Capitalismul si Dusmanii Sai - Recenzie

Extras din referat Cum descarc?

Ludwig von Mises (29 septembrie 1881 - 10 octombrie 1973), fiu al unei familii evreiesti din Galitia (Ucraina), economist si filosof politic austriac- american, este unul din reprezentantii de seama ai Scolii austriece de drept si economie., ,,Capitalismul si dusmanii sai", una dintre cele mai semnificative opere pe care le-a realizat Ludwig von Mises, reprezinta o analiza a marilor probleme economice intampinate de societate. Autorul propune anumite raspunsuri unei serii de intrebari legate de capitalism, cum ar fi : Ce este si care sunt semnificatiile capitalismului ?, Care anume sunt consecintele aparitiei sale ? si nu in ultimul rand, In ce masura este capitalismul aducator de beneficii ?
Capitalismul a aparut ca o reactie impotriva situatiei sociale, dar si economice existente in Statele Unite ale Americii si in Europa la inceputul secolului al XVIII-lea. In acea perioada, statutul social era ereditar, fiind fixat de la un capat la altul al vietii unei persoane
Productia era puternic divizata, industriile primitive producand exclusiv in beneficiul celor avuti (aproximativ 10% din populatie), iar 90% din populatie lucra pamantul si nu intra in contact cu industria, aceasta fiind preponderent orientata spre mediul urban. Dezechilibrul social a aparut pe masura ce populatia rurala sporea, existand un surplus de persoane, care nu isi gasea de lucru in agricultura si nici in industrie, deoarece erau impiedicati. De exemplu, in societatea engleza, o parte din oamenii saraci, au incercat sa isi organizeze mici ateliere, in care se puteau produce anumite bunuri. Aceste bunuri erau mai ieftine fata de cele produse pana atunci, fiind destinate tuturor oamenilor. Acesta reprezinta inceputul productiei de masa, principiul fundamental al industriei capitaliste.
''Modul de productie capitalist era astfel bazat pe proprietatea privata si a dezvoltat intr-o masura uriasa fortele de productie, a ridicat productivitatea muncii sociale si gradul de socializare a productiei. Reprezentative sunt doua clase sociale fundamentale: pe de o parte, burghezia sau clasa capitalistilor, care detine in mainile ei mijloacele de productie, si pe alta parte, proletariatul sau clasa muncitorilor salariati. Aceasta din urma reprezenta clasa de oameni liberi din punct de vedere juridic, dar lipsiti de mijloace de productie si de subzistenta, si de aceea, a fost nevoita sa-si vanda mereu forta de munca capitalistilor, tocmai pentru a nu muri de foame.
Forma de constrangere a exploatatului de catre exploatator este una de tip economic. Modul de productie capitalist implica o productie de marfuri generalizata, insasi forta de munca a omului fiind o marfa. Odata cu nasterea capitalismului a inceput sa se formeze piata mondiala, iar prin natura lor, relatiile capitaliste sunt superioare, deschizand un camp larg al dezvoltarii fortelor de productie, al cresterii productivitatii muncii.'' 
Din punctul de vedere al productivitatii muncii, capitalismul cunoaste cateva stadii si anume:
- cooperatia capitalista simpla;
- manufactura;
- masinismul ajungand practic la introducerea tehnicii automate.
Insa aceasta introducere a noii tehnici automatizate este dictata de goana capitalistilor dupa profit, masina in sine constituind un instrument de exploatare a muncitorilor.
In ciuda numeroaselor beneficii pe care le-a adus, capitalismul a fost atacat si criticat cu vehementa. Principalii oponenti s-au dovedit a fi clasele superioare, nobilimea britanica si cea continentala. Acestia reprosau capitalismului salariile sporite platite de industriasi muncitorilor, aristocratii fiind nevoiti sa plateasca salarii la fel de ridicate muncitorilor agricoli. Trebuie recunoscut faptul ca prin intermediul capitalismului s-a ajuns la o anumita diminuare a diferentei intre nivelul de trai al asa-ziselor clase superioare si, respectiv al celor inferioare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Capitalismul si Dusmanii Sai - Recenzie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!