Bursa din Germania

Extras din referat Cum descarc?

Prima bursa de marfuri a fost deschisa la Frankfurt in 1402, iar obligatiunile fac obiect al comertului de bursa din secolul urmator. Primele actiuni negociate la Frankfurt au fost cele ale Bancii Nationale a Austriei, in 1820. Frakfurt ocupa, in secolul al XVIII-lea un loc important in materie de arbitraj international si de plasament de emisiuni straine. La inceputul secolului al XX-lea tranzactiile au fost concentrate la Bursa din Berlin, apoi, dupa cel de-al doilea razboi mondial, prima bursa care incepe sa functioneze din nou, in septembrie 1945, este Bursa din Frankfurt.
In prezent, exista 8 burse germane: Frankfurt, Bremen, Hamburg, Berlin, Dusseldorf, Hanovra, Munchen si Stuttgart. Impreuna, ele ocupa locul doi in Europa, in urma Bursei londoneze. Cele mai importante sunt cele de la Frankfurt, care realizeaza circa 2/3 din tranzactii si Dusseldorf, care este a doua piata europeana, in ceea ce priveste capitalizarea bursiera. Impreuna, ele realizeaza 90% din tranzactii.
Tranzactionarea cu trate a aparut in Frankfurt in 1585. La sfarsitul sec. XVIII se tranzactionau regulat obligatiuni si cambii simple. Prima cotare a actiunilor a avut loc in 1820.
In 1979, Bursei de Valori de la Frankfurt ii reveneau 46% din volumul de tranzactionare bursier, iar celei de la Dusseldorf o cota de 34%. In anii '90, Bursa de Valori de la Frankfurt a inceput sa detina o pozitie dominanta. Bursei de Valori de la Frankfurt (Frankfurter Wertpapierborse) ii revin 75% din operatiunile cu actiuni si 74% din operatiunile cu obligatiuni.
Structura organizatorica a Bursei de Valori de la Frankfurt este specifica si nu are analogie in lume. In varianta actuala functioneaza de la 1 ianuarie 1993. Conform legislatiei germane, bursa de valori este o institutie de drept public - organizatie necomerciala. Dupa statut, Bursa de Valori de la Frankfurt este organizatie cvasipublica, in trecut fiind subordonata Curtii de Industrie si Comert. Dupa reorganizarea din 1992 si pana in prezent, ea este subordonata ,,Deutsche Borse A.G". Formal, Bursa de Valori de la Frankfurt si Deutsche Borse A.G. sunt institutii distincte, iar efectiv - un tot intreg. Deutsche Borse A.G. este o societate pe actiuni de tip deschis, 81% din actiuni apartin bancilor, 10% - burselor regionale, 9% apartin maklerilor.
Bursa Germana coordoneaza activitatea Bursei de Valori de la Frankfurt si Bursei Germane a Contractelor la Termen (Deutsche Terminborse - D.T.B.); entitatile bursiere derivate sunt: Depozitarul Central - Uniunea de Casa germana (Deutsche Kassenverein AG), sistemul de informare (Deutsche Werpapierdaten-Zentrale Gmbh) si Societatea privind Dezvoltarea Burselor de Valori si Pietelor Financiare a Tarilor Europei Centrale si de Est. 
In cadrul modernizarii accelerate a pietelor financiare germane, intervenita dupa 1990, a devenit
un imperativ sa se creeze o autoritate tutelara, demna de o mare piata financiara. Presate, de asemenea, de cerinta Directivei europene asupra serviciilor de investitii, autoritatile au pus in functiune, la 1 ianuarie 1995, un organism de supraveghere a pietelor bursiere, Bundesaufsichtsamt fur den Wertpapierhandel (BAWe).
Structura organizatorica a Deutsche Borse AG
La randul sau, Deutsche Kassenverein AG ii apartin 100% din capitalul organizatiei de clearing si decontare privind hartiile de valoare ale emitentilor straini (Deutsche Auslandskassenverein AG). Toate tranzactiile ce se efectueaza la bursele germane se lichideaza prin intermediul sistemei de decontare si depozitare a Deutsche Borse AG. 
Conducerea bursei este asigurata de Consiliul Directorilor in numar de 19 - 22 persoane numite pe termen de 3 ani. Membrii Consiliului sunt reprezentatii burselor, maklerilor, companiilor de asigurari, emitentilor si investitorilor. In componenta bursei mai intra Consiliul privind Listing-ul, Arbitrajul Bursier, si Curtea Maklerilor de Curs (Kurmaklerkammer). Membrii bursei se clasifica in 3 categorii: banci, maklerii oficiali (Kurmakler) si maklerii liberi (Freimakler). Companiile straine investitionale sunt distribuite in categoria institutiilor financiare (banci). Membrii Deutsche Borse AG sunt in numar de 137 (68 autohtoni si 69 straini). Numarul total al persoanelor ce au acces in incinta bursei sunt 1136 din partea bancilor, 42 - makleri oficiali si 104 makleri liberi.
Pana in 1992, supravegherea pietei bursiere germane era descentralizata si era efectuata de organele speciale ale landurilor. Odata cu aprobarea Legii privind Operatiile cu Hartiile de Valoare a fost creata Comisia privind Hartiile de Valoare (Bundesamt fur das Wertpapieren) care a preluat supravegherea pietei la nivel federal.
Deoarece principalii participanti profesionisti ai pietei de capital sunt bancile, un rol important in supravegherea pietei o are banca centrala - Banca Federala Germana, precum si Curtea Federala de Supraveghere a Bancilor (Bundesaufsichtsamt fur sa Kreditwesen) cu sediul la Berlin. Legislatia germana, ca si legislatia altor tari europene, presupune participarea muncitorilor la gestiunea societatilor pe actiuni. In Germania in societatile cu un numar de angajati mai mare de 2000, comisia de supravegherea este constituita din 50% muncitori si 50% actionari. In societatile cu numar de 500 persoane, 30% din consiliul de supraveghere trebuie sa constituie muncitorii.
2.Produsele Bursei din Germania
-Actiuni si titluri mobiliare
Societatile pe actiuni din Germania emit doua tipuri de actiuni: ordinare(simple) si preferentiale (privilegiate). Legislatia germana permite emisiunea actiunilor privilegiate cu si fara drept de vot, insa , neaparat trebuie sa acorde facilitati prioritare in cazul distribuirii de dividende si trebuie sa fie cumulative. Se permite emisiunea actiunilor fara drept de vot in cuantumul ce nu depaseste suma valorii nominale a actiunilor celorlalte clase. Societatile pe actiuni germane apeleaza la formarea capitalului statutar prin emisiune de actiuni privilegiate pentru detinerea controlului de catre proprietari. Actiunilor privilegiate le revin 10 - 20% din volumul actiunilor tranzactionate la bursele germane. Valoarea nominala a actiunilor este de 25 euro (foarte rar 50 euro) si sunt la purtator.
Drepturile actionarilor sunt reflectate in Legea privind Societatile pe Actiuni, unde sunt specificate dreptul actionarilor la accesul de informatie. Toate societatile pe actiuni sunt obligate anual sa publice dari de seama care includ: contul de profit si pierderi, bilantul, descrierea activitatii din anul de gestiune, expertiza unei companii de audit si oferta Consiliului Directorilor privind posibilitatea repartizarii dividendelor. Toate darile de seama trebuie vizate de auditori si aprobate la Adunarea Generala a Actionarilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bursa din Germania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!