Caracteristicile unui sistem fiscal eficient

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1.Aspecte generale privind sistemul fiscal 4
1.1. Sistemul fiscal - delimitari conceptuale 4
1.2. Clasificarea sistemelor fiscale 4
2.Caracteristicile si principiile unui sistem fiscal eficient 5
2.1. Caracteristicile si functiile sistemului fiscal 5
2.2. Caracteristicile sistemului de taxe si tipuri de impozitare 5
2.3. Principiile unui sistem fiscal eficient 6
Concluzii 9
Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Tema pe care am ales sa o dezbatem se intituleaza "Caracteristicile unui sistem fiscal eficient". 
Primul obiectiv pe care l-am urmarit a fost stabilirea principalelor caracteristici care definesc un sistem fiscal eficient. Permanenta miscare in care se afla mediul economic, implicatiile crizei economico-financiare asupra acestuia, necesitatea corelarii legislative cu prevederile existente in structuri functionale, nevoia tot mai mare a statului de resurse financiare sunt doar cativa factori ce impun o adaptare permanenta a sistemului fiscal din tara noastra.
Lucrarea noastra este structurata pe doua capitole. In primul capitol am decis sa explicam cateva notiuni teoretice elementare legate de sistemul fiscal, iar cel de-al doilea capitol se axeaza pe modalitatea in care acest sistem fiscal poate fi si eficient. 
Pentru indeplinirea rolului si a functiilor sale, statul trebuie sa mobilizeze resurse si sa efectueze o serie de cheltuieli banesti, realizand o repartitie a sarcinilor publice intre membrii societatii, persoane fizice si juridice. Instrumentul financiar si juridic prin care se asigura acest deziderat este reprezentat de obligatia fiscala sub forma impozitelor, taxelor si altor sarcini fiscale specifice fiecarui sistem fiscal si fiecarei etape istorice in parte. 
Asadar, in aceasta lucrare sunt evidentiate o serie de informatii importante privind sistemul fiscal, dar si caracteristicile ce stau la baza unui sistem fiscal eficient. 
1.Aspecte generale privind sistemul fiscal
1.1. Sistemul fiscal - delimitari conceptuale
Sistemul fiscal urmareste realizarea obiectivelor politicii economice si sociale a statului.
Impozitele si taxele provenite de la persoanele fizice si juridice formeaza sistemul fiscal. Cu alte cuvinte, sistemul fiscal constituie " totalitatea impozitelor instituite intr-un stat, care-i procura acestuia o parte covarsitoare din veniturile bugetare, fiecare impozit avand o contributie specifica si un anumit rol regulator in economie" . Impozitele sunt constituite pentru a mobiliza resursele financiare publice la bugetul de stat, aceasta functie fiind primordiala, functie fara de care statul nu isi poate indeplini rolul in economie. 
Sistemul fiscal, pe langa faptul ca reprezinta cadrul prin care sunt asigurate resursele financiare necesare indeplinirii rolului statului in economie, joaca un rol important in diminuarea dezechilibrelor. Functionarea sistemului fiscal consta intr-un ansamblu de masuri si actiuni, intreprinse de stat printr-o politica fiscala adecvata, in ceea ce priveste rolul impozitelor si al taxelor, tipurile de impozite si taxe, impunerea, perceperea si utilizarea impozitelor si taxelor.
Printre componentele sistemului fiscal se pot enumara: componenta legislativa (care cuprinde Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legislatia cu incidenta fiscala, Codul vamal, totalitatea actelor normative cu caracter fiscal, veniturile bugetare fiscale), componenta procedurala (se refera la mecanismul fiscal, precum si toate metodele sau procedurile aplicate taxelor, impozitelor) si componenta institutionala (face trimitere catre aparatul fiscal in sine, administratiile financiare publice pe orase, judete etc., Ministerul Finantelor Publice, ANAF). 
1.2. Clasificarea sistemelor fiscale
In functie de conceptiile functionale, clasificarea sistemelor fiscale are in vedere caracteristicile acestora cu privire la: natura impozitelor predominante si intensitatea presiunii fiscale. Astfel, corespunzator impozitelor predominante, se pot delimita: 
-sisteme fiscale in care predomina impozitele directe;
-sisteme fiscale in care predomina impozitele indirecte;
-sisteme fiscale in care predomina impozitele generale;
-sisteme fiscale in care predomina impozitele;
-sisteme fiscale cu predominanta complexa. 
Astfel, sistemul fiscal din tara noastra poate fi considerat ca fiind cu predominanta complexa, intrucat se sprijina pe ,,trei piloni" - TVA, impozitul pe profit si impozitul pe venit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristicile unui sistem fiscal eficient.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Brealey R., Myers S. -  Corporate Finance, Ed. Irwin McGraw Hill, 2000
2. Bucataru D., Finatele intreprinderii, Ed. Junimea, Iasi, 2006
3. Mara E.M., Finantele publice si fiscalitatea intre teorie si practica, Ed. Risoprint, ClujNapoca, 2010
4. Mutascu M.I., "Finante publice", Ed. ArtPress, Timisoara, 2005
5.Moroianu, N., Economia Romaniei si Uniunea Europeana, Vol . II, Cap. 4 Cresterea economica. Rolul statului in economie, Biblioteca digitala ASE
6.Sebastian, L. (2010), Sisteme fiscale comparate, Colectia Economica, Bucuresti,
7. Stroe, R., Armeanu, D. (2014), Finante, Editia a III-a revizuita si adaugita, Editura ASE, Bucuresti
8.Stroe, R., Finante, Capitolul III Bugetulde stat, Biblioteca digitala ASE
9. Site-ul Ministerului Finantelor Publice, www.mfinante.ro
10.Dezvoltare si oportunitati versus amenintari si riscuri. Scurte consideratii asupra Romaniei in sistemul pietei financiare internationale, anul 2020
11.Impozitele ca mecanism de reglementare de catre stat a activitatii economice, anul 2020
12. Legea nr 227/2015 privind Codul Fiscal
13. Reglementari si practici contabile si fiscale specifice intreprinderilor mici si mijlocii, anul 2020.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!