Cecul

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS 2 
I. NOTIUNI INTRODUCTIVE 3
II. NOTIUNEA SI CARACTERELE CECULUI 3
Definitia cecului 3
Caracterele cecului 4
III. PREMISELE EMITERII CECULUI 5
Precizari prealabile 5
Existenta disponibilului la banca 5
Existenta conventiei privind emiterea cecurilor 5
IV. CONDITIILE DE VALABILITATE A CECULUI 6
Precizari prealabile 6
Forma scrisa a cecului 6
Mentiunile obligatorii ale cecului 6
Consecintele nerespectarii cerintelor legale 8
V. AVALUL CECULUI 8
Notiunea avalului 8
Conditiile de forma ale avalului 9
Efectele avalului 9 
VI. PLATA CECULUI 9
Pozitia juridica a trasului 9
Prezentarea la plata si plata cecului 10
Consecintele neplatii cecului 11
VII. DIFERITE FELURI DE CECURI 14
Precizari prealabile 14
Pluralitatea cecurilor 14
BIBLIOGRAFIE 19


Extras din referat Cum descarc?

CECUL
I. NOTIUNI INTRODUCTIVE
In mod obisnuit, cecul este considerat ca facand parte din categoria titlurilor de credit, alaturi de cambie si bilet la ordin. In realitate, cecul are numai functia de instrument de plata, fiind lipsit de functia de instrument de credit. Includerea cecului in categoria titlurilor de credit se explica prin aceea ca unele principii care guverneaza cambia si biletul la ordin se pot aplica si cecului.
Cecul se aseamana cu cambia, dar are un regim juridic distinct, chiar daca unele dispozitii sunt asemanatoare. Ceea ce caracterizeaza cecul este existenta proviziunii, adica a unui disponibil, la tras, din care urmeaza a se face plata, disponibil care se constituie fie dintr-un depozit bancar pe care tragatorul il are la tras, fie dintr-un credit pe care banca i-l acorda. 
Ca instrument de plata, cecul da posibilitatea unei persoane care are la o banca anumite fonduri, de a efectua plati prin intermediul acelei banci. Prin folosirea cecului, platitorul evita platile in numerar. Beneficiarul cecului poate sa incaseze suma de bani mentionata in titlul de la banca desemnata sau sa gireze titlul pentru plata datoriilor sale. Ca si cambia si biletul la ordin, cecul a facut obiectul unei legi adoptate de Conferinta de la Geneva din 1931. Romania nu a aderat la aceasta Conventie, desi principiile ei se afla la baza reglementarilor din legislatia noastra privind cecul. Legea 59/1934 asupra cecului cuprinde reguli adoptate prin Conventie, cu unele completari inspirate de legea italiana a cecului.
II. NOTIUNEA SI CARACTERELE CECULUI
Definitia cecului
Legea 59/1934 nu da o definitie a cecului. Ea reglementeaza insa elementele cecului, care pot sta la baza unei definitii: "cecul este un inscris prin care o persoana, numita tragator, da ordin unei banci la care are un disponibil banesc, numita tras, sa plateasca, la prezentarea titlului, o suma de bani altei persoane, numita beneficiar, la un anumit loc si la o data prestabilita".
Din aceasta definitie rezulta ca cecul este un instrument de plata care pune in legatura in procesul crearii sale, la fel ca si cambia, trei persoane:


Fisiere in arhiva (1):

  • Cecul.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!