Căile înavuțirii națiunii mercantiliste

Extras din referat Cum descarc?

Caile imbogatirii natiunii 
Au existat 3 conceptii de imbogatire:
- imbogatirea prin bani
- imbogatirea prin industrie
- imbogatirea prin comert
Imbogatirea prin bani apartine mercantilismului timpuriu,in special spaniol si portughez. Spaniolii erau de parere ca bogatia unei natiuni se masoara prin cantitatea de bani (metale pretioase,monede, pietre pretioase) pe care o detine.
In urma raportului lui Columb,Consiliul Castiliei a hotarat sa ia in stapanire o tara ai carei locuitori se gaseau in imposibilitatea de a se apara. Pioasa dorinta de a converti la crestinism a sanctificat injustetea unui astfel de proiect. Adevaratul motiv care a dus la hotararea intreprinderii unei asemenea actiuni a fost insa speranta de a gasi acolo niste mari comori (&). Toate celelalte expeditii ale spaniolilor in Lumea Noua , ulterioare celor ale lui Columb,par sa fi avut acelasi motiv. Acesta a fost sacrificiul goanei dupa aur (&). 
Cortez ,cuceritorul Mexicului, marturisea :  Noi,spaniolii, suferim de o boala a inimii al carei unic remediu este aurul.
Potrivit datelor oficiale ,18 000 de tone de argint si 200 de tone de aur au fost transferate din America in Spania intre 1521 si 1660;dupa alte estimari dublu. Cultivarea trestiei de zahar pentru obtinerea zaharului, a romului si a melasei , comertul cu sclavi,jafurile si apoi extractia metalelor pretioase vor constitui de-a lungul intregului secol o importanta sursa de bogatii pentru Spania .
Pe masura ce metalele pretioase devin tot mai abundente, preturile cresc. In Europa occidentala ,pretul mediu al graului ,care se modificase destul de putin intre inceputul si mijlocul secolului , creste de patru ori in s doua jumatate a veacului. Chiar si in Spania preturile se maresc de trei sau patru ori intre inceputurile secolului al XVI -lea si inceputul secolului al XVII-lea.. Diminuandu-se , afluxul de metale pretioase isi atenueaza apoi efectul asupra acestor preturi. Lefurile ce se plateau atunci cresc cu o viteza mai mica,putandu-se estima ca pe ansamblu , in secolul al XVI-lea salariul real scade cu 50%.Nemultumirea populatiei creste , inregistrandu-se revolte ale paturilor sarace.
Se inmultesc dezbaterile si analizele asupra monedelor si preturilor iar din Informare despre scaderea schimburilor(1558) a lui Gresham , este retinuta legea potrivit careia moneda proasta o alunga pe cea buna,observatie formulata in nenumarate randuri incepand cu secolul al XVI -lea. se naste o disputa confuza ,in care vinovati de scumpiri sunt facuti , la gramada, arendasii, intermediarii, exportatorii, strainii, negustorii si camatarii dar si cresterile monetare ce reduc continutul in metal pretios al monedelor.
Din aceasta disputa se detaseaza astazi analiza lui J.Bodin, potrivit careia cauza principala este aproape unicaa cresterii preturilor era  abundenta de aur si argint care a atins in zilele noastre cote mult mai mari decat a avut ea vreodata de patru secole incoace (&). Principala cauza a scumpirilor este intotdeauna abundenta acelor elemente cu care este masurat pretul marfurilor .
Intr-o prima instanta , guvernantii iau masurile dictate de bunul simt : ei cauta sa impiedice aurul si argintul sa iasa din regat:in Spania , insa de la inceputul secolului al XVI-lea ,interdictia de a exporta aur si argint sub amenintarea pedepsei cu moartea. 
Ideile dominante ale epocii , in domeniul economiei sunt strans legate de preocuparile Principelui: trebuie asigurata bogatia Principelui,atat pentru el cat si pentru finantarea neincetatelor razboaie .Retetele sunt simple: impiedicarea iesirii din tara a metalelor pretioase ,prin interzicerea trecerii lor peste granita si prin limitarea importurilor; facilitarea intrarii lor, incurajandu-se exportarea a ceea ce nu este de trebuinta regatului; si una si cealalta conducand la o incurajare a productiilor nationale.
Schimbul comercial se bazeaza in primul rand in productia mestesugareasca , ce se inscrie in ordinea definita de corporatii; el nu atinge decat in mica masura productia agricola.
Incepand cu 1580, ducele Habsbourg de Spania reuneste sub sceptrul sau intreaga Peninsula Iberica, America Latina, America Centrala, Filipinele, Milano, regatul Napole, Sardinia si Sicilia, plus ceea ce mai ramasese din vechiul stat burgund; el are un aliat puternic in varul lui , Habsbourg de Austria , care adauga statelor sale patrimoniale regatele Boemia si Ungariei . Infrangerea  Invincibilei Armade, in 1588, marcheaza inceputul unui declin:din 1590, cantitatile de aur si argint provenite din America Latina se diminueaza;ele ajungand sa fie de doua ori mai mici in 1650 fata de 1550;comertul Seviliei se reduce simtitor (de la 55 de vase si 20 000 tone in 1600-1604 , la 8 vase si 2500 tone in 1701-1710);cheltuielile de razboi sporesc; impozitele suplimentare nu sunt suficiente;bugetul se afla in dezechilibru; productia interna nu a fost dezvoltata indeajuns; regele Spaniei nu mai are la cine sa faca imprumuturi; moneda se depreciaza, iar activitatea economica inregistreaza o scadere considerabila,asemenea populatiei,care ajunge la 6 mil de oameni ,la sfarsitul secolului al XVI-lea. Practic,Spania cunoaste o inexorabila decadere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caile Inavutirii Natiunii Mercantiliste.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!