Cambia

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiune ;
2. Trasaturile cambiei ;
3. Functiile cambiei ;
4. Conditii de validitate a cambiei ;
5. Elemente sau mentiuni facultative ale cambiei ;
6. Acceptarea cambiei ;
7. Transmiterea cambiei ;
8. Plata cambiei ;
9. Mijloacele cambiale ;
10. Mijloace extracambiale ;


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiune 
Este unul dintre cele mai vechi instrumente financiare fiind folosita incepand cu secolul X de catre comerciantii arabi si este cunoscuta si sub numele de trata sau polita.
Cambia ( polita, trata) este un inscris prin care o persoana ( tragatorul ), da ordin altei personae (trasul) sa plateasca unei a treia persone ( beneficiarul), sau la ordinal acesteia, o suma de bani determinate, la o scadenta si la locul aratat.
In operatiunea cambiala participa trei personae:
o tragatorul, creditorul sau expeditorul care emite titluri;
o trasul, debitorul sau importatorul caruia ii este adresat ordinal sau mandatul de a plati o anumita suma;
o beneficiarul sau terta persoana catre sau la ordinul careia se face plata.
Intre persoanele care participa la aceste operatii se creaza urmatoarele raporturi: intre tragator ( vanzator ) si tras ( comparator), intre tragator si beneficiar, intre beneficiar si tras si intre beneficiar si noul posesor al titlului ( in urma unui gir-andosare). Creanta tragatorului contra trasului se numeste "provision" iar creanta beneficiarului contra tragatorului se numeste "valoare furnizata". 
1. Trasaturile cambiei 
o In primul rand cambia este un titlu de credit, plata cambiei fiind facuta, de regula, la scadenta.
o In al doilea rand, cambia este un titlu de credit formal si complet, in sensul ca atat drepturile, cat si obligatiile -in totalitatea lor- rezulta din mentiunile inscrise in cambie.
o In al treilea rand , cambia este un titlu de credit care creeaza obligatii neconditionale, in sensul ca obligatiile cambiale nu pot fi afectate de o conditie indiferent de natura ei ; in cazul stipularii unei conditii cambia va fi lovita de nulitate absoluta.
o In al patrulea rand, cambia este un titlu de credit abstract, obligatiile decurg din cambie fiind independente de raporturile juridice fundamentale care au stat la baza emiterii ei.
o In al cincilea rand, cambia contine un ordin asa incat se transmite printr-o procedura speciala, respectiv prin "gir" cu exceptia cazului cand cambia contine mentiunea "nu la ordin", situatie in care cambia se va transmite, potrivit dreptului comun, prin cesiune de creanta cu unele aspecte derogatorii de la cesiunea din dreptul civil.
2. Functiile cambiei
Cambia indeplineste urmatoarele functii :
o Din punt de vedere economic, financiar, cambia , la origine, a fost un instrument de schimb valutar. De altfel, etimologic, "cambio " in limba italiana inseamna "schimb ". Aceeasi functie a fost avuta in vedere si dreptul francez, folosind pentru cambie denumirea de "lettre de change ".
o O alta functie, de altfel cea mai importanta , este ceea de a fi titlu de credit. Plata cambiei nu se face imediat, ci la scadenta sau la vedere, motiv pentru care cambia amana in timp plata datoriei si, ca atare, este titlu de credit.
o Ca ultima functie , cambia este si un instrument de plata. 
Tragatorul are posibiliatea sa achite datoria pe care o are fata de creditorul sau prin tragerea unei cambii asupra unui debitor propus in favoarea crreditorului care devine beneficiarul cambiei.
3. Conditii de validitate a cambiei
o Conditii de fond
In dreptul cambial prezinta o deosebita insemnatate coditiile de forma, cambia fiind un act solemn si formal in sensul cel mai riguros. In ceea ce priveste conditiile de fond, intrucat legea cambiala nu cuprinde depozitii speciale in aceasta privinta, se vor aplica regulile de drept comun.
o Conditii de forma
Datorita faptului ca titlul este destinat sa circule in mainile a diferiti purtatori succesivi, care nu cunosc raportul juridic initial si nici cele dintre semnatarii anteriori se impune in aceasta materie , un formalism foarte riguros care consta in cerinta emiterii unui inscris care sa cuprinda obligatiile partilor, al caror sens este determinat uneori chiar de locul unde se afla mentiunile si chiar prin unele semne dispuse in mod diferit.
Inscrisul cambial este prin esenta un act scris, in genere sub semnatura privata.
Cambia poate fi scrisa in orice limba, indiferent ca tragatorul sau semnatarii cunosc sau nu limita respectiva, scrisul putand fi cu cerneala sau cu creionul, in intregime sau partial. Semnatura trebuie neaparat scrisa de mana.
o Elmente sau mentiuni obligatorii ale cambiei
- denumirea de cambie
- ordinul neconditionat de plata a unei sume de bani determinate
- numele trasului
- indicarea termenului de plata (scadenta )
o Modalitati de stabilitate a scadentei
O cambie poate fi trasa la vedere, la un anumit timp de la data emisiunii, la o zi fixa.
- indicarea locului platii cambiei
- numele acelui caruia sau la ordinul caruia se va face plata
- data si locul emiterii cambiei
- semnatura tragatorului


Fisiere in arhiva (1):

  • Cambia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!