Ce trebuie să înțelegem prin economie sustenabilă

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Sustenabilitatea este o capacitate ce trebuie sa dureze . Ca defitie "sustenabilitatea este calitatea unei activitati antropice de a se desfasura fara a epuiza resursele disponibile si fara a distruge mediul, deci fara a compromite posibilitatile de satisfacere a nevoilor generatiilor urmatoare" -  Dictionarul explicativ al limbii romane .
In Rio de Janeiro la conferinta mondiala asupra mediului din 1992 , a fost acordata o maxima atentie asupra acestui aspect , ce implica stabilitatea intre cresterea economica si protectia mediului si conceperea de noi resurse alternative . Daca ne referim la domeniul economic , in mare parte se utilizeaza termenul de dezvoltare durabila. 
1. Indicatori ai sustenabilitatii
In primul rand , daca ne referim la termenul sustenabilitate , mai intai de toate , trebuie sa ne ganim la o economie sanatoasa . Un prim pas spre acest lucru ar fi ca toti cetatenii sa isi plateasca taxele si impozitele aferente , eliminand evaziunea fiscala pentru ca o economie sustenabila necesita fonduri , iar aceste fonduri vin in mare parte de la cetateni sub forma taxelor si impozitelor. Ajutand statul sa iasa din aceste dificultati financiare si anume deficitul bugetar vom contribuii la o crestere economica sustenabila .
"O economie sanatoasa este o economie durabila; ea promoveaza societatea in ansamblul ei".- spune Vanessa Soderberg , Manager de sustenabilitate.
O prima definitie ne spune ca o crestere economica este sustenabila in momentul in care aceasta nu provoaca o crestere a dezechilibrelor economice . Sa luam ca exemplu cazul Romaniei , prin a ne uita la deficitul bugetar . In ultimii ani acesta a tot continuat sa creasca de la 1,5 % din Pib in anul 2015 iar in acest moment este foarte aproape sa depaseasca limita de 3 % din PIB dar se preconizeaza ca va depasi 4 % din PIB din cauza proastei guvernari . Daca ne uitam la Tabloul de bord ce are in vedere 14 indicatori ai statelor membre si urmareste dezechilibrele cestora ,iar Romania indepline in anul 2015 performanta de a se incadra in 13 dintre acestia ce ne situa la niveul unor tari foarte dezvoltate precum Cehia si Polonia , dar mai mult , peste Germania , Olanda , Austria si alte state din vestul Europei . Din anul 2016 , tara noastra a inceput un declin in ceea ce priveste acesti indicatori , prin urmare in anul 2016 "am pierdut " primul indicator ( cel de crestere a preturilor locuintelor ce depasea limita de 6 % ) , iar in 2017 am trecut si peste limita indicelui nominal al costului unitar cu forta de munca . Dupa cum se poate vedea in ce am relatat mai sus Romania nu trece testul in ceea ce priveste acesta definitie a sustenabiitatii. 
Mai abordam o definitie in acest sens , ce sustine ca o crestere economica este sustenabila chiar si in cazul in care deficitele ar creste , dar exista o conditie : ca acestea sa fie usor de finantat. Daca ne uitam bine , in cazul nostru aceasta interpretare este sustenabila deoarece deficitul nostru extern aproape ca este finantat in intregime din investitii straine , iar cel intern este usor de finantat de banci , doar ca nu trebuie sa ratam anumite aspecte :
-  Dobanzile se afla la un prag minim , ceea ce insemna ca acesta poate doar sa creasca .
-  In cazul unei deteriorari a macroeconomiei , investitorii straini (mai sunt numiti si animale sperioase ) pot pleca la fel de usor cum au venit la noi in tara .
-  Supraexpunerea banzilor din Romania la datoria suverana , iar acestea nu vor acceata cresterea finantarii pe care o acorda guvernul roman.
In anul 2019 Romania se afla pe locul 2 in topul cresterii economice din Uniunea Europeana . Cu o crestere 4,6 % ,aflata doar in spatele Ungariei (cu 5,1% crestere ) dar in fata Poloniei (4,1%) si a Lituaniei (4%) potrivit Eurostat. 
Produsul intern brut in al doilea trimestru a crescut cu 1% fata de primul trimestru dar in comparatie cu 2018 inregistram o crestere cu 4,6% a PIB-ului . 
2. Ce ar putea Romania sa faca pentru o crestere economica sustenabila fara a adanci deficitele 
In primul rand , ar trebuii eliminata confuzia ce persista in societatea romaneasca conform careia singura posibilitate de a creste economia intr-un mod accelerat ar fi adancirea deficitelor externe si interne . Insa , acest lucru poate fi determinat si prin alte mijloace si anume prin dezvoltarea la maximum a celor trei factori componenti ai PIB-ului potential , si anume :
-  Factorul Capital
-  Factorul Forta de munca 
-  Factorul Productivitate 
Factorul Capital :
Daca vorbim concret despre acest factor , avem in vedere mai multe actiuni ce vizeaza atragerea crescuta a investitiilor straine directe , o mai buna si mai eficienta absorbtie a fondurilor europene , o promovare mai facila a BVB trecand de la stadiul de piata de frontiera la unul de piata emergenta .
O strategie foarte buna de atragere a fondurilor europene poate creste economia unei tari extraordinar de mult . Daca ne referim la fonduri europene nerambursabile , acestea fiind cele mai rentabile , cu ajutorul acestora se poate dezvolta atat sectorul public cat si cel privat . Un proiect bun ce acceseaza fonduri europene nerambursabile poate creea efecte in lant foarte benefice . Spre exemplu construirea de autostrazi ,crearea unor noi firme in noi domenii de activitate sau modernizarea unitatilor economice actuale ceea ce aduce la crestere a productiei , putand sa se extinda si pe plan extern . 
Intr-o publicatie a Ministerului Fondurilor Europene din 10 septembrie 2019 , ni se prezinta situatia fondurilor europene la data de 30 august 2019.
Prin comparatie cu data de 23 august 2019 , se pot observa cresteri in cadrul :
-  Banii veniti de la Comisia Europeana in Romania - cu 70,000 euro mai mult 
-  Rata de absorbtie -  cu 1 % mai mult 0,07 
Sumei de 9,74 euro miliarde li se adauga inca 6,88 miliarde( virati direct firmelor ) euro , bani ce au intrat in Romania cu ajutorul Politicii agricole si Politicii de coeziune .
Valoarea totala in ceea ce priveste linia de finantare deschisa ,este de 94 % adica 25,73 miliarde euro


Fisiere in arhiva (1):

  • Ce trebuie sa intelegem prin economie sustenabila.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  https://www.g4media.ro/cifre-alarmante-romania-pe-primul-loc-la-migratia-interna-in-ue-romanii-formeaza-cele-mai-mari-comunitati-de-expati-din-italia-si-spania-a-doua-comunitate-ca-marime-din-germania-si-a-treia-din-mar.html
-  http://www.opiniibnr.ro/index.php/macroeconomie/210-despre-cresterea-economica-sustenabila
-  https://www.un.org/sustainabledevelopment/economic-growth/#tab-2f1cc1f12f763777498
-  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/IP_18_1404
-  https://www.zf.ro/opinii/cresterea-economica-este-sustenabila-alta-este-problema-15497387
-  https://www.youtube.com/watch?v=Iv9Bnk6XFis&t=1997s


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!