Canalul Creditului

Extras din referat Cum descarc?

Politica monetara are o importanta deosebita in stiinta economica contemporana prin efectele sale semnificative si deosebite. O evolutie a economiilor de piata este influentata de dinamica schimbarilor de curs si de amploarea productiei si preturilor. Schimbarile diferite in functie de natura fiecaruia impreuna cu modificarea raporturilor de forte in planul politic duc la o problema foarte importanta pentru economie. Pentru ca acesta problema sa ajunga la o rezolvare statul trebuie sa decida in ceea ce priveste sensul masurilor luate pentru aparitia, diminuarea sau incetarea acestor probleme. 
Aceste elemente pot fi urmarite prin mecanismele de transmisie a politicii monetare. O sinteza a principalelor mecanisme de transmisie cuprinde: canalul creditului bancar, canalul traditional al ratei dobanzii, canalul nivelului preturilor, canalul cursurilor de schimb, canalul lichiditatii gospodariilor, canalul fluxurilor de trezorerie si canalul bilantier.
Evenimentele care s-au desfasurat de-a lungul ultimilor ani au sugerat ca sectorul financiar- mai exact sectorul bancar - este un factor determinant in fluctuatia ciclului de afaceri. Cele mai multe tari europene si de asemenea America, s-au confruntat cu cele mai grave crize financiare de la marea recesiune.
Unul dintre cele mai importante mecanisme ale politicii monetare este canalul creditului bancar. Piata de credit joaca un rol foarte important in transmiterea socurilor de politica monetara si bineinteles reprezinta un canal de propagare a politicii monetare in continuare.
Canalul creditului a capatat statutul de cel mai important mecanism de transmisie al politicii monetare datorita faptului ca existenta unui canal al creditului reprezinta o imperfecta impartire a activelor nemonetare si o acceptare a asimetriei informatiilor pe piata creditului, deasemenea informatiile care le detine sunt implicate in tranzactii financiare care duc la descoperirea de probleme, la un hazard moral, avand ca efect accesul dificil pentru debitori intr-o perioada cand sunt de maxima importanta. Acest canal este o punte intre rolul sistemului bancar in cadrul sistemului financiar si relatiile dintre banca centrala si celelalte banci subordonate canalului de transmisie depinzand de ponderea detinuta de sistemul bancar in sistemul financiar.
Exista o politica destul de mare, focusata pe creditul bancar ca mecanism al politicii monetare. O mare parte din aceasta literatura este in contextul Americii, Europei si a altor economii dezvoltate, unde bancile sunt eterogene dar se afla aproape in totalitate in sectorul privat.
De exemplu in cazul Americii avand multe alternative pentru finantare datorita unei piete de capital bine dezvoltata, canalul creditului este demonstrat ca fiind foarte important, un studiu realizat de Romer Cristina si David (1993) demonstreaza ca reactiile sunt slabe la variatii mici de politica monetara, dar importante la variatiile de politica urmate de realizarea unor interventii puternice ale FED-ului asupra acestui canal. Dupa constatarile facute de cei doi autori, actiunile FED-ului duc la variatii semnificative in diferenta dintre rata dobanzii la creditele comerciale si bancare, demonstrand in fond efectul acestui canal.
Identificarea canalului creditului de politica monetara la nivel macroeconomic se confrunta cu cel putin doua provocari principale. Prima provocare in cazul identificarii apare atunci cand un soc de politica monetara restrictiva reduce atat cererea, cat si oferta de imprumuturi prin cresterea in mod direct al costului de creditare si, indirect finantarea extern. Agregatele creditului nu transmit neaparat informatii precise pentru a clarificat impactul schimbarilor in cererea de credite si in oferta de credite. De fapt, in urma unei inasprire monetara, atat a canalul ratei dobanzii (prin cererea de credite) cat si a canalului creditului (prin oferta de credite) se anticipa un declin in noile imprumuturi, reducand la randul sau, productia reala si preturilor. Volumul de credite este afectat de creditele angajate anterior (nr de creditare nou), precum si cererea de imprumut bancar care poate creste chiar si dupa o inasprire monetara pentru a finanta capitalul de lucru sau din cauza accesului limitat la finantare pe piata.
O a doua identificare apare in cazul constrangerii debitorilor financiari, in general afectati mai mult de socurile de politica monetara, care tind sa obtina fonduri externe de la banci ale caror decizii de creditare sunt, de asemenea, afectate de politica monetara.
In ultimii ani mecanismul de transmisie a politicii monetare in Europa Centrala a fost relatat de catre Creel and Levasseur (2004), Egert and MacDonald (2006) si Darvas (2005). Deasemenea principalele caracteristici ale acestui sistem in Romania sunt reflectate de catre Antohi, Udrea and Braun (2003).
Unul dintre cei mai importanti adepti ai canalul de creditare este Miller-Modigliani, prin teoria sa descrie fluxul mecanismului de transmisie a creditului printr-o crestere a lichiditatii bancare, ce mareste volumul depozitelor bancare conducand la o evidenta a unui numar mult mai mare de resurse posibile accesibile de clienti in vederea creditarii.
Odata propuse credite de marimi mai mari, se finanteaza cheltuielile de investitii ale firmelor avan ca scop o crestere a productiei. Insa daca sunt rezerve mici pentru toate tipurile de depozite bancare, acest lucru duce la modificarea cantitatii de moneda in circulatie si reducerea posibilitatea bancilor de a oferi certificate de depozit. Este de sesizat faptul ca eficienta canalului de transmisie creste pe masura ce rezervele minime sunt mai ridicate iar daca bancile centrale sunt din ce in ce mai dependente de resursele de finantare de la Banca Centrala, mecanismul de transmisie este din ce in ce mai important. Bancile de mici dimensiuni sunt destul de afectate de asimetria informationala, dar isi pot compensa problemele aduse de creditele neperformante prin rezervele mai mari anticipate anterior.Se poate observa din cele de mai sus importanta rolul sistemului bancar in privinta functionarii canalului creditului.De aceea s-au realizat multe studii in privinta aceasta si in diferite tari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Canalul Creditului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!