Bursa de Valori

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 
1. Bursa de valori 
1.1. Concept 
1.2. Conditiile esentiale pentru infiintarea unei burse de valori 
1.3. Scopul esential al bursei de valori 
1.4. Organizarea si functionarea bursei de valori 
1.5. Supravegherea si controlul negocierilor la bursa de valori 
1.6. Functiile bursei de valori 
2. Bursa de valori a Republicii Moldova 
2.1. Scurt istoric. 
2.2. Structura Bursei de Valori a Moldovei. 
2.3. Circulatia valorilor mobiliare la Bursa. 
Concluzii 
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In orice tara dezvoltata rolul de indicator al pietei valorilor mobiliare apartine bursei de valori, menita sa realizeze functiile unei piete organizate, asigurind un "loc de intilnire" a cererii si ofertei. In rezultat pentru vinzator si cumparator este obtinut cel mai bun pret.
Functia de baza a bursei de valori este dezvoltarea pietei bursiere organizate, orientata spre crearea infrastructurii si acordarea serviciilor ce asigura efectuarea tranzactiilor civile intre participantii pietei valorilor mobiliare, avind ca obiect valori mobiliare. Aici se concentreaza toata informatia referitoare la cerere si oferta privind valorile mobiliare, ceea ce creeaza cele mai favorabile conditii pentru determinarea cursului valorilor mobiliare si formarea unui spatiu centralizat de comert. Reprezentind o forma a pietei organizate, bursa de valori are specificul sau, ceea ce o deosebeste de alte piete, in special de pietele financiare.
1. Bursa de valori
1.1. Concept
Bursa de valori este una din cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei financiare, o piata secundara organizata, transparenta si supravegheata, pe care se incheie tranzactii referitoare la valori mobiliare, derivate ale acestora, bani.
Valorile mobiliare (titlurile financiare) care constituie obiectul principal al contractelor ce se incheie la bursa de valori reprezinta economii financiare, disponibilitati neutilizate ce sunt redirijate in procesul negocierilor catre cele mai productive activitati economice. Bursa de valori apare ca un regulator al fluxurilor financiare, un stimulator si diversificator al productiei rentabile, precum si un detector al productiei nerentabile.
Indiferent de forma ei juridica, care poate fi de drept public sau de drept privat, bursa de valori functioneaza sub controlul si supravegherea guvernului. Pe plan international, in cele mai multe state functioneaza burse de drept privat ca societati pe actiuni. Bursele de drept public sunt administratii ale statului cu caracter nelucrativ. 
Bursele se clasifica dupa mai multe criterii:
- Varietatea tranzactiilor: generalizate si specializate
- Obiectul activitatii. La bursa de valori se negociaza:
a) Valori mobiliare (titluri financiare): actiuni, obligatiuni, bonuri si bilete de tezaur, titluri de renta, etc.
b) Valute selective.
c) Produse bursiere derivate: contracte futures, optiuni pe marfa, optiuni pe titluri financiare, optiuni pe valute, optiuni pe indici de bursa, optiuni pe rata dobinzii, etc. 
Exista burse la care obiectul principal al negocierilor il constituie actiunile. Aceste burse se mai numesc si burse de actiuni.
Unele burse de valori au ca obiect de activitate tranzactionarea valorilor mobiliare pe plan local si acestea sunt burse locale, necaracteristice in comertul bursier international, altele au un obiect extins la un numar mare de valori mobiliare admise la cotare, indiferent de tara emitenta. Acestea sunt burse caracteristice, de reputatie internationala, detinind un rol conducator in tranzactiile bursiere generale.
- Forma de organizare: private si de stat
- Modul de admitere a participantilor: cu acces limitat, are specific ,,ringul'', locul unde se finalizeaza si la care au acces numai agenti autorizati, si cu acces nelimitat (numita ,,over the counter'' sau OTC, in care tranzactiile se fac informatizat prin intermediul unei retele de calculatoare de larga acoperire si cu mari facilitati de acces, astfel incit, practic, oricine are acces la un calculator inclus in retea, poate formula cereri si oferte de titluri, poate tranzactioana.)
Bursele de valori au debutat in secolul al XIII-lea la Bruges(Belgia) si s-au cristalizat ca instituiti perene la Anvers(Belgia1531), Londra(1564), Paris(1724), New York(1817), Bucuresti(1881)etc. Astazi si cele mai mari burse de valori sunt New York Exchange (circa 3000 de societati cotate), London Stock Exchange(circa 2900 de societati cotate). Primele 24 de burse din lume (incluzind pe linga cele mentionate si pe cele din Paris, Milano, Frankfurt, Amsterdam, Bruxelles, Sydney, Madrid, Lisabona, Viena, Singapore, Berlin, Buenos Aires, Stockholm) coteaza peste 1000 din cele mai mari societati din lume.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bursa de Valori.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!