Cardurile în economia românească

Cuprins referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE 3
2. CARDURILE IN ECONOMIA ROMANEASCA 4
2.1 Cardurile bancare se impart in trei categorii: 4
2.2 Prin intermediul unui card bancar poti face urmatoarele operatiuni: 4
2.3 Avantajele utilizarii cardului bancar ca modalitate de plata: 4
2.4 Elementele de identificare de pe fata unui card bancar sunt urmatoarele: 5
2.5 Iar pe verso, elementele de identificare sunt urmatoarele: 5
3. STUDIU DE CAZ 6
3.1.SCURT ISTORIC 6
3.2 BENEFICIILE CARDULUI DE DEBIT GOLD AL BANCII BRD 6
3.3.BENEFICIILE CARDULUI MasterCard Mondo AL BANCII TRANSILVANIA 7
4.CONCLUZII 9
5.BIBLIOGRAFIE 10


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Primele au aparut cardurile de credit, care nu erau nici bancare si nici de plastic. Destinatia lor consta in confirmarea credibilitatii detinatorului in afara bancii. Ele au aparut in SUA, unde creditul de consum al persoanelor fizice se dezvolta vertiginos inca la sfirsitul secolului XIX. 
Deja in anul 1914 unele magazine au inceput sa elibereze clientilor sai cei mai bogati si permanenti carduri speciale pentru a-i pastra drept clienti. In anul 1928 compania Farrington Manufacturing din Boston a emis primele placi de metal pe care se scria in relief adresa si care se eliberau clientilor de incredere.
Vanzatorul introducea placa intr-o masina speciala numita imprinter si informatiile de pe placa se imprimau pe cec. In anii urmatori au fost inventate asa categoriide ale schemei creditar-financiare, ca rata minima lunara de rambursare a creditului, perioada aminarii, adica creditarea fara dobinda, si multe altele.
Aproape fiecare dintre noi are cel putin un card bancar in portofel. O spun si statisticile oficiale, care indica 15.4 milioane de carduri active in iunie 2016, dintre care 2.6 milioane sunt carduri de credit.
In acelasi timp, romanii nu acorda o atentie prea mare tipului de card pe care il au in portofel. De altfel, cardurile bancare sunt folosite in continuare in special pentru retragerile de numerar de la bancomat, care au ajuns la aproape 16 miliarde de euro in prima jumatate de an, comparativ cu cele numai aproape 5 miliarde de euro cheltuite la cumparaturi in magazine sau pe internet.
Atunci cand alegi serviciile unei banci din Romania, aceasta iti ofera un pachet care include un card bancar emis de Mastercard sau Visa, cei doi mari procesatori de plati prezenti pe piata noastra. Cei mai multi clienti nu sunt interesati in mod real de sigla sub care a fost emis cardul si nici de diferentele dintre tipurile de carduri emise de Mastercard si, respectiv, Visa.
2. CARDURILE IN ECONOMIA ROMANEASCA
Cardul bancar este un instrument modern de plata, netransmisibil, sub forma unei cartele dreptunghiulare din plastic. Cardul contine datele de identificare ale titularului (nume si prenume), numarul cardului, data emiterii/expirarii, denumirea si sigla bancii emitente, codul CVV (destinat securitatii), o banda magnetica si un spatiu destinat semnaturii titularului.
2.1 Cardurile bancare se impart in trei categorii:
-  Card de debit -  fondurile sunt ale detinatorului (salariu sau alte venituri);
-  Card de debit cu overdraft/descoperit de cont -  fondurile sunt ale detinatorului, dar banca pune la dispozitie si o limita de creditare;
-  Card de credit -  banca pune la dispozitie fondurile.
Bancile din Romania pun la dispozitie carduri bancare emise atat de Mastercard, cat si de Visa -  cei mai mari procesatori de plati. Cardul Visa Electron (emis de Visa) si cardul Maestro (emis de Mastercard) sunt carduri de debit care contin numarul cardului, numele titularului, precum si data expirarii (aceste fiind neembosate). Aceste tipuri de carduri sunt asociate frecvent conturilor de salariu. Cardurile Visa Classic si cardurile Mastercard pot fi atat carduri de debit, cat si carduri de credit, datele de pe acestea fiind emobodate/inscriptionate in relief.
Principala diferenta dintre cardurile de credit si cele de debit o reprezinta provenienta fondurilor. In cazul cardului de debit, fondurile apartin titularului, in cele mai multe cazuri, alimentarea fiind facuta de catre angajator. Acest tip de card iti permite sa faci tranzactii in limita banilor disponibili in cont. In schimb, in momentul in care vrei sa accesezi un credit bancar, banca iti va pune la dispozitie un card de credit, aceasta fiind modalitatea in care vei putea accesa suma creditata. Cu alte cuvinte, cardul de debit este cardul pentru banii pe care ii detii, in timp ce cardul de credit este cardul pentru banii de care ai nevoie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cardurile in economia romaneasca.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

[1] https://cavaleria.ro/finante/tipuri-de-carduri-bancare/
[2] https://www.bancatransilvania.ro/pentru-tine/carduri/carduri-de-debit/mastercard-mondo/
[3] https://www.brd.ro/
[4] https://www.volt.ro/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-cardurile-bancare/
[5] https://ro.wikipedia.org/wiki/Banca_Transilvania
[6] https://ro.wikipedia.org/wiki/BRD_-_Groupe_Soci%C3%A9t%C3%A9_G%C3%A9n%C3%A9rale
[7] https://biblioteca.regielive.ro/referate/economie/cardul-bancar-evolutii-pe-piata-romaneasca-77953.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!