Caracteristica si Componenta Veniturilor Bugetare

Cuprins referat Cum descarc?

- Introducere 3
- Sistemul bugetar 3-5
- Clasificarea veniturilor bugetare 5-9
- Concluzie 10
- Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Natura economica, izvoarele, sistemul, marimea si rolul veniturilor bugetare sunt determinate de trasaturile randuirii social-economice si de stat, de formele de proprietate asupra mijloacelor de productie, de nivelul de dezvoltare al fortelor de productie, de categoriile sociale ale populatiei, de actiunea legilor economice, precum si de prerogativele statului in economia de piata.
Statul roman isi procura veniturile sale de la regiile autonome si societatile comerciale cu capital de stat in procesul distribuirii primare a produsului national brut.
Bugetul statului mai este alimentat cu venituri si de la unitatile si organizatiile cooperatiste, mixte, prite, de mica industrie si cu impozite si taxe de la populatie, care se obtin insa in procesul redistribuirii produsului national brut.
Dezvoltarea economiei nationale, si cresterea produsului national brut au determinat realizarea unor venituri bugetare sporite de la an la an.
Sistemul bugetar
Prin sistemul veniturilor bugetare se intelege totalitatea veniturilor care alimenteaza bugetul statului si bugetele locale. Veniturile bugetului statului roman formeaza un sistem unitar, deoarece exprima relatii economice si, dupa incasarea lor, ele isi pierd individualitatea si sunt cheltuite pentru infaptuirea actiunilor social-culturale, dezvoltarea economica a tarii etc.
Organizarea sistemului veniturilor bugetare depinde de:
o formele de proprietate asupra mijloacelor de productie ; 
o legile economice care actioneaza in economie ;
o modul de organizare si conducere a economiei nationale ; 
o politica economico-financiara a statului ;
o nivelul de dezvoltare al fortelor de productie;
o necesitatea incasarii controlurii serviciilor prestate de stat agentilor economici si persoanelor fizice prin unitatile sale prestatoare de servicii;
o cerintele indeplinirii sarcinilor statului, precum si de controlul pe care statul il exercita asupra crearii, repartizarii, circulatiei si utilizarii produsului national brut.
Sistemul veniturilor bugetare cuprinde instrumente deosebit de importante folosite pentru infaptuirea politicii economice, sociale si financiare a statului.
Veniturile statului au o mare importanta nu numai ca sume ce alimenteaza bugetul, ci si prin influenta pe care acestea o exercita asupra activitatii economice si sociale a tarii. De aceea, sistemul veniturilor bugetare trebuie sa fie astfel constituit incat sa stimuleze dezvoltarea activitatii economice si sociale. 
Impozitele si taxele pot constitui instrumente de incurajare sau de franare a unor activitati, de crestere sau de reducere a productiei ori a consumului anumitor produse, de impulsionare sau de limitare a exportului si importului unor marfuri etc. Impozitul este un instrument de interventie a statului in activitatea economica si sociala.
Pentru infaptuirea obiectivelor privind dezvoltarea economica si sociala a tarii este necesar ca bugetul statului sa fie alimentat sistematic cu venituri corespunzatoare.
Dezvoltarea economiei nationale, intarirea gestiunii economico-financiare, cresterea productivitatii muncii si reducerea costurilor influenteaza nemijlocit volumul veniturilor bugetare.
Marimea veniturilor bugetare este determinata, pe de o parte, de capacitatea surselor de venituri, de necesitatea realizarii autofinantarii, iar pe de alta parte, de sarcinile bugetului statului in ceea ce priveste finantarea actiunilor social-culturale, a economiei nationale, efectuarea cheltuielilor pentru ordinea publica, apararea nationala etc. Aceasta dependenta a cuantumului veniturilor bugetare este explicabila, deoarece dintr-o sursa cu capacitate mare de plata se pot mobiliza venituri mult mai mari decat dintr-o sursa slaba. Cu toate acestea, in practica, cuantumul prelerilor la bugetul statului nu se sileste numai respectandu-se principiul simplei proportionalitati, ci tinandu-se seama si de sarcinile unei distribuiri si redistribuiri judicioase a produsului national brut. 
Din aceste considerente, cuantumul veniturilor bugetare nu se poate determina numai pe baza cresterii produsului national brut, ci si tinandu-se seama de proportia dintre acumulare si consum ; la silirea volumului veniturilor bugetare trebuie sa se aiba in vedere metodele folosite pentru distribuirea si redistribuirea produsului national brut in scopul stimularii dezvoltarii economice, a realizarii sarcinilor statului etc.
Sistemul veniturilor bugetului statului este astfel conceput incat sa stimuleze activitatea eficienta a agentilor economici, indeplinirea indicatorilor economici cantitativi si calitativi, realizarea reproductiei sociale, dezvoltarea echilibrata a ramurilor economice, a judetelor, a oraselor si a comunelor tarii, realizarea liberei initiative. De asemenea, sistemul.veniturilor bugetare infaptuieste repartitia justa a produsului national brut, echilibrarea si silitatea bugetului de stat, a bugetelor locale, precum si controlul financiar. Acest control contribuie la apararea integritatii patrimoniului public si prit, intarirea gestiunii economico-financiare, impletirea intereselor generale cu cele locale, cu ale agentilor economici, populatiei si apararea legalitatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristica si Componenta Veniturilor Bugetare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!