate de alte stiinte. Cercetarea stiintifica propriu-zisa este etapa definitorie care concentreaza cele mai dificile si complexe operatiuni si procese ale metodologiei cercetarii stiintifice economice. In aceasta etapa se realizeaza impactul fenomenului sau procesului economic asupra alegerii si utilizarii celor mai diferite metode si tehnici de calcul si analiza, aici se elaboreaza si se verifica ipotezele si constructiile teoretice (modelele), se afirma si se verifica masura in care cercetatorul dispune de totalitatea aptitudinilor ti cunostintelor pe care le implica studiul unui fenomen economic sau altul. 
In aceasta etapa se savarsesc si cele mai multe dintre erori si apar minusurile care se reproseaza stiintei economice, se intelege ca in sfera acestei etape a cercetarii stiintifice propriu-zise se depun si cele mai mari eforturi de perfectionare a metodologiei cercetarii stiintifice economice, de sporire a capacitatii stiintei economice de a explica si influenta procesele economice practice.
Cercetarea propriu-zisa este denumita curent metoda economistului. Ea este considerata o metoda de analiza care se raspandeste, se aprofundeaza si acopera toate domeniile economiei. Este o metoda de anihilat granitele dintre subdisciplinele economice, realizand ,,sistemul stiintelor economice", o metoda care este exportata in alte stiinte sociale (sociologie, psihologie, etica) care o percep ca metoda a economistului. 
Metoda economistului de cercetare propriu-zisa este raspunzatoare de lipsurile stiintei economice (deficitul de realism, sprijinul limitat pentru practica etc.), de masura in care sunt valorificate particularitatile stiintei economice (fenomenele economice sunt extrem de complexe, multifactorial determinate, aleatorii, probabilistice, cu un grad ridicat de risc, un control imperfect al conditiilor de reproducere si de observare. 
CAPITOLUL II. CONTINUTUL CERCETARII PROPRIU-ZISE
Cercetarea propriu-zisa este cea mai complexa etapa a metodologiei cercetarii stiintifice. O cercetare stiintifica se poate desfasura pe o perioada determinata de timp sau poate varia in functie de situatiile aparute pe parcursul cercetarii. Timpul afectat unei activitati de cercetare stiintifica este anterior planificat si depinde de gradul de complexitate al naturii obicetului cercetarii, precum si de gradul de dificultate pe care-l reclama obiectivul de realizat. In cercetare exista mai multe etape si subetape, cum ar fi: observatia stiintifica, elaborarea ipotezei sau a ipotezelor, daca sunt mai multe - depinde de la caz la caz si constructia teoretica, verificarea ipotezei si a modelului, a concluziilor si solutiilor, precizarea metodelor, tehnicilor si instrumentelor de analiza si masurare economica, decuparea procedeelor de elaborare si de verificare a ipotezelor, modelelor si concluziilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetare si Dizertatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!