Capitalism contra Capitalism de Albert Michel - Recenzie

Extras din referat Cum descarc?

Michel Albert, nascut in 1930 la Fontenay-le-Comte, in Vendeea este fost comisar general al Planului si presedinte al Asigurarilor Generale ale Frantei; a publicat multiple eseuri de pedagogie economica si sociala: "Le Manifeste radical" - 1970, "Les Vaches maigres" - 1975, "Le Pari francais" - 1982, "Capitalisme contre capitalisme" - 1991. 
Lucrarea ,,Capitalisme contre capitalisme", scrisa de catre Michel Albert in anul 1991 si tradusa de Bogdan Ghiu in 1994 a aparut la Editura Humanitas. In acord cu editorul francez, din versiunea romaneasca au fost eliminate patru capitole, care analizeaza cu lux de amanunte situatia in domeniul financiar si in acela al asigurarilor sociale din Franta si din Germania, urmarindu-se, astfel, redarea ideilor si a tezelor de interes cu adevarat generale ale autorului francez. 
Cartea este structurata in 7 capitole, precedate de o Introducere si urmate de o Concluzie, acestea intinzandu-se pe 172 de pagini.
Obiectivul principal al acestei carti este acela de a demonstra ca, pe langa modelul economic neoamerican, mai exista si altele care pot fi deopotriva mai eficiente din punct de vedere economic si mai echitabile din punct de vedere social.
In Introducere aflam ca pentru prima oara in istorie, capitalismul a invins, cu adevarat, victoria capitalismului avand loc pe trei fronturi. Prima batalie s-a dat in Anglia, prin Margaret Thatcher, si in Statele Unite, prin Ronald Reagan, infaptuind, astfel, impreuna prima revolutie conservatoare in materie de politica economica: revolutia statului minimal. Principiul cel mai vizibil al acestei revolutii fiind : mai putine impozite pentru cei bogati. Cea de-a doua victorie a capitalismului a fost cu atit mai specta-
culoasa cu cit a fost in acelasi timp frontala, totala si, mai ales, ob-
tinuta fara lupta. De un secol, capitalismul era confruntat cu comunis-
mul, iar de aproape o jumatate de secol, aceasta confruntare, ai carei
protagonisti principali erau Statele Unite si Uniunea Sovietica, domina
ansamblul relatiilor internationale. Cat despre cea de-a treia victorie, o batalie de o suta de ore purtata in sudul Irakului a fost de ajuns pentru a o repurta cu o mie la unu.
Este, inainte de toate, victoria ingemanata a fortei si a dreptului, victoria Statelor Unite, sprijinite de douazeci si opt de tari (dintre care opt, musulmane) si sustinute, la ONU, chiar si de URSS si de China comunista.
Aceasta victorie a capitalismului plaseaza intr-o lumina cu totul noua istoria economica a lumii. Ii transforma compet geografia, impartind intregul nostru trecut in doua mari perioade:
- inainte de aparitia capitalismului, cand toate tarile semanau cu ceea ce, in zilele noastre, poarta numele de Lumea a Treia ; cand era o lume a penuriei, preistoria economiei.
- capitalismul, adica libera stabilire a preturilor pe piat si libera proprietate asupra mijloacelor de productie.
Autorul vorbeste initial de o tripartitie: tari capitaliste - tari comuniste - Lumea a Treia, aceasta cedand locul unei simple dualitati: de o parte, tarile dezvoltate sau cu un ritm rapid de dezvoltare, care sunt, toate, tari capitaliste; de cealalta parte, tarile subdezvoltate, adica tarile sarace. Expresia ,,Lumea a Treia" nu mai are literalmente niciun sens.
Lista tarilor capitaliste dezvoltate, in ciuda asteptarilor, nu este foarte mare. Ea cuprinde:
- America de Nord, inclusiv Mexicul si Chile
- totalitatea tarilor Europei occidentale, indiferent daca fac parte din CEE (Comunitatea Economica Europeana) sau din AELS (Asociatia Europeana a Liberului Schimb)
- Japonia si noile tari industrializate (NTI) din Asia: Thailanda, Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong, Singapore.
Inca din Introducere, autorul avertizeaza ca sistemul capitalism este departe de a fi omogen, si ca, dimpotriva, el s-a diferentiat in doua mari modele ce se infrunta: ,,capitalism contra capitalism" , explicand in acest fel si de ce a ales acest titlu pentru cartea sa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Capitalism contra Capitalism de Albert Michel - Recenzie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!