Bugetul public national - Principii bugetare

Cuprins referat Cum descarc?

1. Bugetul public national.1
2. Principii bugetare.2
3. Elaborarea bugetului.8
4. Executia bugetului.9
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Bugetul public national
Sistemul bugetelor publice reprezinta un ansamblu complex de bugete autonome si independente, constituite conform legislatiei economico-financiare, care dau expresie procesului de constituire, la dispozitia statului, a fondurilor financiare necesare pentru realizarea obiectivelor de politica economica si sociala.
Din punctul de vedere economic, sistemul bugetelor publice evidentiaza sintetic fluxurile de constituire a veniturilor statului, al insitutiilor sale, concomitent cu repartizarea pe cheltuieli publice pentru destinatii (nevoi) de importanta comunitara, de ansamblu.
Din punctul de vedere juridic sistemul bugetelor publice reprezinta acte de autorizare care aproba prin lege venituile si cheltuielile publice pe parcursul exercitiului financiar-fiscal. Bugetul public national (alcatuit din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele locale teritoriale) poate fi caracterizat si ca un plan financiar macroeconomic, instrument de politica a statului in domeniul economic si social, document programatic al infaptuirii obiectivelor strategice al factorilor de decizie politica.
Ca tablou comparativ al veniturilor si cheltuielilor publice bugetul de stat exprima modelul de interventie a statului in economie, inclusiv in societate in ansamblul sau.
Bugetul public national exprima deasemenea intrumentele politicii fiscale, monetare si de credit ale factorilor de decizie macroeconomica la un moment dat. Prin sistemul bugetelor publice sunt reflectate modul cum resursele financiare pot fi mobilizate si repartizate pe prioritati - destinatii tinand cont de criteriile de ratinalitate, eficienta, economicitate, performanta.
2. Principii bugetare
In scopul asigurarii unei gestionari corecte a resurselor financiare publice se recomanda respectarea unor reguli tehnice cunoscute sub denumirea de principii bugetare, reprezentate, potrivit Legii finantelor publice, de principiile: universalitatii publicitatii, unitatii, unitatii monetare, anualitatii, specializarii bugetare si echilibrului.
I. Principiul universalitatii:
o veniturile si cheltuielile sunt inscrise in buget in totalitate, in sume brute;
o veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu exceptia donatiilor si sponsorizarilor care au stabilit destinatii distincte.
Avantajele respectarii principiului universalitatii sunt:
-permite cunoasterea cat mai exacta a volumului total al veniturilor si cheltuielilor publice, precum si a corelatiei existente intre anumite venituri si cheltuieli care se afla in conexiune stransa.
II. Principiul unitatii:
o veniturile si cheltuielile bugetare se inscriu intr-un singur documente, in vederea utilizarii eficiente si monitorizarii fondurilor publice;
o veniturile din sistemul extrabugetar se introduc in bugetul de stat,urmand regulile si principiile acestui buget, cu exceptia veniturilor proprii ale institutiilor publice si a acelora constituie pentru stimularea personalului.
Derogarile principiului unitatii bugetare sunt: conturile speciale ale tezaurului public; bugetele anuale; bugetele referitoare la unele cheltuieli accidentale sau in caz de urgenta.
Conturile speciale ale tezaurului public pot fi grupate astfel:
a) Conturi ale dezmembrarilor bugetului public, ce cuprind conturile comertului si conturile afectatiilor speciale;
b) Conturi ale relatiilor monetare, ce descriu operatii monetare efectuate cu guverne straine sau cu organisme internationale;
c) Conturi ale creditului, ce ilustreaza rolul de bancher al statului prin intermediul opratiilor financiare ale Trezoreriei in relatiile fie cu corespondentii sai, fie cu anumite organisme de credit.
In gestiunea acestor conturi se aplica trei reguli comune:
o se intocmesc si se executa echilibrat. Totalul cheltuielilor nu trebuie sa depaseasca nivelul incasarilor, cu exceptia primelor trei luni ale anului in care o descoperire este admisa pentru a facilita gestiunea resurselor.
o daca incasarile efectuate sunt superioare nuvelului previziunilor cu 10% majorari ale cheltuielilor pot fi decise prin hotirari ale Guvernului;
o excedentele incasarilor vor putea, in anumite cazuri, in loc sa fie varsate la bugetul general, sa fie repartizate de la an la an si sa recosntituie Fonduri de rezerva speciale.
Restrangerea aplicarii principiului unitatii bugetare este influentata si de autonomia financiara a unor institutii publice care isi intocmesc bugete autonome, iar altele bugete anexe. Astfel, din punct de vedere financiar, aceste institutii sau regii publice functioneaza ca intreprinderi private, care utilizeaza resursele proprii pe seama carora, de regula, isi acopera cheltuielile exclusiv.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bugetul public national - Principii bugetare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://idd.euro.ubbcluj.ro/interactiv/cursuri/FlorinDuma/finante-publice/8.htm#82
http://www.referatele.com/referate/economie/online7/Principiile-procedurii-bugetare---Elaborarea-proiectului-bugetului-de-stat--Aprobarea-bugetului--Exe.php
www.cdep.ro
http://avocatconsult.net/cursuri/drept-fiscal/343-bugetul-public-national.pdf
Vacarel Iulian- Finante publice , Ed. a IVa, EdituraD.P., Bucuresti, 2003


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!