Capitalul Uman in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere in studiul capitalului uman 3
2. Conceptul de capital uman 3
3. Componentele capitalului uman 4
3.1. Starea de sanatate 4
3.2. Educatia 4
4. Relatia dintre nivelul de instruire si venit 7
5. Dezechilibre pe piata muncii: somajul 8
6. Formarea profesionala continua 9
7. Concluzii 11
8. Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere in studiul capitalului uman
Din punct de vedere economic, munca s-a dovedit a fi factorul activ si determinant in cadrul procesului de productie deoarece numai prin munca sunt treziti la viata si ceilalti factori de productie, respectiv sunt folositi si combinati dupa anumite reguli, corespunzator scopului final al productiei. Evolutia in timp a acestui factor de productie a dat nastere la un nou concept economic: capitalul uman.
Lucrarea de fata urmareste sa explice conceptul de capital uman si importanta pe care educatia si starea de sanatate in cadrul acestuia. De asemenea, sunt prezentate si legaturile dintre educatie si nivelul venitului, dar si anumiti indicatori economici de pe piata muncii. 
2. Conceptul de capital uman
Care e reactia la termenul de ,,capital uman"? Cel mai adesea: ,,Aaa, resurse umane!". O perceptie doar partial corecta. Este ceea ce am adunat in anii de scoala, in anii de munca sau chiar in ,,cei sapte ani de-acasa"! Este zestrea noastra de cunostinte, abilitati si sanatate. Suntem asadar primii si principalii responsabili de starea si nivelul ei. Cu cat investim mai mult (timp, bani si nu numai) in propriul capital, cu atat ne asezam mai sus pe treptele evolutiei profesionale.
Capitalul uman include doua mari dimensiuni: educatie (capital educational) si stare de sanatate (capital biologic). In general, despre starea de sanatate se discuta mai putin, pentru ca nu ne diferentiem prea mult, din aceasta perspectiva, de celelalte tari europene. In schimb, ne diferentiaza educatia. La randul ei, aceasta are si ea doua componente: acoperirea cu diplome universitare si abilitatile, calificarile (cunostinte de calculator, limbi straine etc.) care ne ajuta in munca de zi cu zi. Acestea din urma se pot dobandi prin eforturi proprii sau prin contacte cu experti in diverse domenii, finalizate cu castiguri de cunoastere.
3. Componentele capitalului uman
3.1. Starea de sanatate
Factorul uman trebuie privit ca unul ce include atat capacitatile mentale, cat si cele fizice ale populatiei.
La nivel agregat, numerosi indicatori pot fi utilizati pentru a caracteriza starea de sanatate a
unui grup, comunitati sau societati. Cei mai des intalniti in statisticile internationale sunt legati de speranta de viata, mortalitatea pe grupe de varsta, precum si incidenta unor boli, de regula cele asociate cu saracia (tuberculoza) sau cu epidemiile contemporane (HIV/SIDA, SARS etc.). Economiile sarace implica o stare de sanatate proasta, care printr-un cerc vicios favorizeaza saracia. 
In ceea ce priveste partea fizica, Romania este in coada cozilor europene cand vine vorba de speranta de viata. La acest capitol e mai aproape de fostele state sovietice, decat de fostele tovarase europene de lagar socialist. In Romania copiii au sanse de patru ori mai mari de a muri pana la cinci ani si se traieste cu zece ani mai putin ca in vestul Europei. 
3.2. Educatia
Esentiala este componenta ,,educatie". Aceasta poate fi privita din numeroase unghiuri: cat de acoperit e un individ, un grup de indivizi sau o tara cu diplome universitare si cat de mult stiu oamenii sa faca, deci cat sunt de valoroase aceste diplome. Daca ne uitam la Romania in context european, constatam ca nu sta prea bine nici in ceea ce priveste ponderea populatiei cu studii superioare in totalul numarului de locuitori nici in ceea ce priveste ponderea studentilor in grupa lor de varsta. Altfel spus, suntem putin educati si investim putin in educatie.
PERSONALUL DIDACTIC PE NIVELURI DE EDUCATIE, IN ANUL SCOLAR (UNIVERSITAR) 2003 / 2004
ABSOLVENTII PE NIVELURI DE EDUCATIE, IN ANUL SCOLAR (UNIVERSITAR) 2002 / 2003
Invatamantul universitar in lume a inceput sa se generalizeze. Noile proiecte de legi de reglementare a spatiului comun european al invatamantului superior spun ca o sa avem trei ani de facultate, apoi doi ani de master, urmati de doctorat. A aparut deja si ideea de studii post doctorale. Practic, acestea din urma devin ceea ce a fost doctoratul candva, masteratul se generalizeaza, iar facultatea ramane un soi de colegiu, ceva in plus peste liceu. Facultatea iti da o formare generalista, asa cum iti dadea liceul candva, cu o usoara tenta de specializare in management. Dupa absolvirea ei, poti sa fii asistent sau secretar. Abia daca mergi la master incepi sa stii ceva. E adevarat insa ca nimeni nu-ti garanteaza un post de manager direct de pe bancile facultatii. Daca noile reglementari din invatamantul romanesc ne vor apropia de celelalte state europene din punct de vedere formal, ramane de discutat problema calitatii, care sufera chiar incepand de la baza. Invatamantul nostru general furnizeaza informatie, dar nu furnizeaza abilitati, adica masura in care elevii sunt capabili sa foloseasca informatia. Aceasta stare de lucruri se transmite si la nivelul studentilor. Daca la asta se adauga faptul ca prea putini fac studii superioare, rezulta un capital uman redus, in general, in Romania. Astfel se demoleaza mitul fortei de munca romanesti ieftina si bine calificata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Capitalul Uman in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!