Bugetul Public - Structura Veniturilor si Cheltuielilor Publice

Cuprins referat Cum descarc?

CAP.1. CONCEPTUL DE BUGET SI ROLUL SAU 3
1.1. Bugetul public - notiune si continut 3
1.2. Componentele bugetului public 4
1.3. Principii bugetare 7
CAP. 2. CHELTUIELILE PUBLICE 10
2.1. Clasificarea cheltuielilor publice 11
2.2. Structura cheltuielilor bugetare in Romania 13
CAP.3. VENITURILE PUBLICE 15
3.1. Clasificarea veniturilor publice 15
CONCLUZII 18
BIBLIOGRAFIE 19


Extras din referat Cum descarc?

CAP.1. CONCEPTUL DE BUGET SI ROLUL SAU
Potrivit Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, prin buget se intelege un document prin care sunt prevazute si aprobate in fiecare an veniturile si cheltuielile sau, dupa caz, numai cheltuielile, in functie de sistemul de finantare a institutiilor publice .
1.1. Bugetul public - notiune si continut 
Bugetul public este un instrument complex folosit de catre stat prin care se proiecteaza si se desfasoara activitatea privind finantele publice . 
Bugetul public este un act juridic prin care se prevad si se aproba prin lege veniturile si cheltuielile anuale ale statului sau ale institutiilor publice . In buget veniturile se inscriu dupa continutul lor fiscal sau nefiscal si dupa sursa de provenienta in cadrul fiecarei subdiviziuni stabilindu-se nivelul incasarilor , iar cheltuielile se inscriu , conform clasificatiei bugetare , dupa continutul si dupa destinatia pe care o capata (pe domenii de activitate , ramuri si subramuri) ,stabilindu-se nivelul acestora . 
"Prin bugetul public se stabileste un raport intre veniturile publice, care sunt, in principal , impozite si taxe , si nevoile sociale , urmarindu-se evitarea inechitatii in repartitia sarcinilor fiscale asupra membrilor societatii. Printr-un buget bine alcatuit , riguros fundamentat , Parlamentul si Guvernul pot avea o imagine de ansamblu, clara , asupra raportului dintre valoarea bunurilor
materiale si nemateriale create in economie si valoarea eforturilor facute pentru realizarea lor . In mod similar , organele locale ale puterii si administratiei de stat pot avea o astfel de imagine la nivel mezoeconomic"
Bugetul public , ca act prin care sunt prevazute si autorizate veniturile si cheltuielile anuale ale statului , se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi : 
- este un act de previziuni , el prezentandu-se sub forma unui tablou evaluativ si comparativ de venituri publice , care indica sursele banesti ale statului si destinatiile acestora exprimate in cheltuieli ;
- este un act de autorizare , prin care puterea executiva este imputernicita de puterea legislativa sa utilizeze fonduri si sa perceapa venituri , conform prevederilor legale ; 
- este un act anual - anul bugetar ca perioada de exercitiu financiar fiind cel mai potrivit interval pentru care se poate efectua programarea si se poate urmari executia veniturilor si cheltuielilor .
Prin bugetul public se analizeaza finantele publice care exprima fluxuri financiare privind formarea resurselor banesti publice si fluxuri financiare ce se degaja in procesul de gestionare a acestor resurse . In cea mai mare parte , aceste fluxuri financiare sunt sub forma prelevarilor obligatorii si transferurilor prin care statul si colectivitatile locale isi constituie resursele banesti necesare desfasurarii activitatii specifice, prin cheltuieli . Prin bugetul public se stabilesc ,pe baza unor considerente de ordin economic , politic , social si financiar ,veniturile care reflecta politica fiscala a statului 
Notiunea de buget poate fi adoptata din mai multe puncte de vedere:
- sub aspect formal
- sub aspect juridic
- sub aspect economic
Sub aspect formal, bugetul public reprezinta documentul program, in care statul inscrie anual marimea si structura veniturilor si cheltuielilor din cadrul economiei publice.
Veniturile sunt impartite dupa caracterul lor fiscal sau nefiscal si dupa sursa de provenienta, in cadrul fiecarei subdiviziuni stabilindu-se nivelul incasarilor (veniturile nefiscale sunt varsamintele din profitul regilor autonome).
Cheltuielile se inscriu dupa destinatia pe care o capata pe domenii de activitati, ramuri sau subramuri si dupa continutul lor economic (cheltuieli de personal, materiale si serviciu, cheltuieli de investitii etc.), stabilindu-se nivelul acestora.
Pe scurt, bugetul public reprezinta activitatea privind finantele publice ale unui stat.
Sub aspect juridic, bugetul public reprezinta actul prin care se prevad si se aproba prin lege, veniturile si cheltuielile anuale ale statului si ale altor entitati de drept public.
Se desprind de aici, urmatoarele trasaturi ale bugetului public: 
- caracter de previziune: bugetele prezentandu-se ca un tablou evaluativ si comparativ al veniturilor si cheltuielilor publice. Elaborarea sa reprezinta un act esential al activitatii guvernului in domeniul economic si social
- caracter de autorizare: bugetul fiind actul prin care puterea executiva este imputernicita de cea legislativa sa perceapa anumite venituri si sa le cheltuiasca in acord cu prevederile legale.
- caracter anual: anul bugetar fiind considerat cel mai potrivit pentru a dimensiona (previziona) si a urmarii executia indicatorilor bugetari.
Sub aspect economic, bugetul de stat reprezinta relatii economice sub forma baneasca ce iau nastere in procesul de repartitie a PIB-ului (Produsului Intern Brut) in legatura cu indeplinirea functiilor si sarcinilor statului.
1.2. Componentele bugetului public 
Bugetul public este instrumentul de programare , de executare si de control asupra rezultatelor executiei resurselor banesti ale societatii si a modului de repartizare si utilizare a acestora prin cheltuieli publice . 
In sens larg , bugetul public reprezinta ansamblul documentelor din sectorul public , care impreuna formeaza sistemul de bugete . Acesta este un sistem unitar de bugete format din : 
- bugetul de stat ; 
- bugetul asigurarilor sociale de stat ; 
- bugetele locale ; 
- bugetele fondurilor speciale ; 
- bugetul trezoreriei statului ; 
- bugetele instutiilor publice autonome ; 
- bugetele institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat , bugetele locale si bugetele fondurilor speciale , dupa caz ; 
- bugetele institutiilor publice finantate integral din venituri proprii ; 
- bugetele creditelor externe contractate sau garantate de stat si a caror rambursare , dobanzi si alte costuri se asigura din fonduri publice ; 
- bugetele fondurilor externe nerambursabile .


Fisiere in arhiva (1):

  • Bugetul Public - Structura Veniturilor si Cheltuielilor Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!