Calitatile de Lider

Extras din referat Cum descarc?

In literatura de specialitate exista numeroase preocupari pentru a caracteriza liderii. Astfel, W. Bennis vede in lider un ,,arhitect social", un transformator al organizatiei care are capacitatea de a crea o viziune globala, de a o traduce in actiune si de a o mentine.
A fi lider inseamna a fi intr-o relatie. Poti fi propriul tau lider. Poti fi liderul unei situatii de fapt. Poti fi liderul unui grup. Poti fi liderul unei organizatii. Poti fi lider politic. A fi lider in lumea afacerilor inseamna a fi ceva mai mult decat un bun intreprinzator sau un bun manager. Inseamna sa catalizezi intreaga suflare a firmei tale. Inseamna sa insufletesti negocierile. Inseamna sa stii sa rezolvi o situatie de criza atunci cand toata lumea si-a pierdut orice speranta. Liderii sunt acei oameni de exceptie care sunt urmati de ceilalti chiar si in cele mai vitrege conditii, afirma J. Adair.
Petca Ioan - Constantin sustine ca liderul trebuie sa prezinte o imbinare armonioasa de calitati innascute, cu altele dobandite prin instruire profesionala si experienta.
Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta atat angajatorii cat si angajatii este cea a liderilor. Cine ii alege? Cum ii alege? Este mai bine sa fie de partea lucratorilor sau de partea angajatorilor? Liderul ocupa o pozitie superioara in cadrul unei institutii, firme, organizatii, pentru ca poate sa capteze si sa orienteze nevoile angajatilor. El ocupa un statut din care impune subordonatilor sai reguli si norme. Sunt cateva criterii de clasificare a tipurilor de lideri, si anume: 
1. Din punct de vedere al formalitatii:
- Liderul formal care poate sa nu fie acceptat de grup, tocmai din cauza "distantei" pe care o are fata de membrii, motiv pentru care nu le intelege cererile si nevoile.
- Liderul informal este cel care ii poate asculta, indruma si intelege, indiferent de problema.
2. Din perspectiva autoritatii exercitate:
- Liderul autocratic (tiranul) este cel care decide singur, dicteaza, nu se refera decat la sine si nu la grup, da ordine, dar nu participa la munca. De obicei, din cauza faptului ca nu accepta individualitatea persoanei, liderul autocratic suprima creativitatea si obliga grupul sa se plafoneze.
- Liderul democratic (patriarhul) explica, anima grupul, participa, se considera parte componenta a echipei. Liderul democratic sustine relatiile interpersonale, creativitatea si obtine astfel un randament bun al echipei.
- Liderul neimplicat (dezinteresat) reprezinta o autoritate slaba, absenta, retrasa, care nu ajunge sa coaguleze efortul colectiv. Performanta si nivelul de satisfactie sunt scazute si genereaza tensiuni in interiorul echipei.
Stilurile de conducere nu se regasesc in stare "pura", data fiind imposibilitatea de conduita uniforma a liderilor. Acestia influenteaza in mod direct randamentul subordonatilor si desi liderul democratic pare cel mai potrivit, in unele situatii atat liderul autocratic, cat si cel dezinteresat, sunt mai productivi.
Unii cred ca liderii se nasc, altii cred ca liderii se educa de mici si e nevoie de disciplina, organizare si mult studiu. De fapt, oricine poate avea calitati de lider pe care sa le dezvolte in domenii academice, economice, sociale sau familiale. Iar un lider in domeniul profesional are cu atat mai mult succes cu cat isi exerseaza calitatile si in domeniul personal si social. Si sunt mai multe calitati pe care trebuie sa le posede un adevarat lider.
- Carisma. Se intampla ca ultima incercare de a demonstra lumii intregi ca se poate, ca poti ajunge la destinatia pe care ti-ai propus-o prin propriile puteri si hotarare, sa fie incununata cu succes. Cred ca merita tot respectul cel care se face remarcat si demonstreaza cu aceasta ocazie tuturor, ca da, este posibil sa iti atingi scopurile, sa iti implinesti visele cele mai frumoase, daca pui suflet in ceea ce faci, daca muncesti cu seriozitate si simt de raspundere, si daca inca de la inceput iti iei angajamentul ca nu vei renunta cu nici un chip la ceea ce ti-ai propus oricat de greu ar fi drumul la un moment dat si oricat de imposibil ti s-ar parea de parcurs. 
Asta inseamna sa ai carisma, sa-i atragi pe oameni de partea ta transmitandu-le entuziasmul de care au nevoie pentru a-si atinge obiectivele propuse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatile de Lider.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!