Caracterizare Generala a Stadiului Dezvoltarii Romaniei in Preajma Izbucnirii Celui De-al Doilea Razboi Mondial

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere. p. 2
Cuprins. p. 2-12
Concluzii. p. 13
Bibliografie. p. 14


Extras din referat Cum descarc?

Motto: ,,Daca nu stii unde te duci, 
priveste de unde vii!"
Criza internationala din anii 1938-1939, urmata de izbucnirea celui de-al doilea Razboi Mondial a influentat puternic si evolutia economiei romanesti. Pentru a-si pastra suveranitatea nationala si integritatea teritoriala, statul roman a fost obligat sa ia masuri specifice, cu consecinte asupra vietii economice:
- alocarea unor fonduri financiare din ce in ce mai mari pentru inarmare ;
- cresterea gradului de interventie in reglementarea vietii economice ;
- cresterea fiscalitatii ;
- sporirea emisiunii monetare ;
- apelarea la imprumuturi externe pentru cumpararea de armament ;
- reorientarea politicii economice externe. 
In preajma celui de-al doilea Razboi Mondial, Romania a ajuns la nivelul cel mai ridicat al dezvoltarii sale economice in conditiile capitalismului.
Anul 1938 a constituit anul de varf al economiei capitaliste romanesti. Profilul economic al Romaniei era determinat de incompleta si slaba dezvoltare a industriei, de caracterul inapoiat al mijloacelor tehnice de productie din agricultura. Romania continua si in acesti ani sa aiba o economie agrara si o slaba dezvoltare a industriei. Economia nationala avea o structura necorespunzatoare in cadrul industriei usoare si extractive.
Cu toate acestea, fata de perioadele anterioare, industria tarii a facut progrese, in general, si indeosebi in unele ramuri. Astfel intr-o perioada de 14 ani (1924-1938) productia globala industriala a Romaniei a crescut de cca 2,2 ori. In cadrul acestei dezvoltari sesizam o crestere mai mare a productiei mijloacelor de productie, de peste 2,5 ori, ceea ce arata gradul mai avansat al procesului de industrializare capitalista. Comparativ cu unele tari vecine-Ungaria, Polonia, Cehoslovacia-ritmul de crestere al industriei din Romania- evident, pornindu-se de la o baza mai scazuta- a fost mai mare.
Productia diferitelor ramuri a crescut sensibil, au aparut o serie de noi ramuri si subramuri, deci s-a inregistrat un proces de diversificare a industriei. Apar unele modificari in structura de ramura a industriei, ceea ce va influenta structura economiei in ansamblul ei. Industria alimentara, in trecut totdeauna pe primul loc, trece in acesti ani pe locul trei, fiind precedata de industria chimica (in care partea covarsitoare revenea prelucrarii petrolului) si de industria textila, mai dezvoltata incepand din anii crizei economice dintre 1929-1933. In anul 1938, ramurile industriei grele- metalurgica, chimica, materiale de constructii si electrotehnica- detineau 31% din intreaga productie a industriei prelucratoare, in timp ce numai trei ramuri ale industriei usoare- alimentara, lemn si pielarie- continuau sa detina 33% din totalul productiei industriei prelucratoare. 
Subliniem insa ca cele patru ramuri ale industriei grele mentionate detineau in 1924 cca 48% din intreaga productie a industriei prelucratoare, inregistrand o scadere in perioada urmatoare. Industria romaneasca era inca departe de a corespunde unei puternice dezvoltari a fortelor de productie, ea avea o structura unilaterala, inegala in cadrul economiei si o repartitie teritoriala total necorespunzatoare. Ramurile de baza ale unei industrii moderne - metalurgia, siderurgia, constructiile de masini, chimia si mai ales electrotehnica si energetica se gaseau intr-un stadiu incomplet sau de inceput.
Dezvoltarea pe care o luase industria a facut ca, in ce priveste nivelul satisfacerii nevoilor interne de produse industriale, acesta sa fie in continua crestere. In anul 1938 consumul de produse industriale era acoperit, pe ansamblul industriei, in proportie de cca 80%. Privind acoperirea consumului industrial pe categorii de produse se constata ca industria autohtona satisfacea in masura hotaratoare cererea interna de bunuri de consum, industria usoara era suficient de utilata si diversificata acoperind partea covarsitoare a nevoilor de consum ale tarii. De asemenea, industria acoperea intr-o masura mai mare ca inainte consumul de mijloace de productie cu grad redus de tehnicitate, cum erau mijloacele de transport rulant, locomotive, vagoane, motoare. In schimb, asigura intr-o masura foarte redusa nevoile de utilaje, masini, aparate, aparatura electrotehnica aproximativ 10-15%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizare Generala a Stadiului Dezvoltarii Romaniei in Preajma Izbucnirii Celui De-al Doilea Razboi Mondial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!