Cardul în România

Cuprins referat Cum descarc?

I. Scurt Istoric 3
II. Definitie 3
III. Clasificarea cardurilor 4
3.1. Dupa modul de stocare a informatiilor si caracteristicile de securizare a cardului 4
3.2. Dupa functiile indeplinite 4
3.3.In functie de calitatea emitentului 6
3.4.Dupa momentul in care se utilizeaza tranzactia 7
Bibiografie 8


Extras din referat Cum descarc?

I. Scurt Istoric
Primele au aparut cardurile de credit, care nu erau nici bancare si nici de plastic. Destinatia lor consta in confirmarea credibilitatii detinatorului in afara bancii. Ele au aparut in SUA, unde creditul de consum al persoanelor fizice se dezvolta vertiginos inca la sfirsitul secolului XIX. Deja in anul 1914 unele magazine au inceput sa elibereze clientilor sai cei mai bogati si permanenti carduri speciale pentru a-i pastra drept clienti. In anul 1928 compania Farrington Manufacturing din Boston a emis primele placi de metal pe care se scria in relief adresa si care se eliberau clientilor de incredere. Vinzatorul introducea placa intr-o masina speciala numita imprinter si informatia de pe placa se imprimau pe cec. In anii urmatori au fost inventate asa categoriide ale schemei creditar-financiare, ca rata minima lunara de rambursare a creditului, perioada aminarii, adica creditarea fara dobinda, si multe altele.
Cardul - concept
Conform Regulamentului numarul 6 din 14 noiembrie 1995. capitolul l , articolul 2, cartela de plata, care va fi denumita, conform practicii internationale, card. este definit ca fiind ,, un suport de informatie standardizat, securizat si individualizat, care semnaleaza ca detinatorul sau ar putea avea succes la dreptul de a-l folosi pentru plata, conferit de emitent; un card este acceptabil de catre comerciant ca mijloc de plata, de catre detinator, a obligatiilor asumate de catre utilizator la procurarea de marfuri, consumul de servicii sau obtinerea de avansuri in numerar de la comerciant, in termenele si in conditiile legii, a obligatiilor reciproce si a altor reglementari aplicabile ."
Un card va fi acceptat ca mijloc pentru plata conform conditiilor in care a fost emis, stipulate prin obligatii reciproce.
Cardul are caracteristicile universale ale unui instrument de plata, dar detine si o caracteristica proprie, si anume aceea de a permite obtinerea neconditionata de numerar.
II. Definitie
Cartea de plata /cardul bancar - reprezinta un instrument de decontare, care:
- asigura posesorului autorizat achizitionarea de bunuri sau servicii, fara prezenta efectiva a numerarului;
- permite legatura financiara dintre comercianti si consumatori (prin acces intr-un cont bancar);
Totodata, cardul are caracteristicile unui instrument de plata, permitand retragerea de numerar de la ghiseele automate bancare.
III. Clasificarea cardurilor
Pentru clasificarea cardurilor se utilizeaza mai mult criterii, dupa cum urmeaza:
1. dupa modul de stocare a informatiilor si caracteristicile de securizare a cardului;
2. dupa functiile indeplinite;
3. dupa calitatea emitentului;
4. dupa momentul in care se efectueaza tranzactia.
3.1. Dupa modul de stocare a informatiilor si caracteristicile de securizare a cardului
Se disting:
- carduri cu banda magnetica;
- carduri cu microprocesor.
Cardurile cu banda magnetica cuprind toate informatiile esentiale legate de detinatorul de card. Acestea sunt emise de banci, comercianti etc., prezinta caracteristici comune pentru toate sistemele nationale de plata.
Cardurile cu microprocesor si o componenta de memorie sunt cardurile cu microprocesor care au un grad de securitate ridicat.
- Cardurile cu microprocesor se mai numesc si SMART CARDURI. SMART-CARD-urile au o serie de caracteristici, printre care se numara;
- sunt rezistente la incercarile de spargere si protejeaza informatia persoala
- izoleaza calculele sensibile, legate de securitate (mai ales cele legate de autentificare sau semnaturi digitale), de alte parti ale sistemului care ,,nu trebuie sa stie".
- Asigura portabilitatea informatiilor incluse intre calculatoare si sistem independent de arhitectura de baza ale acestor sisteme.
3.2. Dupa functiile indeplinite
Se disting:
- carduri de debit;
- carduri de credit.
Cardurile de debit prezinta urmatoarele caracteristici:
- asigura utilizatorului achizitia de bunuri si servicii, sau retrageri de numerar, fara prezenta efectiva a insemnelor monetare;
- conditia esentiala a acestor carduri este existenta unor fonduri intr-un cont de card, si efectuarea de cheltuieli in limita soldului disponibil;
- in cazul depasirii soldului, bancile acorda credite la dobanzi ridicate, ceea ce constituie o modalitate profitabila a bancilor de oferire a unor produse si servicii catre populatie;
- cardurile de debit contin o banda magnetica si necesita introducerea unui numar personal de identificare (PIN) in terminalul electronic inainte de accesarea serviciului;
Cele mai multe carduri de debit au doua functii principale: 
- retragerea de numerar din distribuitoarele automate de numerar sau din ghiseele automate de banca, 
- efectuarea platilor la punctele de vanzare, situatie in care plata este cunoscuta sub denumirea de transfer electronic de fonduri la punctele de vanzare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cardul in Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!