Capitalismul și Dușmanii Săi

Extras din referat Cum descarc?

o Date despre autor:
Ludwig von Mises s-a nascut la data de 29 septembrie 1881, in orasul Lemberg, in fosta Austro-Ungaria. Economist si filozof politic austriac-american, fiu al unei familii evreiesti din Galitia (Ucraina), a fost cel mai de seama reprezentant al Scolii Austriece de drept si economie.. 
In lucrarile sale economistul austriac demonstreaza cum o economie socialista, care este lipsita de sistemul de preturi al pietei libere si in care proprietatea privata asupra bunurilor de capital este abolita, nu permite alocarea eficienta a factorilor de productie si nici calculul rational al costurilor. Concluzia analizei sale este ca socialismul distruge cooperarea sociala, sistemul preturilor si diviziunea muncii.
Mises expune in lucrarea intitulata "Capitalismul si dusmanii sai" o imagine de ansamblu a capitalismului intr-un mod cat se poate de inedit facand referire directa la caracteristicile sale. In acelasi timp ne sunt prezentate si fenomene contrare capitalismului, care stau in calea desfasurarii corespunzatoare a pietei, acestea fiind elementele definitorii care fac diferenta intre o economie de tip capitalist si una de tip socialist.
In viziunea lui Ludwig von Mises, capitalismul reprezinta singura metoda in vederea dezvoltarii unei societati libere, in care cererea si oferta sa se formeze exclusiv pe piata, avand in vedere interesele elementului pe care se bazeaza o economie de piata,si anume consumatorul. 
Inca din primul capitol intitulat sugestiv "Capitalismul" , von Mises expune probabil unul dintre cele mai importante avantaje ale capitalismului: fiecarui individ i se acorda libertatea de a se dezvolta ,de a prospera,de a-si creea propriul plan. Capitalismul a aparut ca o reactie impotriva situatiei sociale dar si economice existente in Statele Unite ale Americii si in Europa la inceputul secolului al XVIII-lea. In acea perioada, statutul social era ereditar, fiind impus pe tot parcursul vietii unui individ.Productia era puternic divizata, industriile primitive producand exclusiv in beneficiul celor avuti.Aproximativ 90% din populatie lucra pamantul si nu intra in contact cu industria, aceasta fiind orientata spre orase. Astfel a aparut un dezechilibru social ca urmare a sporirii populatiei rurale , sporire ce a atras cu sine un surplus relativ de persone la pamant. 
O parte din acei oameni saraci, care nu isi gaseau locul in societatea engleza, au inceput sa isi organizeze mici ateliere, in care se produceau anumite bunuri,numite manufacturi. Aceste bunuri erau mai ieftine fata de cele produse pana atunci, fiind destinate tuturor oamenilor. Acesta organizare in ateliere reprezinta inceputul productiei de masa, principiul fundamental al industriei capitaliste.
Dezvoltarea capitalismului a constat in obtinerea de catre toti indivizii a dreptului de a deservi clientii mai bine si mai ieftin.Aceasta metoda a transformat intreaga lume, intr-un timp relativ scurt,rezultatul fiind o crestere fara precedent a populatiei.
Capitalismul nu a avut parte numai de sustinatori in ciuda numeroaselor beneficii pe care le-a adus,fiind atacat si criticat cu vehementa. Principalii oponenti s-au dovedit a fi clasele superioare, nobilimea britanica si cea continentala.Capitalismul a condus la diminuarea diferentei intre nivelul de trai al asa-ziselor clase superioare si al celor inferioare, datorita faptului ca ambele se bucurau de hrana, imbracaminte si adapost. 
Denumirea de "sistem capitalist" a fost data de catre Karl Marx , insa acesta nu era adept al capitalismului ci constituia principalul contestatar al acestuia.Acesta considera ca sursa marilor progrese facute de capitalism s-a bazat pe faptul ca oamenii ,de regula, nu consuma tot ceea ce produc, ci mai economisesc si investesc; economiile aduc beneficii tuturor celor ce vor sa produca sau sa castige in viitor .Economiile sunt sursa pentru investitii,investitii care sunt aducatoare de beneficii viitoare,de aici importanta nivelului de capital investit pe cap de locuitor ,care constituie de fapt nivelul de dezvoltare dintr-o societate capitalista.Prin investitii,va creste implicit si numarul de muncitori,va creste schimbul de materii prime,vor creste salariile,totul culminand cu o economie ce inregistreaza o evolutie pozitiva.
Marx miza pe o politica sindicala agresiva ce presupunea cresterea salariilor in urma presiunii sindicatului.Marxistii considerau ca proprietatea statului asupra mijloacelor de productie in comparatie cu sistemul proprietatii private,aduce mai multe beneficii societatii. Marxistii sustineau ca daca ratele salariale ale muncitorilor cresc,acestia vor avea mai multi copii,copii care o data intrati in randurile fortei de munca,vor spori numarul lucratorilor,astfel ratele salariale vor scadea,readucandu-i pe muncitori la nivelul de subzistenta.Acest mecanism de gandire este eronat pentru ca marxistii nu tineau seama de ideea ca omul este diferit si are si alte preocupari in afara de hrana si reproducere.O crestere a salariului nu determina doar o crestere a populatiei ci inainte de toate, o imbunatatire a nivelului de trai.
In debutul capitolului urmator, intitulat "Socialismul" , Moses defineste semnificatia economiei libere (in viziune capitalisa) ca fiind o economie de piata, in care cooperarea indivizilor in cadrul diviziunii sociale a muncii este realizata prin intermediul pietei. Piata nu este un loc, este un proces, este modul in care, prin vanzare si cumparare, prin productie si consum, indivizii contribuie la buna functionare a societatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Capitalismul si Dusmanii Sai.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!