Care va fi Urmatorul Stat care va Adera la Uniunea Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Aderarea la UE consta in adoptarea, aplicarea si dezvoltarea acquis-ului comunitar, care reprezinta intreaga legislatie, ca si ansamblul politicilor si institutiilor create pentru a asigura aplicarea, respectarea si dezvoltarea corespunzatoare si continua a acestei legislatii. Criteriile ce trebuiesc indeplinite pentru a adera la Uniunea Europeana sunt Criteriile de la Copenhaga si anume:
Criteriul politic consta in stabilitatea institutiilor care garanteaza democratia, statul de drept, respectarea drepturilor omului si ale minoritatilor.
Criteriul economic: existenta unei economii de piata functionale si capacitatea de a face fata presiunii concurentiale din UE.
Criteriul administrativ: capacitatea administrativa de a aplica aquis-ul comunitar si principiile democratiei.
Comportamentul ca stat al UE: capacitatea de asumare a obligatiilor de stat membru, inclusiv cele privind aderarea la obiectivele uniunii politice, economice si monetare.
Criteriile politice de la Copenhaga constau in stabilitatea institutiilor de garantare democratice, drepturile omului si respectul pentru protectia minoritatilor. Ea monitorizeaza si cooperarea regionala, bunele relatii intre vecini si respectul pentru obligatiile internationale, cum ar fi cooperarea cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie.
Dupa parerea mea, urmatorul stat ce va adera la Uniunea Europeana va fi Croatia.
Croatia este o tara din Europa Centrala intre Slovenia, Ungaria, Bosnia si Hertegovina, Serbia si Muntenegru. Are iesire la Marea Adriatica. Cu capitala la Zagreb, Croatia, unul dintre membrii fondatori ai Iugoslaviei, si-a obtinut independenta in anul 1991.
Croatia este situata in Peninsula Balcanica. Teritoriul sau continental este impartit in doua, datorita iesirii la Marea Adriatica pe care Bosnia si Hertegovina o are la Neum.
Aceasta a inceput negocierile de aderare cu Uniunea in octombrie 2005, sperand sa adere inainte de 2010. Raportul privin Progresele Croatiei din 2005, redactat de Comisia Europeana, arata ca, Croatia indeplineste criteriile politice ale aderarii la UE si are o economie de piata functionala. Analistii converg spre ideea ca situatia economica a Croatiei este chiar mai buna decat a unora dintre cele 10 state care au aderat la UE in 2004.
Un semnal pozitiv pentru Croatia a fost si intrarea in vigoare a Acordului de Stabilitate si Asociere (ASA), la 1 februarie 2005. Acest acord constituie cadrul contractual in ceea ce priveste relatiile dintre UE si Croatia pana la aderare si acopera domenii precum dialogul politic, cooperarea regionala, alinierea legislatiei croate la aquis-ul UE, precum si cooperarea in nenumarate domenii ale politicii UE.
In plus, au fost infiintate o serie de foruri comune la diverse nivele, printre altele un Consiliu de Asociere la nivel guvernamental, care s-a intrunit pentru prima oara la 26 aprilie 2005, precum si un Comitet de Stabilizare si Asociere, intrunit in premiera la mijlocul lui iulie 2005 si in cadrul caruia, reprezentantii UE si-au reiterat cererea pentru o mai buna cooperare a Croatiei cu Tribunalul pentru Crime de Razboi de la Haga. 
Un criteriu important pentru care Croatia este urmatorul stat ce va adera la UE este progresul facut de aceasta in indeplinirea reformelor necesare celor 35 de capitole de negociere.
Printre acestea se numara libertatea de circulatie a bunurilor, unde Croatia a facut porogrese prin reglarea infrastructurii si a activitatilor de control asupra pietei. In ceea ce priveste libertatea de circulatie a fortei de munca si libertatea furnizarii de servicii au fost facute foarte putine progrese, fiind necesar trecerea unor obstacole in domeniul recunoasterii mutuale a calificarilor profesionale.
De asemenea s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste libertatea capitalului, insa poate fi un obstacol faptul ca, Croatia nu isi onoreaza obligatiile fata de ASA (Acordului de Stabilizare si Asociere) de a permite cetatenilor din tarile membre UE sa achizitioneze propietati imobiliare in Croatia.
Un alt semnal pozitiv pentru este aceea a progreselor facute in capitolul legii companiilor. Au avut loc schimbari legislative semnificative spre aliniere in domenii precum contabilitatea corporativa si auditoriu.S-a avansat in realizarea dezvoltarii rurale si a agriculturii organice, precum si in domeniul securitatii industriei alimentare, veterinare si politicii fito-sanitare. 
Desi tabloul general este optimist, raportul recunoaste ca unele sectoare se vor confrunta cu dificultati. Printre acestea se numara agricultura si pescuitul.
Toate aceste progrese aduc Croatia mai aproape de aderare, insa mai sunt cateva aspecte ce intaresc acest lucru.
In primul rand, Uniunea Europeana sprijina aderarea Croatiei deoarece aceasta s-ar extinde spre spatiul ex-sovietic, iar pozitia geo-strategica, la Marea Adriatica, i-ar aduce multe beneficii. 
Datorita infrastructurii puse la punct, dupa razboiul din fosta Iugoslavie, precum si turismul, principala forma de finantare a tarii si datorita faptului ca este regiunea cea mai bogata din fosta Iugoslavie, fac din Croatia o reala candidata in aderarea ei la Uniunea Europena. 
Croatia este locuita in principal de croati (89.9%), sunt in jur de 12 minoritati dintre care serbii ocupa 4.5% iar restul avand mai putin de 0.5% fiecare, dintre care putem mentiona: bosnieci, ungari, sloveni, cehi si romi. Aceasta este una putinele state din Europa in care exista o reconciliere adevarata intre diferitele popoare ce convietuiesc si a bunelor relatii de vecinatate, desi exista numeroase religii precum: catolici 87.8%, ortodoxi 4.4%, alti crestini 0.4%, musulmani 1.3%, altii nespecificati 0.9%, atei 5.2%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Care va fi Urmatorul Stat care va Adera la Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!