Caracteristica Generala a Structurii Organizarii Activitatii Intreprinderii si a Contabilitatii

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I. Caracteristica generala a structurii organizarii activitatii intreprinderii si a contabilitatii
Contabilitatea inglobeaza functiile de observare, masurare si inregistrare a datelor care formeaza reflectarea cantitativa a activitatii economice. In stadiul timpuriu al dezvoltarii relatiilor economice exercitarea numai a acestor functii satisfacea necesitatile vietii economice.
Pe masura dezvoltarii fortelor de productie a aparut necesitatea sociala in obtinerea nu numai a informatiei cantitative, ci si a celei calitative in baza comensurarii datelor de diferita natura. Aparitia banilor ca un echivalent general a permis generalizarea informatiei eterogene, grupand datele si supunandu-le analizei. Practic aceasta a condus la extinderea functiei contabilitatii care consta in gruparea si generalizarea datelor in scopul controlului si luarii deciziilor. Totodata, contabilitatea devine o functie a gestiunii. intrucat este menita sa asigure cu informatii aparatul de conducere.
In prezent pentru exercitarea functiilor sale contabilitatea utilizeaza toate tipurile de etaloane: naturale, de munca si banesti.
?1. Metode de evaluare utilizate in contabilitate
O particularitate distinctiva a contabilitatii este reflectarea generalizata a mijloacelor intreprinderii si a resurselor de formare a acestora. Dupa cum se stie, in bilantul contabil se reflecta activ ele si pasivele, in raportul privind rezultatele financiare - veniturile si cheltuielile, profitul (pierderile). O astfel de generalizare a diverselor tipuri de mijloace este posibila numai cu ajutorul evaluarii acestora in expresie baneasca. 
Evaluarea este expresia baneasca a mijloacelor intrepnnderii. In baza acesteia se efectueaza contabilitatea curenta si generalizarea datelor in rapoartele financiare.
Evaluarea tuturor mijloacelor economice si datoriilor reflectate in contabilitate se efectueaza in valuta nationala, adica in lei moldovenesti. Daca mijloacele procurate sunt exprimate in valuta straina, acestea se recalculeaza la cursul Bancii Nationale a Moldovei la data efectuarii operatiunii economice. Concomitent in contabilitatea analitica se efectueaza inregistrarea decontarilor si platilor in valuta straina corespunzatoare.
Prin urmare, evaluarea, ca element esential al metodei contabilitatii are o mare insemnatate pentru reflectarea obiectiva, reala a situatiei financiare a intreprinderii si rezultatelor activitatii acesteia. Cu ajutorul evaluarii este posibila determinarea unui sir de indicatori generalizatori si a nivelului eficientei deciziilor luate de aparatul de conducere. Determinarea incorecta a evaluarii reale a unor obiecte de contabilitate distincte poate conduce la interpretarea denaturata a starii si miscarii mijloacelor intreprinderii.
Este de remarcat ca evaluarea activelor intreprinderii la diverse stadii ale miscarii acestora este diferita. Exista metode de evaluare a mijloacelor la intrarea acestora la intreprindere, in contabilitatea curenta, la intocmirea bilantului contabil si la iesirea aeestora. 
Capitolul II. Contabilitatea mijloacelor banesti
?1. Organizarea contabilitatii mijloacelor banesti
Desfasurarea activitatii economice a intreprinderii genereaza, alaturi de fluxuri de materiale, marfuri, servicii, lucrari si fluxuri monetare. Organizarea si gestiunea fluxurilor banesti de intrare si iesire au scopul asigurarii eficientei utilizarii lor si lichiditatii intreprinderii.
Conceptia de autofinantare, care sta la baza organizarii si functionarii intreprinderilor, determina cresterea in mod substantial a rolului si functiilor finantelor, inclusiv a banilor in stimularea sporirii cantitative si calitative a productiei, a asigurarii echilibrului financiar si valutar, a formarii si utilizarii rationale a fondurilor intreprinderii.
Mijloacele banesti reprezinta activele cele mai lichide ale intreprinderii si se clasifica:
a) in dependenta de valuta in care sunt exprimate:
o mijloace banesti in valuta nationala;
o mijloace banesti in valuta straina;
b) in dependenta de locul pastrarii si forma de existenta:
o mijloace banesti in numerar;
o mijloace banesti de cont (fara numerar);
o alte mijloace banesti (documente banesti etc);
c) in functie de posibilitatea utilizarii:
o mijloacele banesti legate;
o mijloace banesti nelegate.
Mijloace banesti legate sunt disponibilitatile banesti care apartin intreprinderii cu drept de proprietate, dar care nu pot fi utilizate din cauza unor factori determinati. Din ele fac parte conturile bancare sechestrate, blocate pana la clarificarea imprejurarilor respective, precum si soldul de compensare in conturile mijloacelor banesti. Soldul de compensare in conturile mijloacelor banesti reprezinta suma minima care trebuie sa existe in casieria intreprinderii sau in conturi bancare in calitate de gaj (asigurare) al creditelor acordate. Suma soldului de compensare se determina in acord cu banca, in dependenta de conditiile contractului de credit.
Mijloacele banesti nelegate constituie mijloacele banesti care apartin intreprinderii si pot fi utilizate liber de catre ea.
Suma mijloacelor banesti prezinta un interes pentru toti utilizatorii informatiei contabile interni si externi privind luarea unor decizii legate de activitatea intreprinderii. Uneori valoarea ridicata a mijloacelor banesti determina un coeficient inalt al lichiditatii, pe cand ponderea ridicata a disponibilitatilor banesti legate reflecta o situatie eronata a solvabilitatii companiei.
Bilantul contabil in vigoare nu prevede posturi in care ar fi reflectata suma mijloacelor banesti legate. Aceste sume sunt dezvaluite in anexe la bilantul contabil, in a caror baza se face analiza situatiei economico-financiare a intreprinderii.
?2. Documentarea si contabilitatea mijloacelor banesti din casierie
Pentru pastrarea numerarului, precum si pentru efectuarea decontarilor in numerar la intreprindere, este destinata casieria. Operatiile de casa sunt tinute de catre casier - persoana cu raspundere materiala pentru pastrarea si folosirea tuturor mijloacelor banesti si a hartiilor de valoare primite in casierie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristica Generala a Structurii Organizarii Activitatii Intreprinderii si a Contabilitatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!