Capitalismul Antreprenorial

Cuprins referat Cum descarc?

1 Antreprenoriatul
2 Capitalismul
3.1 Capitalismul antreprenorial
3.2 Antreprenorii si inovatiile revolutionare
3.3 Firmele mari si raspindirea inovatiei


Extras din referat Cum descarc?

1.Antreprenoriatul 
"Antreprenorul reprezinta orice entitate, noua sau deja existenta, care ofera un produs sau un serviciu nou, ori care dezvolta si aplica metode noi pentru a produce si a distribui bunurile si serviciile deja existente la un pret mai mic."(William Baumol)
Peter Drucker preciza ca "nu orice mica afacere este antreprenoriala sau reprezinta un caz de antreprenoriat". 
Joshep Schumpeter a inventat expresia "distrugere creativa", incercind sa explice procesul antreprenorial in care antreprenorul rastoarna si dezorganizeaza.
Drucker parafrazeaza expresia lui Schumpeter:"Dezechilibrul dinamic cauzat de antreprenorul inovator, mai degraba decit echilibrul si optimizarea, reprezinta "regula"unei economii prospere si realitatea centrala a teoriei si practicii economice". "Antreprenorul inoveaza. Inovatia este instrumentul specific antreprenoriatului". 
In tagma antreprenorilor "inovatori" nu putem include grupul antreprenorilor "mimetici"-cei care produc ori vind un anumit bun sau serviciu deja disponibil din alte surse. Desi antreprenoriatul mimetic are un rol important in majoritatea economiilor, daca suntem interesati de cresterea economica, cel care conteaza este antreprenorul inovator. 
Deoarece am mentionat faptul ca antreprenorii au un rol important in economie voi enumera citeva caracteristici ale antreprenorilor:
o Determinare si perseverenta: Determinarea puternica si perseverenta pot face un antreprenor sa faca fata oricaror greutati pe care alte persoane le-ar considera insurmontabile si chiar pot compensa lipsa de experienta si de indemanare a personalului angajat.
o Dorinta de a castiga: Antreprenorii examineaza o situatie, determina cum isi pot mari sansele de castig.
o Cautarea feedback-ului: Antreprenorii eficienti sunt adesea descrisi ca avand capacitatea de a invata repede si dorinta puternica de a sti cat de bine se descurca si cum isi pot imbunatati rezultatele. Feedback-ul este important deoarece antreprenorul este dispus sa invete din greseli si din experientele anterioare.
o Rezolvarea problemelor persistente: Antreprenorii nu sunt intimidati de situatii dificile. Increderea in sine si optimismul general il fac sa vada imposibilul ca pe ceva ce doar necesita mai mult timp pentru a fi rezolvat. Problemele simple il plictisesc, antreprenorii sunt extrem de persistenti insa sunt realisti in a aprecia ceea ce pot si ceea ce nu pot sa faca si unde au nevoie de ajutor pentru rezolvarea unor probleme dificile, dar de neevitat.
o Initiativa si responsabilitate: Antreprenorii au fost intotdeauna considerati persoane independente, ei cauta si preiau initiativa, se pun in situatii in care sunt personal raspunzatori pentru succesul sau esecul intregii operatiuni. Le place sa se implice in probleme in care impactul lor personal sa poata fi masurat.
o Orientare spre oportunitati: Un lucru care ii diferentiaza clar pe antreprenori este concentrarea spre oportunitate mai mult decat spre resurse, structura sau strategie. Cand se hotarasc sa intreprinda o actiune o fac intr-un mod calculat, incearca sa faca totul pentru a obtine cat mai multe sanse de castig, dar evita sa-si asume riscuri ce nu sunt necesare.
o Toleranta pentru esec: Antreprenorii folosesc esecul ca pe o experienta din care pot invata ceva. Cei mai eficienti antreprenori sunt cei care se asteapta la dificultati si nu sunt dezamagiti, descurajati sau deprimati de un esec.
o Incredere in sine si optimism: Desi antreprenorii intampina adesea obstacole majore increderea in abilitatile personale ii determina sa le depaseasca si ii face pe ceilalti sa-si mentina propriul optimism.
o Realizarea de viziuni: Antreprenorii stiu unde vor sa ajunga. Ei au o viziune sau concept despre ceea ce vor sa fie firma lor. De exemplu, Steve Jobs de la Apple Computers doreste ca firma sa sa produca microcomputere ce pot fi folosite de oricine, de la copiii din scoli pana la oamenii de afaceri. Nu toti antreprenorii au viziuni predeterminate pentru firmele lor, unii isi dezvolta viziunea in timp, constientizand ce este firma si ce poate ajunge.
o Creativitatea si spiritul de inovatie: Creativitatea a fost privita timp indelungat ca ceva genetic, cu care te nasti si nu o poti dobandi. Una dintre teoriile celebre aparute spre sfarsitul secolului al-XX lea afirma ca aceasta poate fi invatata.
o Independenta: Frustrarea in fata sistemelor birocratice, impreuna cu dorinta de a face o ,,diferenta" ii face pe antreprenori niste persoane foarte independente care doresc sa faca lucrurile in felul lor. Totusi antreprenorii nu iau toate deciziile, ci doresc ca autoritatea sa le ia pe cele importante.
o Lucrul in echipa: Dorinta de independenta si autonomie nu il opreste pe antreprenor sa doreasca lucrul in echipa. De fapt in timp ce antreprenorul stie clar unde se afla firma (sau unde ar dori sa se afle) personalul se ocupa de activitatile de ,,zi cu zi" din firma.
o Abilitati manageriale: Aceasta nu reprezinta o caracteristica absolut necesara a antreprenorilor insa este important de stiut ca un antreprenor de succes are nevoie si de acest tip de cunoastere.
Antreprenorul este un actor principal si un simbol al economiei de piata. Rolurile si contributia antreprenorilor se amplifica substantial, simultan cu manifestarea lor pe plan calitativ superior, ceea ce se reflecta in revolutia antreprenoriala actuala.
2.Capitalismul
Capitalismul este un sistem economic care se distinge prin proprietatea privata asupra factorilor de productie precum si prin productia pentru o piata care stabileste preturile. Capitalismul presupune organizarea economiei bazata pe: propritate privata si libertatea productiei si a comertului avand ca scop obtinerea profitului.
Forma pe care o ia capitalismul intr-o tara are consecinta asupra cresterii economice, de aceea formele de capitalism nu pot face parte dintr-o singura categorie. In cartea "Capitalismul bun, capitalismul rau si economia dezvoltarii si a prosperitatii" (William Baumol, Robert Litan, Carl Schramm) ni se propune o clasificare a economiilor diverselor tari capitaliste in patru categorii:
1. Capitalismul administrat de stat, in care guvernul incearca sa ghideze piata, cel mai adesea prin sustinerea in special a acelor industrii de la care se asteapta sa devina "invingatoare".
2. Capitalismul oligarhic, in care puterea si bogatia sunt detinute de un grup restrins de indivizi si familii.
3. Capitalismul firmelor mari, in care cele mai semnificative activitati economice sunt realizate de firmele gigantic, consacrate.
4. Capitalismul antreprenorial, in care rolul cel mai important il au firmele mici, inovatoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Capitalismul Antreprenorial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!