Caracterizarea Economiei Romaniei Inainte si Dupa 1990

Extras din referat Cum descarc?

La nivelul anului 1980, econoia noastra consuma cu 300% mai multa energie decat cea a tarilor Europei Occidentale, fiind imposibila compatibilizarea cu aceasta zona economicaperformanta. Acelasi lucru s-a intamplat si dupa 1990, fiind necesara restructurarea economiei, prin renuntarea la mastodontii industriali ai Socialismului mari consumatori de materii prime si energie, si inlocuirea acestora cu intreprinderi de mai mici dimensiuni, cu tehnologiiperformante, de inalta productivitate si calitate, valorificand intensiv (complex) materiile prime reducand la minimum cantitatile de deseuri rezutate.
Sub Ceausesc, in anii `80 - economia Roamaniei, de altfel ca si intreaga societate romaneasca, a intrat intr-un regretabil proces de izolare fata de restul lumii, reducand la minimum posibil importurile si in general relatiile economice, cat si de alta natura, cu celelalte tari europene si cu tarile dezvoltate de pe celelalte continente. Efectul a fost major:ruperea contactului cu economia internationala in cintinuu progres, a facut ca industria noastra sa ramana necompetitiva,rudimentara in comparatie cu performanta ceruta la nivel mondial. Astfel momentul cand am pierdut definitiv ritmul cu marea economie industriala a lumii.
Abilitatile autarhico-megalomane,au facut ca "Roamania lui Ceausescu" sa produca fara rost pe an ce trece o gama tot mai larga de bunuri - fireste in conditii tot mai neperformante datorita lipsei specializarii necesare si a traditiei in domeniile abordate, tara noastra iesind cu pasi siguri si paradoxal - cu mari eforturi, de pe piata internationala a proceselor industriale,nereusind sa mai exporte bunuri.
Lipsite de calitate, produsele "made in Roamania" au pierdut pietele occidentale, fiind vandute tot mai greu si pe pietele mai putin pretentioase ale tarilor "socialiste prietene" si a celor in curs de dezvoltare.
Trebuie sa mentionam ca in relatiile economice cu Statele Unite, ne-am numarat printre putinele tari comuniste care am beneficiat pentru o scurta perioada de "Clauza natiunii celei mai favorizate" pe care am pierdut-o in 1987 datorita neindeplinirii de catre Ceausescu a unor conditii politice, in principal nerespectarea drepturilor omului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea Economiei Romaniei Inainte si Dupa 1990.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!