Capitalismul si Dusmanii Sai

Cuprins referat Cum descarc?

Date despre autor.3
Date despre carte.3
Capitolul I - Capitalismul.3
Capitolul II - Socialismul.4
Capitolul III - Interventionismul.4
Capitolul IV - Inflatia.5
Capitolul V - Investitiile straine.6
Capitolul VI - Politici si idei.6
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Date despre autor
Ludwig von Mises (29 septembrie 1881 - 10 octombrie 1973), economist si filozof politic austriac - american, fiu al unei familii evreiesti din Ucraina, a fost cel mai de seama reprezentant al Scolii austriece de drept si economie. In opera lui Mises, liberalismul isi gaseste o fundamentare a carei coerenta si rigoare intelectuala sunt greu egalabile. Pentru ganditorul austriac, ordinea proprietatii private este conceptul ce subsumeaza perfect filozofia politica liberala. In opinia sa, toate celelalte realizari teoretice majore ale liberalismului - pledoaria pentru libertate, toleranta, pace -pot fi intelese drept consecinte firesti ale dreptului la proprietate privata.
Date despre carte
Cartea ,,Capitalismul si dusmanii sai" a fost publicata in 1979 si reprezinta in scris conferintele rostite de Ludwig von Mises in fata catorva studenti argentinieni care nu stiau prea multe despre libertatea pietei sau despre libertatea individuala.
Ludwig von Mises le-a vorbit despre capitalism, socialism, interventionism, comunism, fascism, politici economice si pericolul dictaturii, iar lectiile au fost inregistrate si transcrise de un secretar, al carui manuscris dactilografiat a fost gasit printre documentele postume ale autorului de catre sotia sa, Margit von Mises, care a insistat in publicarea acestui volum informational, considerand ca ele contineau un material valoros, atatea ganduri importante atat pentru vremea aceea cat si pentru viitor, incat ar trebui facute accesibile marelui public.
Capitolul I Capitalismul 
In primul capitol ne vorbeste despre capitalism, facand referire atat la caracteristicile sale pozitive, cat si a celor negative. Totodata ne sunt prezentate si fenomene contrare capitalismului, care stau in calea desfasurarii corespunzatoare a pietei, aceste elemente facand diferenta intre o economie de tip capitalist si una de tip socialist.
Cu doua sute de ani in urma, inainte de inflorirea capitalismului, statutul social al unei persoane era fixat de la un capat la altul al vietii sale, acest statut era mostenit de la parinti si nu se schimba. Majoritatea populatiei lucra pamantul si nu venea in contact cu industria, orientata catre orase.
O alta problema pe care o dezbate Mises in cartea sa este lipsa de materii prime. Britanicii erau siliti sa-si puna, in mod cat se poate de serios, urmatoarea intrebare: ce vom face in viitor, cand padurile noastre vor inceta sa ne mai asigure lemnul necesar pentru industrii si pentru incalzirea caselor? Pentru clasele stapanitoare, situatia era disperata. Oamenii de stat nu stiau ce sa faca, iar aristocratia aflata la putere nu avea nicio idee cu privire la imbunatatirea conditiilor existente. Dupa aparitia capitalismului modern, cei saraci incercau sa organizeze mici ateliere, in care produceau bunuri ieftine.
Diferenta fundamentala existenta intre principiile capitaliste de productie si cele feudale, din vremurile trecute, este aceea ca persoanele care lucreaza in marile fabrici sunt si principalii consumatori ai produselor realizate in asemenea fabrici.
In sistemul economic cumparatorul face regulile si conduce evolutia acestuia, iar capitalismul presupune o competitie libera si loiala. 
Oamenii in capitalism au un nivel de trai mult superior fata de cei din epoca precapitalista, acest lucru demonstrand caracterul pozitiv al capitalismului. 
Desi are caracter pozitiv, capitalismul a fost atacat si criticat .Este un fapt ca ura fata de capitalism nu s-a nascut in mijlocul maselor, nici in mijlocul muncitorilor insisi, ci in randurile aristocratiei posesoare de pamanturi, clasele superioare, nobilimea britanica si cea continentala.
Karl Marx a fost cel care a criticat capitalismul, considerandu-l cel mai rau dintre toate sistemele istorice, sistem destinat sa-i inavuteasca pe cei bogati si sa-i saraceasca pe cei saraci.
Pentru a contesta spusele lui Marx, Mises ne da ca exemplu istoria Angliei de dupa 1865. Din acest exemplu aflam ca nu exista nicio tara capitalista occidentala in care conditiile de trai ale maselor sa nu fi cunoscut imbunatatiri fara precedent si constatam ca Marx s-a inselat in toate privintele.
Marxistii aceptasera o teorie conform careia salariul muncitorului in regim capitalist nu poate depasi cantitatea necesara pentru resursele sale.
Capitolul II. Socialismul
In cel de-al doilea capitol aflam despre socialism si diferentele esentiale dintre acesta si capitalism. Socialismul se bazeaza pe planificarea centrala, elaborata de guvern, caruia toti trebuie sa se supuna.
Tot aici gasim si definitia pietei din care aflam ca piata nu este un loc, este un proces, este modul in care, prin vanzare si cumparare, prin productie si consum, indivizii contribuie la mersul de ansamblu al societatii. 
In socialism exista libertatea ca individul sa-si aleaga modul propriu de integrare in societate iar orientarea profesionala este stabilita prin decret guvernamental.Guvernul poate ordona persoanelor pe care nu le agreeaza, carora nu doreste sa le permita sa locuiasca in anumite regiuni, sa se mute in alte regiuni si in alte locuri.
O alta definisie a libertatii poate fi cea conform careia libertatea inseamna libertatea de a gresi.
Diferentele dintre socialism si capitalism consta in: modul de dezvoltare al acestor sisteme economice (statele capitaliste au un ritm alert, iar cele socialiste mai lent), in statul socialist guvernul este cel care dicteaza cursul societatii spre deosebire de statul capitalist unde suveran nu este statul, ci populatia. O alta diferenta este aceea ca libertatea individuala este anulata in cazul socialismului, consumatorul neavand rol de decizie. 
Pentru a ilustra diferente majore dintre capitalism si socialism, Mises da ca exemplu diferenta de trai dintre SUA si Rusia sovietica, unde in primul caz capitalismul se bazeaza pe piata si economia de piata, pe calcul si planificare, permitandu-se astfel dezvoltarea, iar in cel de-al doilea caz socialismul doreste sa aboleasca piata si deci, impiedica cresterea economica. 
O alta diferenta pe care o accentueaza Mises este cea dintre libertate si sclavie. Sclavul este tinut sa faca ceea ce ii ordona superiorul, pe cand cetateanul liber este in masura sa-si aleaga propriul mod de viata.
In sistemul socialist, evolutia unui stat depinde de intelepciunea, talentele si inzestrarile celor care alcatuiesc autoritatea suprema.


Fisiere in arhiva (1):

  • Capitalismul si Dusmanii Sai.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!