Bunurile Economice si Utilitatea

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
I. Bunurile economice 4
II. Utilitatea bunurilor. Masurarea utilitatii 8
1. Utilitatea economica.8
2. Masurarea utilitatii 13
3. Echilibrul consumatorului 15


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In centrul teoriei comportamentului consumatorului se afla utilitatea economica, iar consumatorul este privit ca un centru de decizii bazate pe preferintele sale, ca fiinta individuala, sociala, biologica, afectiva si rationala. 
Teoria comportamentului consumatorului, ale carei baze au fost puse de catre neoclasici, studiaza procesul logic de decizie, prin care consumatorul cauta sa obtina maximum de avantaj, pornind de la preferintele proprii, resursele de care dispune si conditiile pietei. Comportamentul consumatorului este de maximizare a satisfactiei sub constrangere.
Teoria ce-i studiaza comportamentul pleaca de la ipoteza ca el, consumatorul, este o fiinta rationala, are o functie obiectiv de utilitate pe care urmareste s-o maximizeze ; este capabil de alegere pe baza de calcul economic si de completa informare in ce priveste propriile preferinte si conditiile pietei. In felul acesta, el isi maximizeaza bunastarea in conditiile date, ceea ce se realizeaza prin consumarea unei cantitati, calitati si structuri determinate de bunuri economice.
Studierea comportamentului consumatorului incepe cu analiza bunurilor economice si a utilitatilor acestora. O asemenea abordare apare din logica faptului ca maximizarea utilitatii economice pe care consumatorul o resimte de pe urma bunurilor ce si le-a apropiat si consumat.
Bunurile economice
Nevoile umane directe - de consum - si cele indirecte - ale productiei - sunt satisfacute prin intermediul bunurilor.
Orice element al realitatii, independent de om, individualizabil si masurabil, apt sa satisfaca o nevoie se numeste bun.
Definirea sa generala se face independent de forma de existenta, de destinatia si modul in care consumatorul l-a procurat.
Din punctul de vedere al analizei economice, principala grupare a bunurilor este in bunuri libere si bunuri economice.
Bunurile libere sunt cele virtual nelimitate in raport cu nevoile ; ele sunt abundente fata de nevoi, in conditiile determinate de loc si timp. Pentru ca sunt abundente, folosirea lor pentru satisfacerea nevoilor se face in mod gratuit.
Bunurile economice sunt acelea care au drept caracteristica definitorie raritatea, limtarea lor in raport cu nevoile, obtinerea si consumarea lor ocazioneaza un consum de resurse, un cost si, implicit, un pret.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bunurile Economice si Utilitatea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!