Cauzele si Consecintele Fenomenului Inflationist din Germania

Extras din referat Cum descarc?

Inflatia reprezinta un dezechilibru major prezent in economia unei tari, presupunand o crestere generalizata a preturilor si scaderea simultana a puterii de cumparare a monedei nationale. Inflatia caracterizeaza situatia in care pe termen lung, cererea de bunuri si servicii este mai mare decat oferta, ceea ce determina cresterea preturilor.
Procesul inflationist a aparut cu mult inainte urmand sa fie identificat de catre stiinta economica. Inainte de toate este un proces monetar ce s-a manifestat sub forma "dezvoltarii" monedelor din metale pretioase. Elementele definitorii ale inflatiei sunt reprezentate prin separarea continutului nominal al monedelor metalice de continutul lor real. Inflatia banilor de hartie convertibili in aur a reprezentat o alta forma a inflatiei.
Inflatia este clasificata dupa diferite criterii, in functie de ritmul de crestere a preturilor avem inflatie moderata (se mai numeste inflatie taratoare sau lenta), inflatie medie, inflatie galopanta si hiperinflatie.
In ceea ce priveste masurile antiinflationiste ce pot fi luate, intalnim masuri de reducere a excesului de cerere agregata si masuri de stimulare a cresterii ofertei. 
Masurile de reducere a excesului de cerere agregata presupun:
- politica monetara riguroasa, de natura sa evite excedentul de moneda din economie;
- politica bugetara a statului, orientata spre reducerea deficitului bugetar, spre mentinerea la un nivel a cheltuielilor publice, in perioada respectiva, si spre ridicarea, in anumite limite, a nivelului impozitelor si taxelor, care sa franeze cresterea cererii si a preturilor;
- politica dobanzilor la creditele acordate, prin care sa nu se ajunga la o micsorare artificiala a ratei dobanzii si la ieftinirea creditului;
Masurile de stimulare a cresterii ofertei presupun la randul lor urmatoarele:
- politica de salarizare corelata cu rezultatele economice obtinute prin munca, prin care sa se evite cresterea costurilor medii;
- cresterea capacitatii de adaptare a aparatului de productie la cerintele pietii;
- stimularea extinderii potentialului de productie, prin investitii de capital in mijloacele de productie performante, prin forta de munca intr-o structura de calificare noua, inovatii, prin cresterea productivitatii factorilor de productie.
Un caz celebru de hiperinflatie a fost cel din Germania, manifestat intre anii 1921 si 1923. Principala cauza a inflatiei a fost reprezentata de dezechilibrul dintre cerere si oferta, care s-a manifestat prin cresterea preturilor. Astfel, cererea fata de oferta a crescut, cantitatea de bunuri si servicii existenta pe piata fiind insuficienta, fata de cea ceruta, si in consecinta, preturile au crescut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cauzele si Consecintele Fenomenului Inflationist din Germania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!