Bursa de Valori în Economia Românească

Extras din referat Cum descarc?

Bursa de valori reprezinta inima organismului economic si financiar al unei tari. Ea joaca un rol important in economia fiecarei tari deoarece completeaza circuitele necesare pentru ca resursele financiare disponibile pe piata de capital sa poata ajunge in zonele productive, la societatile emitente de titluri, care le pot utiliza astfel in mod eficient.
Rolul bursei de valori, ca institutie centrala a pietii secundare de capital, este complex. Bursa asigura circulatie libera si intensa a valorilor mobiliare la un curs care reflecta interesul publicului pentru detinerea anumitor valori mobiliare, interes motivat de gradul de competitivitate economica si financiara a emitentului, precum si de valoarea de piata a titlului respectiv.
Activitatea principala a bursei de valori o constituie asadar efectuarea de tranzactii cu instrumente financiare emise de societati comerciale si autoritati publice si plasate de intermediari, acestea putand fi comercializate datorita caracterului lor negociabil. Din punctul de vedere al emitentului de valori mobiliare, bursa permite accesul la capitaluri proprii si imprumutate, a caror administrare influenteaza in viitor interesul publicului pentru respectivul emitent si implicit pozitia pe piata a acestuia. Din punctul de vedere al investitorilor si detinatorilor de valori mobiliare, bursa ofera o mare mobilitate in obtinerea de lichiditati. 
Activitatea pe piata bursiera este urmarita prin intermediul cursului valorilor mobiliare, al indicilor bursieri, precum si a altor indicatori specifici evolutiei bursei. Acesti indicatori sunt adevarate barometre ale starii economice si politice a tarii respective. Bursa insasi reprezinta un barometru al activitatii economice si financiare la nivel national, precum si un indicator sensibil al evolutiei si perspectivei lumii afacerilor la nivel international. Fiind o piata organizata dupa anumite norme legale, bursa de valori asigura tranzactionarea titlurilor financiare in conditii de transparenta si corectitudine. Clientii bursei au acces permanent atat la realizarea operatiunilor bursiere, prin intermediul agentiilor de bursa, cat si la obtinerea de informatii cu caracter public, specifice domeniului pietelor de capital.
Bursei de Valori Bucuresti - principala institutie a pietei capitalului din Romania este o piata organizata pentru tranzactionarea valorilor mobiliare, prin care se asigura cresterea lichiditatii valorilor mobiliare, formarea unor preturi care sa reflecte in mod corespunzator relatia cerere-oferta si diseminarea acestor preturi catre public. 
Principiile care guverneaza Bursa de Valori Bucuresti, ca piata organizata de valori mobiliare sunt: accesibilitatea, informarea, etica functionarii pietei de valori mobiliare si neutralitatea bursei in relatia cu toti participantii la piata, precum si cu alte institutii sau organizatii care supravegheaza sau opereaza in piata de capital. 
Pentru a-si indeplini rolul sau, B.V.B. adopta norme juridice prin regulamente si proceduri de punere in aplicare a acestora, dispune de autonomie financiara si functioneaza pe baza de gestiune economica proprie, elaboreaza informatii de interes public privind reglementarile, cotatiile, precum si volumul tranzactionat, poate stabili relatii de asociere bilaterala cu burse din alte tari si se poate afilia la forurile internationale care reunesc institutiile specifice pietelor reglementate, poate elabora, negocia si incheia conventii, protocoale si intelegeri cu institutii care actioneaza pe pietele reglementate, inclusiv cu organisme si organizatii internationale, poate sa fie actionar la entitati participante in piata romaneasca de capital. 
Bursei de Valori Bucuresti raspunde la trei tipuri de nevoi, apropriate una de cealalta, dar totusi diferite: nevoi macroeconomice (pentru economia unei tari), nevoi microeconomice ( pentru companii) si nevoi individuale (pentru actionari si pentru cei care dispun de bani pentru investitii)." Pornind de la aceste nevoi, functiile bursei sunt: macroeconomice, microeconomice si functii individuale.
Functiile macroeconomice ale Bursei de Valori Bucuresti sunt:
- asigurarea unui circuit mai scurt si mai eficient intre economiile pe termen lung (ale persoanelor private) si nevoile de finantare ale intreprinzatorilor si colectivitatilor publice. Astfel ca bursa a devenit un competitor puternic al sistemului bancar, fiind o alternativa a creditului bancar in finantarea economiei. Emitentii de actiuni sau obligatiuni nu ezita in a folosi simultan ambele metode de finantare (prin bursa sau banci). Apelul la ambele metode de finantare este o solutie potrivita pentru Romania care trebuie sa gaseasca fondurile necesare pentru realizarea unor proiecte importante, precum autostrazile, modernizarea retelelor de cale ferata si telecomunicatii, porturi, aeroporturi, construirea si retehnologizarea unor mari capacitati de productie;


Fisiere in arhiva (1):

  • Bursa de Valori in Economia Romaneasca.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!