Bursa pan-europeană Euronext

Extras din referat

Formarea bursei EURONEXT
Pentru a intelege pasul important in activitatea bursiera mondiala determinat de formarea EURONEXT, este necesar sa formam o privire de ansamblu a pietelor de capital.
In ultimii ani, s-au inregistrat schimbari semnificative in domeniu. 
Cateva tendinte majore s-au conturat incepand cu anii 1990:
o Globalizarea pietelor financiare si a operatiunilor bursiere,
o Introducerea a noi tehnologii eficiente si rapide,
o Acces sporit la pietele de capital.
Sistemele alternative de tranzactionare care opereaza in paralel cu pietele oficiale au fuzionat, oferind posibilitatea tranzactiilor internationale si costuri scazute.
Simultan a avut loc o crestere semnificativa a numarului de intermediari ai pietei (banci si societati specializate), conducand la cresterea volumului de tranzactionare.
S-a trecut la crearea unor grupuri bursiere nationale si regionale semnificative, prin fuziunea pe plan national a tranzactionarii si compensarii tuturor intrumentelor financiare: valori mobiliare si instrumente financiare derivate.
La nivel european s-au realizat: achizitia casei de compensatie italiana de catre Bursa din Milano, crearea pietei Norex prin alianta dintre bursele din Oslo, Copenhaga si Islanda, precum si operarea burselor din Estonia si Letonia de catre bursa finlandeza.
Cu toate acestea, la nivel european se inregistreaza prezenta a peste 20 de sisteme de tranzactionare si compensare, supuse reglementarilor nationale, care contravine nevoii de lichiditate si finantare a emitentilor si aceleia a intermediarilor de a avea acces la o paleta cat mai diversificata de intrumente.
Se prognozeaza fuziunea mai multor sisteme de compensare europene, care sa dubleze eforturile reprezentate de fuziunea pietelor de capital.
Un punct important de reper l-a constituit introducerea monedei unice EURO, care a condus la formarea unui spatiu monetar echivalent Statelor Unite ale Americii.
EURONEXT este o societate pe actiuni incorporata sub legea olandeza, care functioneaza prin intermediul filialelor sale.
Piata bursiera a luat nastere in data de 22 septembrie 2000, prin fuziunea burselor de la Bruxel, Amsterdam si Paris. La inceputul anului 2002, consolidarea pietei de capital pan-europene a continuat prin fuziunea cu bursa de valori portugheza BVLP (Bolsa de Valores de Lisboa e Porto) si absorbtia LIFFE (London International Financial Futures and Options Exchange).
Ratiunea care a stat la baza constituirii EURONEXT a constat in dezvoltarea unei piete de capital transfrontaliere, capabila sa ofere operatiuni de tranzactionare si clearing, in conditii de lichiditate crescuta si costuri scazute.
SCOPUL BURSEI EURONEXT
Scopul indeplinirii conditiilor impuse de legislatia fiecarei tari si a asigurarii pastrarii identitatii economice a fiecarei piete bursiere, EURONEXT opereaza prin intermediul a cinci piete care si-au pastrat identitatea, dar sub noua titulatura: EURONEXT Amsterdam, EURONEXT Paris, EURONEXT Lisabona, EURONEXT Bruxel, Euronext Liffe. Fiecare are rolul unui portal care ofera intermediarilor, investitorilor si emitentilor accesul la o piata unica, care poate fi apelata indiferent de locatia nationala a acestora.
Astfel EURONEXT combina:
- o platforma de tranzactionare unica,
- un singur registru de ordine pentru fiecare simbol tranzactionat,
- o casa de compensatie unica, care actioneaza drept contraparte centrala in garantarea platilor si a transferurilor de instrumente financiare,
- un sistem de decontare unic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bursa Pan-Europeana Euronext.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!