Bunăstare și Sărăcie

Cuprins referat Cum descarc?

Bunastare si saracie 3
1. Inegalitate si saracie 3
2. Economia bunastarii si formele ei 6
3. Nivelul de trai 8
Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

Bunastare si saracie
Problematica omului ca actor principal al spatiului economic nu presupune doar o abordare exclusivist sociala, ci dimpotriva si o abordare economica in toata profunzimea sa.
In ultimele doua decenii orientarea stiintifica si preocuparea neta a economistilor a inregistrat daca nu o deplasare vadita catre zona factorului uman cel putin o reconsiderare privind locul si rolul individului apreciat nu doar ca o consecinta, ci mai degraba o premisa a cresterii economice.
Daca tema majora, preferata a anilor 1970-1980 a fost cresterea economica si disputa echilibru-dezechilibru, in ultimii ani, in special dupa criza petrolului care a marcat un impact economic politic si social dosebit pe intregul glob, se constata o atentie sporita pentru problemele legate de bunastarea societatii, de raportul egalitate-inegalitate sociala, de fenomenul repartitiei marilor "zone de saracie" care in viziunea actuala determina "o noua geografie sociala" ce isi traseaza conturile.
1. Inegalitate si saracie
Definitie:
Saracia reprezinta o situatie de lipsa materiala definita printr-un venit banesc ce ramane inferior unui prag considerat limita in conditii dat pentru existanta umana.
Nu este o problema individuala, ci una colectiva, sociala, care atinge in mod grav demnitatea si drepturile fundamentale ale omului.
In conceptia formulata de Consiliul Europei (Strasbourg, 1991), ea "reprezinta nerecunoasterea unui drept fundamental al fiecarei persoane, acela de a trai in demnitate".
Saracia absoluta exprima statutul individului sau familiilor care nu dispun de conditiile minime de viata subordonate mentinerii randamentului fiyic (hrana, conditii de locuit, imbracaminte, incaltaminte, articole igienico-sanitare etc.)s acest concept a devenit baza pentru definirea "nivelului de subzistenta".
Dezvoltarea economiei cere ca rezultatele sa fie distribuite permanent intr-o maniera cat mai echitabila care sa conduca la dezvoltarea sabila a colectivitatiis orice program de dezvoltare care se va limita doar la interactiunile pur economice, neglijand conditiile si repercusiunile sociale, este sortit esecului.
Pactul International privind drepturile economice, sociale si culturale ale omului (art. 9) recunoaste dreptul oricarei persoane la securitatea sociala, inclusiv la asigurarile sociale si la un nivel de viata suficient pentru el si familia sa, hrana, imbracaminte si o locuinta convenabila (art. 11).
Reafirmarea dualismului bogati-saraci conduce in mod firesc la reaparitia tensiunilor sociale care intra in prezent, intr-o noua etapa.
Cu toate ca isi poate avea sursa in tendintele exagerate de egalizare si omogenizare fortata, saracia este totusi cel mai frecvent legata de inegaliate.
Inegalitatea economica are mai multe aspecte : diferenta intre veniturile lunare, deosebiri in modul de trai si in raport cu durata de viata, de asemenea se poate aborda si o cumulare a inegalitatilor care converg catre atingerea unei pozitii sociale dezavantajoase.
Cum inegalitatea porneste de la impartire si redistribuire, procese care nu au nimic comun cu legile sociale, se impune aplicarea principiilor dreptatii sociale.
Intrebarea cel mai des formulata este legata de tipul de dreptate sociala precum si de continutul caracterului sau social.
Literatura de specialitate contureaza in acest sens cel putin doua conceptii:
a) Dreptatea sociala ca rezultat (o situatie este apreciata ca fiins justitiara doar atunci cand se obtin anumite rezultate pozitive in plan social)
b) Dreptatea sociala ca procedura (ea fiind prezenta doarin urma utilizarii unor anumite mijloace, instrumente, parghii, ca de exemplu: protectia sociala, programe diferentiate pe categorii de indivizi, securitatea sociala, etc.)
Tema egalitarismului se confrunta astfel cu realitatea economiei de piata unde accesul individului este conditionat de noile trebinte care la randul lor conduc la inegalitati si la ample reevaluari cantitative si calitative ale trebuintelor oamenilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bunastare si Saracie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!