Centrele Financiare Offshore

Extras din referat Cum descarc?

In contextul actual al globalizarii financiare intalnim tot mai des notiunea de ,,paradis fiscal" sau ,,centru offshore" ca zona cheie prin care fluxurile financiare tranziteaza in mod continuu. Ce reprezinta mai exact aceste centre si in ce fel afecteaza ele mediul economic in ansamblu- La aceasta intrebare isi propune in principal sa raspunda aceasta prezentare. 
1. Ce este un centru financiar offshore- Notiuni de baza.
Se stie ca operatiunile bancare internationale se pot desfasura in tara imprumutatorului, in cea a imprumutatului sau intr-o tara terta. Termenul de ,,centru offshore" se refera la zone in care operatiunile bancare si activitatile financiare in general sunt supuse unor constrangeri minime. Mai concret, ele prezinta urmatoarele caracteristici:
- Cadru legislativ extrem de permisiv: reglementari simple referitoare la transferul de bani, la sistemul contabil
- Tranzactiile se desfasoara in cea mai mare parte intre nonrezidenti
- Operatiunile financiare se desfasoara sub stricta confidentialitate
- Facilitatile fiscale si legislative vizeaza in cea mai mare parte doar afacerile internationale
- Taxele au fie un nivel simbolic, fie nu se aplica 
In ceea ce priveste aparitia lor, aceasta se datoreaza unor factori diversi (care variaza de la caz la caz), insa putem remarca faptul ca in perioada postbelica, pe masura accentuarii fenomenului de globalizare, tendinta generala a fost cea de creare a unor centre financiare cu un potential tot mai ridicat. Aceasta tendinta a fost completata de dorinta de a gasi o modalitate de a evita povara taxelor existente pe piata interna (in vederea maximizarii profitabilitatii). Tarile mici, in general fara perspective de dezvoltare economica, au jucat un rol important in acest context. Ele au inceput sa ofere astfel de facilitati cu scopul de a atrage marile companii si banci internationale (si, prin urmare, investitiile acestora) pentru a se bucura de avantajele care deriva din statutul de ,,gazda a unor giganti economici".
Centrele financiare offshore sunt localizate in cea mai mare parte in zone insulare (spre exemplu: Caraibe, Bahamas, Insulele Channel, Insula Man), insa exista astfel de centre si in apropierea unor regiuni bogate din Europa si Asia, intrucat globalizarea, manifestata prin internationalizarea fluxurilor de informatii si dezvoltarea fara precedent a telecomunicatiilor, faciliteaza transferul de fonduri dinspre si inspre aceste centre indiferent de localizarea lor geografica. 
Fiecare centru are sute de reprezentante ale bancilor internationale, folosite ca centre de inregistrare a tranzactiilor inregistrate in afara reglementarilor obisnuite. Cum poate fi insa posibil ca suprafete atat de restranse din punct de vedere geografic sa gazduiasca sute de banci si companii si sa constituie un adevarat ,,nod al fluxurilor financiare"- Pentru a ne lamuri, ar fi suficient de precizat faptul ca, spre exemplu, bancile reprezinta de cele mai multe ori simple conturi deschise la birouri de avocatura sau mici spatii dotate cu un telefon si un ghiseu. 
Un exemplu de operatiune financiara internationala desfasurata prin intermediul unui centru offshore ar fi acela al unei banci din New York care foloseste centrul din Caraibe, aflat in cadrul aceluiasi fus orar, pentru a inregistra o anumita parte din tranzactiile ei cu scopul de a beneficia de facilitati fiscale de care nu s-ar putea bucura pe teritoriul american (cum ar fi posibilitatea constiturii de depozite fara a fi afectata de reglementarile americane referitoare la rezerva minima obligatorie).
In general aceste centre sunt specializate la nivel mondial in anumite servicii si facilitati oferite clientilor internationali (spre exemplu: lipsa impozitelor pe venit in Monaco sau Andorra, specializarea pe servicii de asigurare, activitati bancare, consultanta, tranzactii financiare, administrarea de fonduri).
2. Avantaje versus dezavantaje
Primul si cel mai important avantaj determinat de investirea sau amplasarea de fonduri in aceste zone se deduce inca din momentul conturarii primelor lor caracteristici. Este vorba despre evitarea taxarilor existente la nivel intern, completata de permisivitate si confidentialitate. Totusi, nu putini sunt cei care combat existenta centrelor offshore, evidentiindu-le numeroasele efecte negative.
Avantajele si dezavantajele, asa cum au fost ele reliefate de economisti dar si de mass media, sunt sintetizate comparativ in urmatorul tabel:
AVANTAJE DEZAVANTAJE
Lipsa restrictiilor, permisivitatea - contribuie la maximizarea profitabilitatii. Conturile bancare pot fi deschise chiar si prin e-mail, iar in multe cazuri companiile nu trebuie sa publice niciun raport periodic asupra activitatii desfasurate Efectele negative ale unei permisivitati prea mari nu se lasa asteptate. Printre consecinte se numara scurgerea de capitaluri din foarte multe tari, ascunderea surselor unor operatiuni financiare de mari proportii si, prin urmare, intensificarea luptei impotriva coruptiei, a crimei organizate si imbogatirii nejustificate
Centrele offshore detin un rol esential in mentinerea sanatatii situatiei financiare a firmelor, atragand investitii si creand locuri de munca Centrele offshore reprezinta o modalitate prin care cei bogati se pot sustrage de la plata taxelor si promova evaziunea fiscala
CTN-urile sunt clienti fideli ai centrelor offshore, in special datorita transferurilor de fonduri si operatiunilor comerciale desfasurate intre filialele lor, fapt care le permite sa economiseasca foarte mult. In SUA profiturile transnationalelor implicate in astfel de operatiuni aproape s-au dublat. Prin consolidarea pozitiei CTN-urilor, centrele offshore contribuie la adancirea decalajelor intre acestea si firmele mici si mijlocii
Sunt parte integranta a globalizarii, deoarece faciliteaza mobilitatea in crestere a finantelor prin taxe si reglementari foarte reduse sau inexistente Un volum mult mai mic din capitalurile transferate se reintoarce in tara de origine. Astfel, a aparut sitagma de ,,gauri negre ale globalizarii financiare"
Confidentialitatea operatiunilor desfasurate, datorata neinregistrarii datelor in dosare publice, incurajeaza companiile sa investeasca aici; raportarea este minima: fara audit, fara raportare a impozitelor sau informatii financiare publicate. Confidentialitatea nu incurajeaza doar companiile, ci si speculatorii, desfasurarea unor operatiuni ilegale, spalarea de bani. Liderii politici din regimurile totalitare gasesc un loc sigur pentru a-si depune fondurile detinute (in mare parte, furate). E diminuata puterea institutiilor de supervizare a sistemului financiar international
Firmele si persoanele pot face depozite bancare in aceste centre pentru a-si proteja averile de taxe Reduceri anuale foarte mari ale incasarilor bugetare din cauza nedeclararii valorii reale a economiilor personale detinute in conturi din centrele offshore.


Fisiere in arhiva (1):

  • Centrele Financiare Offshore.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!