Capitalul Intelectual

Extras din referat Cum descarc?

Ce este capitalul intelectual?
Multitudinea definitiilor si abordarilor conceptului de capital intelectual arata pe de o parte importanta lor, dar, in acelasi timp, dificultatea de a exprima ceva atat de "intangibil". Definitia lui David Klein si Laurance Prusak prezentata in cartea lui Stewart "Intellectual Capital- The New Wealth of Organizations", este urmatoarea :
"Material intelectual care a fost formalizat, capturat si utilizat pentru a produce un activ de o valoare mai mare"(p. 67). Insa aceasta definitie nu este foarte clara in ceea ce priveste cunostintele tacite, care sunt foarte dificil de exprimat si de impartasit cu altii. In aceeasi carte apare o alta definitie, care insa mai mult descrie rolul capitalului intelectual intr-o organizatie, decat defineste acest concept: "Cunostinte care exista intr-o organizatie care poate fi folosita pentru a crea un avantaj competitiv" (p. 67). Leif Edvinsson, Skandia, si Pat Sullivan definesc capitalul intelectual ca fiind : "Cunostinte care pot fi convertite in valoare" (Sveiby, 2001). Este o definitie foarte simpla, insa simplu nu inseamna neaparat necuprinzator.
Aparitia capitalului intelectual.
Societatea celui de-al treilea mileniu dispune de angajati care sunt valorosi datorita cunostintelor lor. In multe dintre aceste companii, valoarea nu consta in activele tangibile, doar in cele intangibile. Capitalul intelectual este termenul atribuit activelor intangibile combinate care permit companiei sa functioneze eficient. Capitalul intelectual este practica si intuitia unei echipe de chimisti care descopera un nou medicament valorand milioane de dolari, este abilitatea muncitorilor de a inova in mii de cai pentru a imbunatati eficienta unei fabrici. Este reteaua electronica care transporta informatia la viteza luminii printr-o companie, astfel incat raspunsul sa fie mai rapid si mai prompt decat al rivalilor. Este colaborarea intre o companie si clientii sai , legatura puternica intre ei, ce il aduce pe client inapoi din nou si din nou. Este puterea mintii colectiva. Este foarte dificil de identificat si chiar mai greu de folosit intr-un mod eficient. Dar odata ce o gasim si o exploatam, cu siguranta vom castiga. 
Componentele capitalului intelectual sunt:
o Activele de piata - sunt cele care deriva dintr-o relatie benefica a organizatiei cu piata si cu clientii. Activele de piata reflecta potentialul unei organizatii datorat unor active intangibile legate de piata. Exemplele pot include: clientii si gradul lor de loialitate, canalele de distributie, diferite contracte si acorduri etc.
o Activele bazate pe proprietatea intelectuala - includ know-how-ul, secretele de comercializare, copyright-ul, brevetele sau alte drepturi. Proprietatea intelectuala reprezinta mecanismul legal de protectie a mai multor active ale organizatiilor.
o Activele centrate pe resursele umane - se refera la abilitatea si creativitatea manifestate in rezolvarea problemelor, precum si la calitatile de lider, antreprenor si manager pe care le detin angajatii unei organizatii. Individul nu este abilitat sa desfasoare doar o anumita activitate, ci dimpotriva el trebuie sa dovedeasca o persoana dinamica care poate desfasura o varietate de activitati de-a lungul timpului. Pe masura ce devin mai competenti in activitatea pe care o desfasoara oamenii invata tot mai mult si ca atare devin tot mai valorosi.
o Activele specifice infrastructurii - au in vedere acele tehnologii, metode si procese care ii permit unei organizatii sa functioneze eficient pe termen lung. Exemplele includ: cultura organizatiei, metodele de management, structura financiara, bazele de date si informatiile despre piata sau despre clienti, sistemele de comunicare precum e-mail-ul si sistemele moderne de teleconferinta.
Semnificatii si componente ale capitalului intelectual
Societatea informationala actuala promoveaza metode si modele ale managementului rational care sa ghideze agentii economici spre obtinerea de performante. Fara a duce la modificari de esenta, raportarile cu caracter financiar de genul celor continute in contul de profit si pierdere, bilant, anexe la bilant s.a. au inceput sa includa si referiri la capitalul intelectual. Acest concept isi are geneza in noua era a cunoasterii aflandu-se, inca, in faza de definire si structurare considerandu-se, tot mai mult, cheia succesului unei afaceri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Capitalul Intelectual.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!