Bursele de Marfuri pe Plan Mondial

Extras din referat Cum descarc?

Sintagma "bursa de marfuri" acopera realitati diferite in diferite etape istorice si in diferite tari. O prima acceptiune este aceea de piata de marfa fizica, respectiv un mecanism tranzactional prin care se incheie contracte a caror executare se face numai prin predarea/primirea efectiva a marfii - obiect al contractului, respectiv plata sumei de bani reprezentand pretul. Dupa momentul in care are loc derularea lor, operatiunile pe pietele de marfa fizica pot fi "la disponibil" sau spot si "cu executare amanata" sau forward.
Bursele actuale sunt rezultatul unei evolutii istorice indelungate si reflecta, cu particularitati zonale sau nationale, modelul general al pietei libere. Aparitia burselor, precum si evolutia lor ulterioara, a fost determinata de necesitatile economice, existenta si functionarea acestora fiind tributare nevoii de satisfacere a unor functii noi si din ce in ce mai complexe ale mecanismelor economiei de piata libera.
Schimburile, tranzactiile se cunosc din cele mai vechi timpuri si se efectuau, la inceput, sub forma de troc. Ulterior, regele Libiei din Asia Mica a inlocuit trocul traditional printr-un schimb de marfuri contra unor piese din argint si aur. In Mesopotamia apare pentru prima data sistemul de imprumut cu dobanda, la care apelau cei ce doreau sa dezvolte o activitate comerciala.
Cateva secole mai tarziu, in Roma antica, apare categoria de publicani reprezentand comerciantii abilitati de catre senat ce aveau exclusivitate in colectarea impozitelor, aprovizionarea armatei, etc. Acestia intemeiau societati in comandita pe actiuni numite societati publicanorum, iar actiunile acestor societati se negociau in bazilici construite special in acest scop. Cei ce se ocupau de vanzarea acestor actiuni se numeau argentari.
La aproximativ 1000 de ani dupa prabusirea Imperiului Roman, aceasta activitate de schimb apare la genovezi si la armatorii si comerciantii venetieni care, pe durata unei calatorii, constituiau societati pe actiuni ce se dizolvau la sfarsit prin separarea partilor cu care fiecare a contribuit.
Incepand cu secolul 14 in Franta, printr-o ordonanta a lui Filip cel Frumos este data prima reglementare cu privire la schimbul organizat intr-un anumit loc bine stabilit, schimbul realizandu-se prin negocieri pe Podul cel Mare. Tot in secolul 14, la Brouge negustorii veniti din indepartatele Indii isi negociau marfurile intr-un han la familiei Van der Boursen care avea pe frontispiciu 3 saculeti, de unde si denumirea de "bursa".
In continuare, dezvoltarea activitatii economice a determinat aparitia in 1792 a primei burse in America la New York unde se negociau actiuni ce se derulau sub un platan in fata unei cladiri din Wall Street. In 1848 apare Bursa de la Chicago la intersectia celor doua mari drumuri ce intretaiau America.
Bursele de marfuri sunt centre ale vietii comerciale, piete unde se tranzactioneaza bunuri care au anumite caracteristici:
- sunt bunuri generice, care se individualizeaza prin masurare, numarare sau cantarire;
- sunt fungibile, adica pot fi inlocuite unele cu altele;
- au caracter standardizabil, in sensul ca marfa poate fi impartita pe loturi omogene, apte de a fi livrate la executarea contactului incheiat in bursa;
- trebuie sa aiba un grad redus de prelucrare, ca o conditie a pastrarii caracterului de produs de masa, nediferentiat, omogen.
Dezvoltarea burselor de marfuri a fost marcata de o serie de premise istorice:
a) Concentrarea schimburilor :
Dezvoltarea istorica a relatiilor de vanzare-cumparare a impus concentrarea schimburilor intr-un loc determinat. Aceasta inseamna reunirea in acelasi loc a negustorilor, bancherilor, industriasilor, intermediarilor, a tuturor celor interesati in afaceri; daca la inceput targurile periodice indeplineau aceasta functie, treptat locul lor este luat de institutia bursei.
b) Reglementarea tranzactiilor :
Bursa se bucura de interes in lumea oamenilor de afaceri in masura in care asigura un cadru organizat pentru realizarea tranzactiilor si un sistem de principii si norme care sa garanteze incheierea si executarea contractelor in conditii de exactitate si corectitudine. Pe masura dezvoltarii bursei se produce si un proces de diferentiere a burselor de marfuri de cele de valori, ca institutii deosebite. Patentul din septembrie 1771 al imparatesei Maria Tereza creeaza prima bursa de valori in adevaratul inteles al cuvantului, adica o piata organizata, avand un statut si un regulament propriu de functionare.
c) Dematerializarea schimbului :


Fisiere in arhiva (1):

  • Bursele de Marfuri pe Plan Mondial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!