Caracterizarea merceologica a fructelor si legumelor proaspete

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I  Definirea si obtinerea produsului
1.1.Definitia produsului 
1.2.Prezentarea pe surt a modului de obtinere
-	Etapele procesului tehnologic
-	Materiile prime
Capitolul II Prezentarea sortimentului
2.1.Grupa din care face parte produsul analizat
2.2.Subgrupele care alcatuiesc  grupa
2.3.Subgrupa din care face parte produsul si sortimentul produsului
Capitolul III Caracteristicile de calitate ale produsului
3.1.Care sunt caracteristicile organoleptice respectiv cele fizico-chimice 
3.2.Care sunt valorile acestor caracteristici
3.3.care sunt defectele de calitate, modalitati de alterare si perisabilitate.
Capitolul IV Ambalarea si etichetarea produsului
4.1.Care.sunt modalitatile de ambalare utilizate in comert 
4.2.Care sunt modalitatile de etichetare
4.3.Care sunt elementele componente ale etichetei
Capitolul V  Termene de valabilitate si conditii de pastrare
5.1.Cum este formulat termenul de valabiitate
5.2.Care este durata termenului de valabilitate
5.3.Care sunt conditiile de pastrare


Extras din referat Cum descarc?

Legumele si fructele sunt alimente de origine vegetala de larg consum,cu rol important in alimentatie datorita insusirilor senzoriale deosebite si elementelor nutritive pretioase pe care le contin:glucide, enzime, acizi organici, vitamine si saruri minerale.
Etapele procesului tehnologic sunt: cumpararea materiilor prime (seminte,bulbi etc), plantarea materiilor prime, intretinerea plantelor,stropirea impotriva daunatorilor,intretinerea solului( afanare,arat,etc).
Capitolul II 
Prezentarea sortimentului
Grupa este: Legume si fructe proaspete-produse prelucrate
Principalele grupe de legume sunt:
-bulboase : ceapa, prazul, usturoiul;
-curcubitacee : castravetele, dovlecelul, pepenele;
-solanofructoase : ardeiul, tomatele, vinetele;
-frunzoase : salata, loboda, spanacul;
-pastaioase : bame, fasole pastai, mazare;
-radacinoase : morcov, patrunjel, ridiche, telina;
-tuberculifere : cartoful;
-varzoase : varza, conopida, gulia;
-condimentare : cimbru, hrean, leustean, marar, patrunjel;
Principalele grupe de fructe sunt:
-semintoase : mere, pere, gutui;
-samburoase : caise, cirese, corcoduse, prune, visine;
-fructele arbustilor fructiferi: afine, agrise, coacaze, fragi, 
-fructe nucifere : alune, castane comestibile, nuci, migdale;
-fructe subtropicale : lamaie, mandarine, portocale, grapefuits, 
-tropicale : ananas, kiwi, banane.
Capitolul III
Caracteristicile de calitate ale produsului
Legumele si fructele se caracterizeaza printr-o serie de proprietati fizice a caror cunoastere prezinta importanta economica deoarece intervin in prelucrarea si pastrarea acestora.
Proprietatile fizico-chimice mai importante sunt:
-	Continutul in substanta solubila:proteinele se dizolva in apa formand solutii coloidale.Solutiile coloidale ale proteinelor pot suferi un proces de fixare a apei sau de degradare prin schimbarea starii apei.Aceste procese ,prin natura si intensitatea lor,contribuie la formarea sau diminuarea calitatii produselor.
-	Aciditatea:caracterizeaza gradul de prospetime al produselor in care se pot desfasura procese de alterare microbiologice,enzimatice sau oxidative.In urma degradarii componentilor nutritivi(glicide ,lipide si protide),rezulta noi acizi sau substante cu reactie acida care determina cresterea aciditatii.
-	Cenusa insolubila:se caracterizeaza prin gradul de impurificare  cu pamantul,nisipul,si alte impurirati,care pot proveni din mediul inconjurator.Un continut mare de 0,1% in unele produse sau 0,2%cenusa insolubila in HCL 10%, in altele ,arata ca la fabricarea tuturor,s-au folosit materii prime impurificate
-	Continutul de conservanti:se adauga in procesele alimentare cu scopul de a prelungi durata de pastrare a acestora,datorita propietatilor bacteriostatice(de a opri inmultirea microorganismelor).Folosirea conservantilor chimici in concentratii optime asigura conservarea produselor alimentare cu modificari reduse ale proprietatilor organoleptice si fizico-chimice,chiar in conditiile pastrarii la temperaturi normale.
-	Continutul de poluare (azotiti, pesticide si altele):continutul de substante de poluare a mediului din legumele si fructele proaspete se multiplica in functie de gradul de concentrare.Din aceste motive este necesar,controlul prezentei substantelor ce nu sunt admise in produse si determinarea continutului de substante daunatoare sanatatii,pentru verificarea concordantei cu normele de igiena,atat la produsele fabricate in tara cat si la cele din import


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea merceologica a fructelor si legumelor proaspete.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1)Merceologie alimentara-Ion Diaconescu,ed.Eficient,Buc1998
2)Merceologie alimentara-profesor universitar dr.Neicu Bologa,ed.Oscar print Buc 2001
3)Merceologie alimentara-Neicu Bologa,Alexandru Burda


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești.
După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare.
Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!