Cartea Funciara in Romania

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea si rolul cartilor funciare
Notiunea de carte funciara poate fi definita in doua sensuri, in functie de ce latura a functiei aceasta este privita, respectiv fie ca este vorba despre obiectul propriu-zis, cu denumirea de carte funciara, fie ca se face referire la domeniul si materia pentru care a fost reglementat - un sens propriu si unul figurat: " Din textele legale reiese ca in inteles restrans cartea funciara este un inscris autentic si cu caracter public care cuprinde descrierea imobilelor si aratarea drepturilor reale corespunzatoare, precum si indicarea dupa caz a drepturilor de creanta, a actelor, a faptelor sau a altor raporturi juridice in legatura cu imobilele inscrise in cartea funciara fie in vederea opozabilitatii lor fata de terti, fie numai in scopul informarii oricaror persoane interesate" 
Cartea funciara reprezinta buletinul de identitate al unui imobil din punct de vedere al tertilor, dar si pentru proprietar insusi, raportat la propriul sa drept real. Ea constituie temelia de baza prin intermediul careia drepturile reale se constituie, se modifica, se transmite sau se sting. In acest mod ea poate oferi informatii complete referitoare la conditiile de drept privind obiectul acestor drepturi. Asa se explica cum poate cartea funciara sa garanteze siguranta circulatiei juridice pe piata imobiliara. Este vorba despre informatii care vizeaza atat imobilul in sine, precum localizarea precisa, ingradiri, vecini, suprafata, valoare economica, cat si informatiile despre identitatea persoanei fizice sau juridice, care este indreptatita sa-si exercite vreun drept asupra bunului. Iar in legatura cu situatia juridica sunt oferite detalii cu privire la titlul care sustine existenta dreptului titularului, la eventualele ingradiri in ceea ce priveste exercitarea acestui drept, la sarcinile care pot greva bunul inscris sau orice alte informatii despre care este interesata o terta persoana.
" In afara acestui inteles restrans, propriu numai cartii funciare propriu-zise, notiunea de carte funciara are si o acceptiune mai larga datorata particularitatilor sistemului de publicitate pe care-l exprima sistemul intemeiat pe evidenta tehnica a cadastrului general. Astfel, in sens larg, prin cartea funciara se intelege atat cartea funciara propriu-zisa, adica foile (colile) de evidenta juridica, cat si documentele cu care aceasta se intregeste, si anume: planul de identificare a imobilelor, inscrisurilor privitoare la inscriere si registrul special de intrare. Prin urmare numai impreuna aceste documente alcatuiesc si formeaza situatia juridica reala a imobilelor la care se refera, trebuind, asadar, sa fie cercetat fiecare in parte" Cartea funciara prezinta inventarul bunurilor imobile care sunt inscrise in ea la fel ca si cadastrul, cu deosebirea ca in cartea frunciara este vorba de o privire mai restransa asupra acestor bunuri. Functia aceasta o poate exercita pe baza documentatiei tehnice de care dispune, documente care se completeaza reciproc si care numai impreuna intregesc cartea funciara.
Prin intermediul publicitatii imobiliare reale a cartii funciare proprietarul unui imobil este sigur ca isi poate exercita liber dreptul sau inscris in cartea funciara, fara a fi obligat sa-l apere in permanenta iar tertii au certitudinea ca raporturile juridice pe care le stabilesc cu proprietarul respectiv sunt legale si ca nu vor fi inselati in buna lor credinta. Statul garanteaza aceste fapte prin publicitatea in cartea funciara ceea ce confera acestei institutii forta probanta si astfel sunt inlaturate toate incidentele conflictuale de drept, ori acestea sunt prevenite. Cartea funciara ofera date exacte cu privire la masuratorile cadastrale, ori la identificarea precisa a imobilului in cauza. De aici se poate trage si concluzia ca prin cartea funciara se realizeaza inca o functie importanta pentru societate, si anume functia economica. Aceasta ii permite titularului sa-si exploateze dreptul in modul cel mai eficient, cunoscand exact valoarea si calitatea acestuia. Dar nu numai proprietarii sunt protejati si avantajati, ci si tertii care isi pot recupera creantele de la titularii care sunt siliti sa-si vanda bunul pentru a acoperi datoriile. 
"Trebuie sa distingem intre efectul negativ si efectul pozitiv al publicitatii materiale a cartii funciare. Efectul negativ inseamna: drepturile reale nu pot exista fara inscrierea lor in cartea funciara; efectul pozitiv indseamna: cuprinsul cartii funciare se considera exact, afara de ingradirile si exceptiunile legale (art.33 din Decretul-Lege nr.115/1938 si art.34 din Legea nr.7/1996). Din aceste efecte ale publicitatii materiale, ca o consecinta fireasca izvoraste puterea doveditoare absoluta a inscrisului de carte funciara. Prin urmare, tertul care dobandeste prin act juridic cu titlu oneros un drept real, intemeindu-se cu buna-credinta pe cuprinsul cartii funciare este pus la adapost de cauzele de evictiune derivate din titlurile de dobandire anterioare dobandirii dreptului sau, daca autorul tabular mediat, vatamat prin inscris, nu porneste actiune in rectificare intr-un termen scurt, inlauntrul caruia publicitatea cartii funciare este suspendata si fata de terti (art.37)" 
Dupa cum s-a putut remarca in fragmentul citat, toate garantiile si securitatea legala pe care le ofera cartea funciara sunt conditionate de inscrierea bunurilor imobile si a situatiei juridice a acestora. Publicitatea materiala isi manifesta efectele doar daca dobanditorul apeleaza la ea. Legea nu poate apara decat acele acte si fapte juridice care au fost realizate conform dispozitiilor sale scrise si facute publice. Doar astfel se poate pune la adapost un tert dobanditor de buna-credinta in fata unor posibile cazuri de evictiune derivate din titlurile de dobandire anterioare actiunii sale, atunci cand vanzatorul de rea-credinta si-a vandut bunul succesiv mai multor terti, fara ca acestia din urma sa aiba cunostinta despre inselaciune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cartea Funciara in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!